MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İnşaat işlerinde hasılat paylaşımı yönteminin avantajları
Burak OĞUZ
YAZARLAR
27 Mayıs 2015 Çarşamba

İnşaat işlerinde hasılat paylaşımı yönteminin avantajları

İnşaat sektörü olumsuz eleştirilere rağmen, ekonominin lokomotif sektörleri arasında önemini korumaya devam ediyor. Piyasada uzun yıllardır yaygın olan kat karşılığı inşaat yönteminin yanında, son zamanlarda hasılat paylaşımı yöntemi de tercih edilir olmuştur. Özellikle vergi uygulamaları ve hukuki prosedürler, hasılat paylaşımı yönteminin tercih edilmesinde önemli bir faktördür.

Hasılat paylaşımı yönteminde, arsa sahipleri müteahhide arsa teslim etmekte ancak kat karşılığı inşaat işlerinden farklı olarak, gayrimenkul yerine satış hasılatının belli bir kısmını almaktadırlar.

Bağımsız birimlerin üçüncü şahıslara satışı halinde, sadece müteahhit tarafından fatura düzenlenecek ve niteliğe göre %1 ya da %18 KDV hesaplanarak beyan edilecektir.

Söz konusu arsanın bir iktisadi işletmeye dahil olması durumunda satışın gerçekleştiği tarih itibari ile arsa sahibi, kendine düşen pay karşılığı fatura düzenleyecek ve genel esaslara göre KDV hesaplayarak beyan edecektir.

Arsa sahibinin arsayı iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra hasılat paylaşımı yöntemiyle müteahhide vererek kazanç elde etmesi durumunda gelir vergisine tabi tutulmamaktadır. Ancak, arsa iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden hasılat paylaşımı yöntemi müteahhide verilmiş ise hasılattan alınan pay değer artış kazancı hükümlerine göre vergilendirilir.

Arsa sahibinin ticari faaliyetinin olmaması yani arsanın envantere kayıtlı olmaması durumunda, arsa sahibinin hasılat paylaşımı yöntemine göre aldığı pay KDV ye tabi olmayacaktır. Ancak, arsanın bir işletmeninin envanterine kayıtlı olması durumunda, hasılat paylaşım yöntemine göre elde edilen pay için fatura düzenlenmesi ve %18 KDV tahsil edilerek beyan edilmesi gerekir.

Miras ya da bağış yolu ile ede edilen arsaların, hasılat paylaşım yöntemi ile müteahhide verilmesinden elde edilen kazanç gelir vergisine tabi değildir ve KDV hesaplanmaz.

Şirketlere ait arsaların hasılat paylaşımı yöntemi ile müteahhitlere verilmesi durumunda kazancın tamamı kurumlar vergisine tabidir. Arsanın müteahhitlere devrinde ise %18 KDV tahsil edilerek beyan edilir. Bununla birlikte en az iki tam yıl süre ile şirket aktifine kayıtlı olan gayrimenkulün satışından elde edilen kazancın %75’i kurumlar vergisinden istisnadır. Söz konusu teslim ayrıca KDV’den istisnadır.

Hasılat paylaşımı yöntemi, arsa alım satımını sürekli ve mutat olarak yapmayan gerçek kişiler için çok avantajlıdır. Satılan gayrimenkullerin faturalandırılması ve vergilendirilmesi müteahhit tarafından yapılmakta ve arsa sahibinin herhangi bir vergisel yükümlülüğü olmaması gibi hukuki prosedürlerle uğraşmasına da gerek yoktur. Arsa sahibinin hasılat paylaşımı yönteminden elde ettiği kazanç ise değer artış kazancı olarak değerlendirilerek vergilendirilmektedir.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz