MENÜ
İzmir 12°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İyi Parti'nin gelişi
Fatih YAPAR
YAZARLAR
26 Ekim 2017 Perşembe

İyi Parti'nin gelişi

Meral Akşener’in liderliğindeki “İyi Parti” kuruluşunu açıkladı. Son alınan kararlarla birlikte artık üst yönetim de belli. MHP’ye benzeyen “başkanlık” divanı, Demokrat Parti’de olan “genel idare kurulu” gibi üst yapılanmayla harmanlanan partinin karar verici makamlarında İzmir’den tanıdık isimler var.

Tabi ki en başta gidişi tartışmalara neden olan CHP İzmir eski Milletvekili Dr. Aytun Çıray. Zaten sağdan gelen Çıray’ın iki dönem milletvekilliği “kontenjan” da eklenince parti içinde birçok kesim tarafından eleştiriliyordu. Bu durumu her açıdan yorumlayanlar oldu. Eleştiren de var, destek veren de. Ama herkes bilir ki Çıray sağlamcıdır, garanticidir. Görüşmeden, anlaşmadan, ayrıntıları hesaba katmadan gitmez. İlk seçimde de bunun mükafatını almak için çalışacaktır. Akşener’in önce kurucular sonra da çekirdek kadrosuna kadar giren Çıray’ın bundan sonra işi gerçekten kolay değil. O da bu durumu, “Ne yaptım canım iktidar partisine mi gittim. Aslında zor olanı tercih ettim. Ne olacağı belli olmayan bir siyasi atmosferde risk aldım” diyerek kamuoyuna anlatmaya çalışıyor.

Gelelim yapılanmanın ikinci kritik ismine. O da Müsavat Dervişoğlu. Karadeniz kökenli olan Dervişoğlu’nun babası Nail Dervişoğlu da Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş gibi isimlerin gözdesiydi. Babadan oğula geçen siyaseti uzun yıllardır MHP kadrolarında sürdüren Dervişoğlu Akşener’in dibinde görev almış oldu.

Kurucular listesinde yer alan Yıldırım Ulupınar’ın il başkanlığına olan yürüyüşü şimdilik sorunsuz devam ediyor. Tüzükte “kurucu, il başkanı olamaz” diye bir durum da yok.

Eski Bakan Suat Çağlayan da İzmir kontenjanından kurucular listesinde yer aldı ama başkanlık divanı ve genel idare kuruluna giremedi.

Partinin üst yönetimi olan başkanlık divanında İzmir kontenjanına ismini yazdığımız fakat kent ile diyaloğu sadece milletvekili olduğu 2007-2011 yıllarından ibaret olan Türk Ocakları eski Kadın Kolları Genel Başkanı Şenol Bal da bulunuyor.

Kısaca, Akşener’in yakınında, çekirdek kadrosunda İzmir’i yakından tanıyan, Ege’yi bilen önemli isimler var. Yeni oluşan rüzgarın da etkisiyle bölgede bir hareketlilik olacağı kesin. 2014 yerel seçimlerine göre CHP İzmir’de 22 ilçe belediyesinde seçimi kazandı. AK Parti’nin 6, MHP’nin ise 2 belediye başkanı vardı. Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar daha sonra AK Parti saflarına katıldı. Şimdilik aritmetik böyle. Fakat, yereli doğrudan etkileyen belediye meclis üyelerinin büyük bölümü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki MHP’li isimler mevcut genel merkez yapısından kopmuş durumda. Tek kalan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın da MHP’ye olan “orta şekerli” desteği herkes tarafından biliniyor.

Ve İzmir’de Balkan göçmeni kimliği ile oldukça yol kat etmesi beklenen Akşener ve yeni yapılanmanın ne kadar ilerleyeceğini de teşkilatlanmasıyla birlikte söylemleri, eylemleri gösterecek. Bu yüzden yerel seçimlerde MHP ve CHP’nin yarıştığı başta Aliağa-Foça-Bergama, Urla gibi ilçeler olmak üzere çok az bir oy farkla kazanılan Menderes, Selçuk, Bayındır gibi ilçelerde dengeleri değiştiren sonuçların çıkması bekleniyor. Artık, İzmir CHP açısından “çantada keklik” bir seçim bölgesi değil. Sadece yerel değil genel seçimlere hazırlanacak siyasetçilerin yeni parti dengesini, olgusunu ister istemez gözetmesi gerekecek.

Tabi ki bu arada siyaset mekanizması uzun yıllardır içinde bulunduğu insan ve vizyon tekdüzeliğinden de kurtulacak. Yeni isimler, yeni aktörler hem kente hem de partilere dinamizm kazandıracak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 27 Ekim 2017 Cuma 22:59
2014 seçimlerinde CHP 28'e 2 yapabilirdi. Aziz'in kişisel ihtirasları nedeniyle 22 ilçe ile yetinildi. Bence İP (sanki işçi partisi gibi:) ancak batıda CHP'den MHP'den ve AKP'den biraz oy alır. Ama genel dağılım değişmez. Alternatifsizlik devam ediyor. 2002'den beri. Ayrıca genel seçimde meclis bir başbakan ve dolayısıyla hükümet de çıkarmayacak. Dolayısıyla güçsüz meclis seçmenin yavaş yavaş kavrayacağı yeni bir durum. Yani sonuçta iş cumhurbaşkanlığı seçiminde düğümlenecek. Tayyibe karşı Meral maçını konuşmak bence biraz erken.
 Menemenli
 27 Ekim 2017 Cuma 08:23
Bugüne kadar Hep AKP ye oy verdik.Bundan böyle oylarımız İyi Partiye.Hayırlısı olsun.
 
 26 Ekim 2017 Perşembe 22:31
Meral aksener izmirde %15 civarı oy alır net olarak. Bu oyların genelide chp den gidecek. Aziz kocaoglu ve ilce belediyeleri izmirde cok vizyonsuz. Bunu artık herkes konusuyor, söylüyor. Dogru düzgün projeler yok. Hep kültür sanat etkinlikleri. Halkı ilgilendiren ne cevre sorunları ne trafik sorunları gündemlerinde değil. Chp izmirde ilk kez cok büyük oy kaybedecek.
 Erdoğan Can
 26 Ekim 2017 Perşembe 22:23
Fatih bey, AKP dibe vurmuş, beceriksiz koalisyon hükümetinden devraldığı, dış güçlerinde rüzgarıyla geldiği bu noktadan inişe geçmiştir. Zira hızla gelen hızla gidecekti kaçınılmaz son gözüküyor, şimdi yeni şeyler söylemek lazım.
 kirpi
 26 Ekim 2017 Perşembe 20:42
Hep aynı insanların belediye başkanı olmasından izmir halkı usandı. Chp'nin demokrası anlayışını bir chpli birey olarak delege seçimlerinde net olarak gördük. her türlü hile yapıldı sonra pişkince şimdi birlik zamanı dendi. Bundan dolayı oyumu İyi Parti'ye vereceğim
 Ümit veye Umut
 26 Ekim 2017 Perşembe 18:20
Fatih Bey; insanlar ötekileştirme ve ekonominin her geçen gün ağırlaşmasından bıktı.Neden yeni partiyi destekliyorum özetleyeyim.Ötekileştirme bu ülkeye verdiği zararı vatandaş görüyor ama siyasetçinin işine gelmiyor.Ben yok biz varız o halde hep bir araya gelip herşeyin en güzelini yaparız demek bu kadar mı zor? Ekonomi ister makro ister mikro canımıza okudu.01 ocak tavuk eti 8 tl 01 eylül 10 tl siyasetçiye gündeme getirdiğiniz zaman biz dünya sorunları ile uğraşıyoruz tavuk eti alt tarafı 2 tl artmış deniliyor.Ben sayenizde kırmızı eti unuttum bana verdiniz %4 zam tavuk etine 8 ayda gelen zam %20 Enflasyon düşük çıksın diye hesaplama sepetinde benim asıl harcama kalemimi oluşturan gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığını düşürdünüz bamya pahalı diye çıkartıp yerine günlük elzem ihtiyaç stor perdeyi koydunuz ama Tuik enflasyonu çift hane.Tuik işsizlik hesaplama sistemini değiştirdi yine çift hane.Kusura bakmayın aynı kurumun hesapladığı büyüme rakamlarına şüphe ile bakıyorum.Anlı şanlı tören yapıyorsun dünya bizi kıskanıyor diyorsun hazinede para yok diye çalışana emekliye %4 zam veriyorsun Osmangazi köprüsünü yapan firmaya garanti veriyorsun ödenecek borç 760 milyon dolar.İlave Yavuz Sultan Selim köprüsü, Avrasya tünelinide ekleyince devletin borcu dolarda tl ye bugünlük bile çevirsem hesap makinesi yazamıyor.Tarım ve hayvancılık bitmiş tedbir alınmıyor Fiyatı artan üründe (et-nohut-inşaat demiri-tekrar et) hemen talimatlar veriliyor gümrük duvarları indiriliyor bir süre sonra eskisindende pahalı oluyor.İthalat ihracatın iki katı ama yetkililer çıkıp ihracaat arttı diye müjde veriyor.İthal etmediğimiz hangi ürün kaldı? İhracaat montaja dayalı sanayi ürününe değil.Ülkelerde kurumsal vergi mükellefleri listelerinde üreten sanayi kuruluşları ilk yüzde olur, bizde ilk onda kaç tanesi banka böyle olunca vatandaşın hali perişandır.Ben istiyorum üreten fabrika çünkü insanlara kesintisiz gelir olur ürün satılır toplumun refah artar inşaat bunu yapamaz.Kapıkulu değil onurlu birey olmak istiyorum
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz