MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İş Bankası
Metin ÖNEY
YAZARLAR
16 Ekim 2018 Salı

İş Bankası

Rahip tahliye oldu ve gitti.

Zaten tahliye olmuştu ama “ev hapsi” verilmişti.

Şimdi ABD de.

Akşener’in sorduğu soruyu bir kez de biz burada soralım:

Casus idiyse verilen ceza ne için?

Casus değildi ise iki buçuk yıl neden tutuklu kaldı?

Ve bu sebeple ileri sürülen “dış güçler” ve “ekonomik kriz” ne oldu?

Neyse…

Biz konumuza gelelim.

Bu yazı yayınlandığında belki de İş Bankası ile ilgili yasa değişikliği yazılıp TBMM’ye sunulmuş olacak.

Ben burada, bankanın gelirlerinin dağıtılması ile ilgili konuya girmek bile istemem… Çünkü konu “gelirin dağıtılması” meselesi değil, “Hukuk Devleti” ilkelerinin yürüyüp yürümediğinin tespiti meselesidir.

Böyle bir girişim öncelikle:

Anayasa’ya aykırıdır.

Sonra “Miras Hukuku”na aykırıdır.

Sonra özgür irade ile yapılabilen “Vasiyet Hukuku”na aykırıdır.

Ve sonra “Hususi Hukuk” kurallarına aykırıdır.

Ve Atatürk’e saygısızlıktır…

Anayasa’ya aykırıdır, çünkü:

Anayasanın 134. maddesinin 2. fıkrası konuyu açık bir biçimde düzenlemiştir. Vasiyetin icra edilmesi görevi CHP ye verilmiştir.

Miras hukukuna aykırıdır, çünkü:

Yasa ile miras hukukunun geçerli kuralları değiştirilemez. Hukuki istikrar bunu gerektirir. Kimin ne zaman ne kadar miras alacağının; ki burada herhangi bir parasal durum söz konusu değildir, böyle her seferinde yasa ile değiştiği takdirde hukuksal istikrardan söz edilemez.

Vasiyet hukukuna aykırıdır, çünkü:

Kişi mirasını belli şartlar çerçevesinde (mahfuz hisseyi aşmamak üzere) dilediği tarzda vasiyet düzenleyebilir ve ilgili mercilerin görevi bu vasiyeti icra etmektir.

Atatürk bir vasiyet düzenlemiş ve İş Bankası’ndaki hisselerini bu vasiyet çerçevesinde yerine getirilmesini istemiştir. Yasa ile vasiyet değiştirildiği takdirde artık özgür irade ile vasiyet düzenlemesinin imkanı kalmayacaktır, siyasi iktidar vasiyet yazma özgürlüğünü de tekeli altına almış olacaktır.

Hususi Hukuk kuralarına da aykırıdır. Böyle bir yol açıldığında yasa ile şirketlere de el koymak, yönetimlerini değiştirmek gibi hukuk dışı yollara imkan verilebilecek demektir. Bugün vasiyet üzerinde yasa ile değişiklikler yapmaya kalkan irade, yarın özel hukuktan doğan ticari, medeni ve sair haklar üzerinde de yasal değişikler yapabilecek demektir ki, böyle bir tasarrufu ne Anayasa ile ne de Hukuk Devleti ilkeleri ile izah mümkün değildir.

Ve Atatürk’e saygısızlıktır, çünkü:

Ulu Önder bir vasiyet düzenlemiştir ve bu güne kadar o vasiyete (ihtilal hariç) dokunulmamıştır ve doğrusu da budur.

Sonuç olarak şunu ifade edelim ki; “demokrasi” çoğulcu bir sistemdir ve fakat asla “çoklukçu” bir sistem değildir”… Kısaca kalabalık olanın her şeyi yapabileceği bir sistem değildir…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Cengiz cansız
 17 Ekim 2018 Çarşamba 21:42
Teşekkürker sn öney çok merak ediyorum eğer gasp gerçekleşirse türk dil türk tarih kurumlarının iş bankası gelirleri devam edecek mi bence etmeyecek özelleştirme yoluyla peşkeş çekilecek bu açık
 Ege Ata
 17 Ekim 2018 Çarşamba 06:56
Atatürk, 40 yıllık meslek hayatının son 25 yılını üst düzey devlet yöneticiliği yapmış maaşı ve kazanımları ile mülk edinmiş. Bu mülkleri ya bir ölümlüye miras bıraksaydı... Şimdi A.Orman Çiftliği, İş Bankası, Köşkler, arabalar,paralar vb. mülkler müzelerin değil ölümlülerin olacaktı. Sayın Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olduğunda kendisine hediye edilenleri müzeye bağışladı mı? hayır... bu hediyeler çocuklarına miras hakkı ile geçecek. Onlarında çocuklarına... Şimdi tüm devlet büyüklerinin görevdeyken edindikleri mülkleri hazineye devretmek mümkün mü? hukuka uygun mu? Üstelik paşanın kurduğu sistem o kadar güzel ve iyi çalışıyor ki, İş Bakası Türkiye'nin Bankası oldu. Yanlış bir şey olsaydı hortumlanır ve batardı. Bu sistemi bozmamak gerek, konu milli bir mesele...sıkıntılı günlerimizde gündeme taşımak ve tartışmak ülkemize, kurumlara ve kişilere zarar verir..
 Mister No
 16 Ekim 2018 Salı 17:44
Böyle bir girisim Ülkeden para cikisini hizlandirir. Hic kimse kendini güvende hissetmeyecegi icin mal varligini yurt disina cikarabilir. Bunuda engelleyemezsiniz. Buda ekonomik cöküse sebep olur. Bu yolu actiginiz anda sizden sonrakilerde sizin mirasa el koyar, hazineye gelir kaydeder. Aman ha.
 Mehmet Emir
 16 Ekim 2018 Salı 16:18
Niyet belli.Önce İş Bankasındaki CHP hisselerine çöküş(gasp) yoluyla devletleştirme.Sonra o hisselerin meşhur Varlık Fonuna devri. Daha sonra Varlık Fonundan satış yoluyla Özelleştirme. Alıcı da muhtemelen Jumbojet hibecisi Katar Emiri.
 muhalif
 16 Ekim 2018 Salı 14:22
hukukun dışına çıkıp, kanuni düzenleme ile haklara ve miras hukukuna karşı tavır alıp gasp etmeye yeltenirseniz, yabancı sermayeyi de çoook ararsınız....
 Sarı Çizmeli Memed'A.
 16 Ekim 2018 Salı 13:20
Girişim, Mustafa Kemal ATATÜRK'e saygısızlık olabilir Sn.ÖNEY; yetmedi, Anayasa’ya ve Miras Hukuku ile Vasiyet Hukuku'na da aykırı olabilir... Lakin tek adam rejimine/despotizme gayet uygundur.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz