MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İnsanın tükenişi
Tayfun MARO
YAZARLAR
9 Nisan 2021 Cuma

İnsanın tükenişi

Bu yüzyılda, yeni insanı konuşacağız. Evrimin durduğu koşullarda insanlık ahvali üstüne akıl yürüteceğiz. Kendimizdeki yabancıyı keşfedeceğiz.

İnsan kendi aklıyla yapabileceklerinin sınırlarına geldi.Kaotik bir dönemin kapıları aralanıyor. “Evrim durdu!” dedirten gelişme...

Yüzyılda sadece insanın gelişmesi durmuş değil; yanı sıra, insani değerlerde bozulma da başlamış bulunuyor. İki yüzlü ahlak, karakter teşekkülünün önüne geçti, karaktersizlik baskın hale geldi.

Para, mülkiyet ve iktidar tutkusu; işte bu lanetli üçgende başladı insanın tükenişi. Türeyişten tükenişe yöneliş, uygarlığın kuruluşuyla mümkün oldu.

Soyutlamayı öğrenen insanın zekâsı açılınca ilk akıl ettiği şey, “tabiatı kendine tabi kılmak” oldu. Ve o gün bu gündür, tabiat kanunlarını kendince yeniden yazmak için mücadele ediyor, kaybedeceğini göre göre…

İnsanlık, tükeniş zamanlarından akıl çağına giden yolu bulur mu, benim meçhulüm. Ancak bu alacakaranlık, o yolu aramaya engel olmamalı; insanlık durumu hiç umut vermiyor olsa da…

Günümüzde sistemdeki yapısal çöküş sadece tarihselliğin getirdiği bir durum değil, insanın tükenişiyle ortaya çıkan dejenerasyon da önemli bir etkendir.

Yoksulluğun açlık boyutunda toplumları sarsmaya başladığı bunalım yıllarında, “itibardan tasarruf olmaz,” diyebilen, itibarı bir gösteri olarak anlayan aklın ve vicdani yoksunluğun ülke yönetimlerinde etkili olması da ayrıca bir talihsizliktir.

İnsan, para karşısında kişiliğini koruyamadığı için değersizleştiği ve bütün ilişkilerine iki yüzlü ahlakın egemen olduğu gerçeğiyle yüzleşmedikçe, tükeniş bütün hızıyla sürecektir. Bu, sistemden beslenmenin bedelidir.

Yalan, hayatın her alanında boy gösteriyorsa ve her anına nüfuz etmişse, insanın değeri üstüne yeniden düşünmek gerekir.

Olmak yerine edinmeyi varoluş amacı yapan insan, tüketerek tükenmenin yarattığı cehennemi, bu yüzyılda idrak edecek. İşte tam o idrak momentumu, insanın değeri üstüne yeniden düşünmeyi mümkün kılacak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz