MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İnsanları yönetmeye talip olanlar size sesleniyorum
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
6 Eylül 2017 Çarşamba

İnsanları yönetmeye talip olanlar size sesleniyorum

“Atılan bir sigara izmariti 30 hektar ormanı yaktı”, “Kurban bayramında trafik kazalarında 118 kişi hayatını kaybetti”, “Komşusunu kurşunladı”, “Karısını sokak ortasında öldürdü” yakma, yıkma, kurşunlama, cinayet, kavga nedir bu böyle. Ülkemde neler olup bittiğini öğrenmek için aldığım bir gazete veya izlediğim televizyon haberleri ruhsal dengemi alt üst etti. “İnsanlık nereye gidiyor” diye kara kara düşünmeye başladım. Herkesin yakındığı bir şey var; “Bu kadar cahil insan oldukça olacağı budur”. Peki hep bu mazeretin arkasına saklanıp seyirci mi kalacağız. Yok mudur bu cahilliğin önüne geçilecek bir çözüm. Medeni ülkeler nasıl çözmüşler bu sorunları. İnsanları yönetmeye talip olanlar bu sorunların çözülmesi için neler yapıyorlar.

Bir sigara izmariti yanan 30 hektar orman

Benim asıl üzerinde durmak istediğim konu bu. Bolu’da 30 hektarlık ormanın yanmasına söndürülmeden atılan bir sigara neden olmuş. 17 yıldır aynı şeyleri yazıyorum. Pozitif düşünen bir insan olmama rağmen kafamdan geçen düşünce “Ellerin yansın inşallah” oluyor. Hatta o kişi yakalandığında ellerini yakma görevini bile üstlenmek istiyorum. Nasıl bir cahilliktir anlamak mümkün değil. Hiç mi televizyon izlemiyorsunuz, hiç mi bir yerde “Rastgele sigaranı atma, ormanını yakma” afişini görmedin. Orman yangınlarına nelerin neden olduğunu hiç mi bilmiyorsunuz?. Hadi 15-20 yıl önce iletişim bu kadar yaygın değildi diyelim. Artık 5 yaşındaki çocuğun bile elinde akıllı telefonlar var. Bir sürü sosyal iletişim sayfası var. Nedir bu sorumsuzluk anlamak mümkün değil. Eylül sonuna kadar orman yangınları HASSASİYETİ devam ediyor. Lütfen duyarlı olalım.

Aziz Kocaoğlu’na bir öneride bulunmuştum

Bu köşeden 9 Ağustos 2017 tarihli yazımda, küresel ısınmanın birinci nedeninin insan kaynaklı olduğunu ve İzmir’i örnek alarak 3 milyon 750 bin kişinin küresel ısınmanın ne olduğunu bilmediğini yazmıştım. İzmir’in Türkiye’ye örnek olması için tavsiyelerde bulunmuştum. Bakın okuyanlar ne yorum yapmışlar; Güler Özkurt “Hatta bu yayınlar sevimli çizgi kahramanları yoluyla ve esprili bir dille yapılırsa çocukları, gençleri de cezbeder. Çünkü gelecek onların elinde” Aynur Hatipoğlu “Çok doğru düşünmüşsünüz iyi olur vallahi”, Pervin Bayram Kaynar “Kesinlikle katılıyorum ve destekliyorum”, Hasan Doğan Utku “Kesinlikle katılıyorum. Büyükşehir anlattıklarınızı kavrayıp hemen başlamalı bence”, İnanç Tokgözoğlu “Aynen katılıyorum. Öncelikle insanların toplu taşımaya alışmalarını sağlamalı. Eksik hatlar desteklenmeli. Metro tramvay (bitince) otobüs ve deniz ulaşımı. Parklar konusunda sınıfı geçti Aziz Başkan” Nevin Şimsek “Gönülden katılıyorum. Her zaman destekçinizim. İzmir gibi medeni bir şehir diğerlerine de örnek olabilir” İsmail Yapıcıer “Televizyon gibi yüzyılın en etkili iletişim aracıyla istenen bu toplumsal duyarlılığı sağlamak hiç de zor değil. Kent yöneticileri sudan bahaneler üretmeyip, kibir de yapmazlarsa sağlanacak başarı sadece bu güzelim memleketimizde değil, dünyada da müthiş” Burcu Ereğliay “Ahmet bey çok güzel ve faydalı bir fikir umarım en kısa zamanda hayata geçirmeyi düşünürler”, Harun Yenice “Ahmet bey çok haklısın, çevre ve doğa için ne gerekiyorsa yapılmalı, farkındalık oluşturulmalı. Asıl görev ailelere ve eğitimcilere düşüyor, özellikle de okul öncesi ve ilköğretim eğitimcilerine”, Ekrem Altay “Ahmet Bey bir yerden başlamak gerekiyor ve bunun en iyi yeri halkı eğitmektir. İzmir'den başlanacaksa fosil yakıtların kullanımını azaltmaya teşvik eden bir karbon vergisi getirilmeli. Yenilenebilir enerjiye özellikle rüzgar ve güneş enerjisine daha fazla yatırım yapılmalı. Belediye otobüslerinin etanol veya biyogazla çalışanlarla değiştirilmesi gerekiyor”,


 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz