MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İttifak olmasaydı ne olurdu?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
1 Mayıs 2019 Çarşamba

İttifak olmasaydı ne olurdu?

Anadolu’da bir söz var:

“Halamın bıyığı olsa amcam olurdu!”

AK Parti’nin yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olarak gösterdiği Denizli eski Belediye Başkanı ve Ekonomi Eski Bakanı Nihat Zeybekci tüm “siyasi birikim ve deneyimleri” ışığında sürpriz bir açıklama daha yaptı.

AK Parti Genel Merkezi’nin yerel seçim sonrasında istifa eden Aydın Şengül’ün yerine  İzmir İl Başkanlığı’na atadığı isim çiçeği burnunda İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin düzenlediği “gönül buluşmasında”şöyle dedi:

“İttifak olmasaydı ben 1 milyonun üzerinde bir oy almıştım. Ve İzmir’de birinci parti olurduk”

İzmirliler kendisini ilk olarak o meşhur, “mahallenin güzel kızını kim istemez ki?” sözleriyle tanıdı. Ardından birçok ilginç, güzel değerlendirmeler yaptı.  Zaman zaman tartışıldı ama polemiğe girmekten kaçındı. Kendini bazen, dağları delen Ferhat’a,  İzmir’i de Şirin’e benzetti.

Seçimden sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu 500 bin oyla pas geçince hem teşkilata hem de kamuoyuna, “hiçbir yere gitmeyeceğim, buradayım” mesajı verdi.

Üstüne bir de: “Bu şarkı burada bitmeyecek” dedi.

Çünkü, İzmir hayalini 2015’te ortaya koymuş, gerçekleştiği için de sık sık geçmiş anıları gündeme getirmişti. Yeni hedefinde ne var, parti yönetimi sonuçlar ışığında kendisine ne görev verir bilinmez ama bilinen şu ki Zeybekci, artık Denizli’de değil, İzmir’de mesai harcıyor.

Tekrar konumuza dönecek olursak; Zeybekci’nin ittifak çıkışının altında birçok konu yatıyor. Öncelikli olarak bu durumun masaya yatırılması gerekiyor. Seçim sonuçlarına göre CHP ve İYİ Parti’nin ittifakıyla oluşan ve HDP’nin destek verdiği Millet İttifakı Adayı Tunç Soyer İzmir’de 1 milyon 548 bin oy aldı. AK Parti ve MHP’nin ittifakıyla oluşan Cumhur İttifakı Adayı olarak Zeybekci de 1 milyon 31 bin oy aldı.

PekiZeybekci basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıdan sızan çıkışındaki rakamlara hangi hesaplarla ulaşıyor ve hangi seçimi 31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla karşılaştırıyor? Açıklamalarına bakılırsa ve sözleri iyi analiz edilirse Zeybekci’nin karşılaştırma yaptığı ve baz aldığı seçim sonuçları 24 Haziran seçimleri. Biz bu seçimlerde hem Cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçtik. İzmir’in genel seçim sonuçları masaya yatırıldığında, o dönem CHP’ye verdiği oy 1 milyon 20 bin civarında. AK Parti’nin aldığı oy ise 836 bin…

Ya diğerleri?

İyi Parti’nin 317 bin, HDP’nin ise 320 bin civarında bir oyu var. Bugün AK Parti’ye destek veren MHP’nin o zaman aldığı oy 183 bin civarında.  Üç parti de İzmir’de aldıkları bu oy oranlarıyla ikişer milletvekilini TBMM’ye gönderdiler.

Zeybekci’nin hesabına göre CHP’nin adayı Tunç Soyer’e İYİ Parti ve HDP oy vermeseydi yani kendi adaylarıyla seçime girmiş olsalardı bu oranlar Millet İttifakı’nda yer almayacaktı. Bir de muhafazakarseçmenlerden Zeybekci’ye kendi deyimiyle ciddi oy gelecekti.  O zaman Soyer’in oyu 1 milyon civarına düşecekti!

Tüm bu hesapların içinde MHP’nin potansiyel 200 bin oyu nerede? İşte onun yanıtı yok. Çünkü hem Zeybekci hem de AK Parti’nin bazı kurmayları zaten ittifakta MHP’nin yeteri kadar destek vermediğini düşünüyor. Soyer’in yaklaşık 500 bin oyunu “ittifakları yok sayarak”eriten Zeybekci, kendi hesabına göre İzmir’de ortalama 950 bin civarında olan AK Parti oyunu (Binali Yıldırım 2014’te bu oranı almıştı) rakibi ile kafa kafaya getiriyor.

İşte bu yüzden; “ittifak olmasaydı…” diye başlayan cümleler kuruyor.

Bu arada sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de AK Parti-MHP ittifakının geleceğine dair çeşitli senaryolar var. Bu senaryoları şimdilik başka bir yazıya bırakırsak Zeybekci’nin gündeme düşen ittifaka yönelik açıklamalarından sonra MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin’i araması da manidar. Başkan Şahin, Zeybekci’nin kendisini telefonla aradığını, böyle bir şey söylemediğini ifade ettiğini anlattı. Üstüne, “Sayın Zeybekci bizim ağabeyimizdir. Yanlış anlaşılmıştır. O asla öyle bir şey söylemez. Sayın Zeybekci Cumhur İttifakı’nın adayıdır. Böyle bir şey söylemiş olduğuna inanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Seçim sonrasında “durumunu” ifade etmek için çeşitli söylemlerle kamuoyunun karşısına çıkan Zeybekci’nin yeni bakış açısı da böyle oldu.

Ne diyelim bu pilav daha çok su kaldırır!

NOT1: Zeybekci’nin aynı toplantıda şu sıralar A Takımı’nı belirlemek için hummalı çalışmalar yürüten yeni İl Başkanı Sürekli’ye hitaben söylediği sözler var. Sürekli’ye“Bu ilde teşkilatın reisi, patronu sensin” diyen Zeybekci’nin, “Beraber yürüyeceğiz. Uyumlu çalışacağız” ifadelerideğişim sürecinde yeni aktörlerin etkisini ortaya koymaya yetiyor.

NOT2: İl Başkanı Sürekli şu sıralar, “yürü arkana bakma, kimseyi dinleme” diyenler ile “herkesi kucaklayacak, her kesimden isimlerin olduğu dengeli yönetim yap” diyenler arasında sıkışmış durumda.  En stresli günleri teşkilatın bir numarası yaşıyor!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 sezarın hakkı sezara
 3 Mayıs 2019 Cuma 08:29
AKP il başkanlıgı son parasını internet ortamına basmış anlaşılan . gene bir sürü yorumda aynı laflar. kardeş bari farklı cümleler ve iftiralarda bulunda tek kişi oldugun . 3 browser dan girdiğin anlaşılmasın.
 Bornovalı
 2 Mayıs 2019 Perşembe 11:32
Sn Zeybekçi'ye tarihte görülmemiş bir reklam kampanyası yapıldı. Hem İzmir'de hem de ulusal televizyonlarda. Söz konusu maddi destek Tunç bey'e yapılsaydı herhalde fark çok daha büyük olurdu.
 Kareli Ceket Meselesi
 2 Mayıs 2019 Perşembe 09:02
Başta AKP Partisinin Genel Başkanı Sayın ERDOĞAN olmak üzere üst düzey yöneticilerinin, bu KARELİ CEKET sevdası nereden geliyor merak ediyoruz. Neden mi. Cevaba göre tercihlerimizi gözden geçireceğiz de ondan...
 Cumhur Aşıkları
 2 Mayıs 2019 Perşembe 08:52
Ege üniversitesindeki yönetim rezaletleri nedeni ile durmadan eleştri alıyoruz. Daha önce destekleyenler bile şimdi desteklemiyor.
 veli
 2 Mayıs 2019 Perşembe 08:48
sezar rumuzlu arkadaş sayın zeybekçi bu oyu tüm engellemelere karşın,örneğin bürokrasinin aleyhine çalışmasına karşın aldıarkadaşlar detaylarada girmiş zaten.saygılar
 cennnet
 2 Mayıs 2019 Perşembe 08:42
meraklı rumuzlu arkadaş sadece çiğli değil izmirdeki sağlık ,sayın zeybekçi aleyhine çalıştı,doktorlar sürekli iş bırakma eylemi yaptı.sağlıktaki yöneticileri vatandaş için arıyoruz her yer kapı duvar oldu.muhatap bulamadık
 sezarın hakkı sezara
 2 Mayıs 2019 Perşembe 08:28
çok sorun değil. kendisi 5 yıl sonra tekrar aday olabilir. yani sayın zeybekçinin açıklaması komik! AKP MHP ittifakı olmadan AKP nin oyu %25 belki biraz yukarında. bunun tartışmanın bir anlamı yok.
 Jale
 2 Mayıs 2019 Perşembe 08:25
Sayın zeybekçi izmirde size seçimi kaybettiren bürokrasiyi hemen değiştirin
 secaattin
 2 Mayıs 2019 Perşembe 08:20
Ak gençlik rumuzlu arkadaş doğru yazmış , çocuğu ne zaman muayene götürsem doktorlar eylemde, sağlık ocağı kapalı.ne bu ya!
 Meraklı.
 2 Mayıs 2019 Perşembe 01:02
Cigli bölge hastanesi yöneticilerinden başlayın değişime. Ak parti oy kaybetsin diye uğraşıyorlar.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz