MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İskoçya’da bağımsızlığı destekleyen binlerce kişi yürüdü
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
17 Ocak 2020 Cuma

İskoçya’da bağımsızlığı destekleyen binlerce kişi yürüdü

The Guardian’ınve BBC’nin haberine göre 2020’de İskoçya’nın Birleşik Krallıktan bağımsızlık kazanma programı için çok gerekli olan toplamda sekiz yürüyüş ve gösteri hiçbir siyasi partiye bağlı olmayan “All Under One Banner” örgütü tarafından (AUOB: Hepimiz bir sancak altında örgütü) planlandı. Birinci yürüyüş geçen hafta Glasgow’da yağmur ve soğuk altında yapıldı. Ayrılma isteğinin ana nedeni İskoçya Brexit referandumunda Avrupa Birliğinden ayrılmayalım seklinde oylama yaparken Birleşik Krallık ayrılmayı seçtiği için oluştu.

İskoçya’nın Birinci Bakanı Nicola Sturgeon tekrar bir referandum isteğini belirtti. İşçi Partisi milletvekili Ben Bradshow böyle bir referandum olduğu takdirde İskoçya’nın %100 ünün Birleşik Krallıktan ayrılmayı oylayacağını ve kendisinin bunu desteklediğini belirtti.

Birleşik Krallıktaki 12 Aralık 2019 seçimleri arifesinde İşçi Partisi Başkanı JeremyCorbyn eğer kendileri seçimi kazanırsa İskoçya’ya ikinci bir referandum hakkı tanıyacağını söylemişti ancak Muhafazakar Parti Başkanı Boris Johnson ise böyle bir hakkı tanımayacağını belirtmişti. Önümüzdeki yıl İskoçya Parlamentosunun seçimleri var ve JeremyCorbyn eğer ayrılmak isteyenler bu seçimde çoğunluğu kazanırsa referandum haklarının olacağını eklemişti.

İskoçya’nın Birinci Başkanı Nicola Sturgeon 2019’un son günlerinde Başbakan Boris Johnson’a bir mektup yazarak ikinci bir referandum için yasada gerekli değişiklikleri talep etmişti. Ayrıca istedikleri zaman referandum yapma hakkını tamamen İskoçlara verilmesini istemişti.

Bu ülkede solu temsil eden ciddi bir gazete olan The Guardian bu satırları yazarken, sağı temsil eden ve yine ciddi bir gazete olan The Telegraph ise bu konuya başlık olarak hükümetteki İskoçya Sekreterinin “Nicola Sturgeon Birinci Bakan iken veya onun yaşamı esnasında ikinci bir referandum” yok cümlesini seçti. Ayrıca BorisJohnson”ın bu hafta İskoçya’da gelecek yılki seçimlerde ayrılmayı isteyenlerin çoğunluk olması halinde bile ikinci bir referandum isteğini reddetme yazısını hazırladığını ekledi.

The Telegraph’e göre 2014de yapılan referandumun hayatta bir kere referandumu olduğunu ve tekrarlanamayacağını, Birleşik Krallığın bu konuda zorluk sertlik çıkaracağını üzerine basarak ekledi. Yine aynı gazete İskoçya’nın Dumfries milletvekilinin ise referandumların bölücü olduğunu, bu hükümetin ve Brexit’in neler getireceğini beklemenin iyi bir fikir olduğunu, Ocak sonunda Birleşik Krallığın Avrupa Birliğinden ayrıldıktan sonra dünya dönmeye devam edecek mi bir görelim dediğini belirterek desteğini hükümete bu yönde verdi. 

İskoçya’da yayınlanan The Scotsman gazetesi bu yürüyüşün hükümete net bir mesaj ilettiği başlığını attı ve yaklaşık 80 000 kişinin yürüdüğünü belirtti. Haberde genel yürüyüşle ilgili ayrıntılar paylaşıldı ve NicolaSturgeon’ın katılamadığına ama destekleyen bir mesaj yolladığına da değinildi. Haberin en sonunda hükümetin ikinci bir referanduma izin vermeyeceğini de yazdı.

Hükümet Enstitüsü ise internet sayfalarında İskoç halkı neden ayrılmak için ikinci bir referandum talep ediyor başlığı ile 2014 de yapılan referandumda ayrılmak isteyenlerin %45, Birleşik Krallıktan kalmak isteyenlerin %55 olduğunu, İskoçya’nın kendi isteği dışında Avrupa Birliğinden çıkarılmasının ikinci bir referanduma izin için neden olacağını yazdı. 

Ayrıca internet sayfasında İskoçya’nın bu referandum öncesi Birleşik Krallık hükümetinden izin alması gerektiğini, Boris Johnson’ın ise bu izni vermek istemediğini ekledi. Yazının en sonunda da eğer referandum yapılır ve ayrılma isteği çoğunluk olarak çıkarsa ne olur sorusunu yanıtladı. Böyle bir durumda Birleşik Krallık ve İskoçya arasında bağımsızlık için gerekli düzenlemeler yapılır, İskoçya bağımsızlığını elde edince tekrar Avrupa Birliğine başvuru yapar ama girip giremeyeceği hemen belli olmaz, ayrıca kendileri için sterlin dışında bir para birimi seçmeleri gerekir diye bilgi verdi.

Kısacası Birleşik Krallıkta bir türlü sular durulmuyor… 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 17 Ocak 2020 Cuma 10:32
800 yıllık sorunu bugüne kadar Birleşik Krallık nasıl idare ettiyse öyle idare etmeye devam eder. Devlet bu konuda çok tecrübeli.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz