MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
24 Mayıs 2017 Çarşamba

İZMİR-İN

“Herkes bir gün on beş dakikalığına ünlü olacaktır .”

                                                                                       Andy WARHOL

Herkese Merhaba,

Geçtiğimiz hafta Habitat Derneği’nin “Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu” ile ilgili bir haber okudum.

Haberin burada paylaşmak istediğim bölümü; 16 ilde 18- 29 yaş gençleri dilimindeki 1209 gençle yapılan ankete göre (anket yüz yüze yapılmış)  %81’ i tiyatro- konsere gitmiyor, %43’ ü sinemaya gitmiyor, %55’ i kitap satın almıyor ve %66’ sı müzik- film satın almıyor.

Genç arkadaşlarımız internet kullandığı için bu alanda paylaşmak istediğim ruh halim: üzgün yüz, ağlayan yüz, hunharca ağlayan yüz, şaşırmış yüz, kafası karışmış yüz, dumura uğramış yüz, paniklemiş yüz, telaşlanmış yüz, şoka girmiş yüz ve korkmuş yüz emojileri…

Gezelim- görelim- bakalım- dokunalım- öğrenelim de bu hafta…

29 ve 30 Mayıs tarihleri arasında Denizatı Sanat Atölyesi’ nin Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ nde karma sergisi olacak. Sergide cam ve taş mozaikler, yağlı boya resimler ve heykeller olacak. Atölye de eğitim gören kırk arkadaşımızın bir yıllık emekleriyle oluşturdukları eserleri ziyaret etmeliyiz bence.

Sizce?

Turgut Pura Vakfı’ndan Hamdi Gökova ve öğrencilerinin resim, Zübeyde Ergin ve öğrencilerinin heykel eserleri “Atölye Sergisi” adıyla 23 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında İzmir Sanat’ ta…

Turgut Pura Vakfı bu serginin başlaması ile birlikte güzel sanatlar bölümüne hazırlık için kurs kayıtları da başlamış.

Kesin bilgi yayayım dedim…

Son olarak İzmirli pek çok ünlü mozaikçilerin “İzmir” isimli cam, seramik ve mermer çalışmalarından oluşan ellinin üzerindeki eserleri Aphrodisias Sanat Merkezi’ nde ve 26 Mayıs’ a kadar açık.

Bilginize…

Ses Deneme 1- 2- 3-

25 Mayıs’ ta 6: 45 Kaybedenler Kulübü’ nde iki buçuk yaşında ilk bestesini yapmış, önemli gitar virtüözlerinden Doğan Canku var.

30 Mayıs’ ta Bostanlı Suat Taşer’ de aşk şarkıları söylemek için (yani hala bir sevgilin yoksa sana bunu [dost acı söyler] bakış açısıyla aktarmak ve yaz mevsiminin geldiğini hatırlatmak için İlhan Şeşen ve Sunay Akın geliyor…

31 Mayıs’ta Bostanlı Suat Taşer’ de Avuç İçi Kadar Mutluluk Yeter şarkısının bestecisi Fatih Erkoç var…

İlle de SAHNE olsun…

29 Mayıs’ ta Bostanlı Suat Taşer’ de Erdem Kınay ve Evrim Alasya’ nın 2 Bekar isimli oyunu var.

“Salonumuzda Film Başlamak Üzeredir” anonsunu sevenler

26 Mayıs’ ta aksiyon ve macera türündeki Karayip Korsanları Salazar’ın İntikamı ve dram türündeki Deha isimli filmler vizyonda…

İyi bir kitap, iyi bir arkadaştır önerisinde bu hafta

İlber Ortaylı’ nın Türklerin Altın Çağı ve Yuval Noah Harari’ nin Homo Deus isimli kitapları çok satanlarda.

Ancak geçtiğimiz günlerde 110. yaşında yazar Sabahattin Ali’ yi sevgi, saygı ve rahmetle andık. Belki sizde Kürk Mantolu Madonna ’ yı bir solukta okuyarak anmak istersiniz. 

Geçen hafta Sultan Gençtürk’ ün Dokuma Sergisi’ ne gittim. Sultan Hanım özelliklede gençlerin meslek olarak dokuma halı-kilim ile ilgili tercihlerinin yok denecek kadar az olmasına üzülüyor. Ancak ülkemizde de bu işin meslek olarak tercih edilmesi için şartların (yani kazanç elde etmeye dayalı şartların) iyileştirilmesi gerektiğini de vurguluyor. Kendisi gelecek kuşaklara bu işi sevdirebilmek adına “Çocuklar çizsin, biz dokuyalım” adıyla proje başlatmış. Çocuklar önce resim çiziyorlar sonra da çizdikleri resimleri halılara, kilimlere dokuyorlar. Sergi de birçok örnek vardı ve harikaydı. Ben hem kendisine hem de  yaptığı çalışmalar hayran kaldım. Eminim öğrencileri bu işin(mesleğin) peşini bırakmayacaklar.

Dokuma halı demişken bir de parşömen kağıdı var. Ülkemizde de sadece Bergama’ da ve bildiğim kadarı ile tek usta Demet Sağlam tarafından üretiliyor.

(Meslek olarak unutulmaya yüz tutmuş)

Hem yapımı hem de yapımında kullanılan malzemeleri araştırıp size buradan yazarım. 

Out Köşesi: 3- 2- 1 kayıt…

Kadın sorunlarına dikkat çekmek isteyen beş kadın tiyatro oyuncusu; Ferahnur Barut, İpek Çeken, Selva Dolun Erdener, Şebnem Gürsoy ve Gaye Alacacı CAN KIRIK-LARI isimli oyunlarını Ankara Çankaya Belediyesi’ nde sergilediler.

Niyetimiz ciddi. Bu oyunu İzmir’ de de istiyoruz…  Bir dost ve arkadaşları…

Önemli Tavsiyeler;

Karşıyaka’ da bu yıl 26. düzenlenen Çiçek Festivali 26 Mayıs’ ta başlayacak ve 4 gün sürecek.

22 Mayıs’ tan itibaren bilet satışları başlayacak olan İzmir Festivali 1 Haziran – 4 Temmuz tarihleri arasında olacak ve 218 sanatçı oratoryo, konser ve dans gösterileri yapacaklar.

DİPNOT

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020 Dünya Tasarım Başkenti olabilmek için “Esenlik ve Refah için Tasarım” teması ile Dünya Tasarım Örgütü’ne başvuru da bulundu. İlk üçe kalan aday kentler Haziran ayında açıklanacak. İzmir’in özellikle turist kent imajını yüceltecek, uçuracak, tanıtacak… olan bu adaylık sürecini heyecanla takipteyiz.

İYİ HABER

Zeytinliklere sanayi tesisinin yapılmasının önünü açan tasarıya yönelik tepkiler karşılık buldu ve tasarı belirsiz bir tarihe ertelendi.

Böyle bir tasarının bir daha gündeme gelmemesini dileriz ve isteriz.

Çünkü doğa en büyük ve en güzel MİRASTI…

Sizde İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Zehragül Alev
 24 Mayıs 2017 Çarşamba 15:41
Çok yönlü ve çok dolu merakı olan benim gibilere nasıl güzel bir özet bayıldıııım, dopdolu ve çooook renkli teşekkürler Aylin Akdoğan ❤❤❤
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz