MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İyi gıda için evlere dönüş
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
YAZARLAR
8 Mayıs 2018 Salı

İyi gıda için evlere dönüş

“İyi Gıda İçin Evlere Dönüş”,kimimiz  için naif, ya da daha doğrusu uygulanması olası olmayan  bir tümce olarak  yorumlanabilir.

Ancak isterseniz önce gıda perakendeciliğine kısaca bir göz atalım.

Hazır Gıda Sektöründe tekelleşme yabancılaşma  ortaya çıkmış bulunuyor

•             Türkiye’de de organize gıda perakendeciliği, çok uluslu hipermarketlere sağlanan olanaklarla tekelleşmiş  ve yabancılaşmış bulunuyor. Bugün gıda perakendeciliği, büyük ölçüde Carrefour, Migros, Metro ve Tesco gibi  yerli ve yabancı tekellerin  denetimine girmiş olduğu gözlemleniyor.

•             Perakende sektörünün yabancılaşması, giderek Türkiye üretim sektörünü de olumsuz etkilemeye başladı. Bugün neredeyse yabancı tekellerin egemenliğindeki marketlerde pazarlanan ürünlerin yarısı dışarıdan gelmekte. Bu durum, üretimi aşağıya çekiyor ve işsizliği körüklüyor.

•             Perakende sektöründe tüketicileri bilgi edinme hakkı konusunda taleplerde, geri bildirimler de yeterince hızlı değil.

•             Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de küçük ve orta ölçekli gıda perakendecileri yok olma sürecini yaşıyor. Sektörde bakkal sayısı hızla azalıyor, küçük esnaflar siftahsız dükkan kapatıyor.

•             Tekelleşen ve yabancılaşan şirketler karşısında büyük üretici firmalar bile, pazarlık ve yaptırım gücünü giderek yitiriyor. Üretici firmalar, mallarını pazarlamak için birçok bedeli, organize gıda perakendeciliği yapan tekellere ödemek zorunda.

•             Sonuç olarak,paramız uluslararası tekellere gidiyor.İç üretim olumsuz olarak etkileniyor,işsizlik artıyor.

Sağlıksız ve kalitesiz gıda tüketiyoruz

Ancak  bunların yanında,sağlıksız ve kaliteli olamayan gıdaları tüketmek zorunda kaldığımız için de hastalıklarımız artıyor.

Çünkü gıdalar,işleme sürecinde de sağlık ve kalitesini kayıp ediyor.

İşleme sırasında  gıdalara çok yüksek ışıl işlemler uygulanıyor.

Ürünlerin organoleptik kalitesi ve çeşitliliği de çok büyük bir kayba uğramış bulunuyor.

Organoleptik çeşitlilik tüketici tarafından halen  tercih edildiği için gıda işleme sanayinde ve üretimde kimi   katkı maddeleri kullanılarak bu giderilmeye çalışılıyor .

Gıdalarda raf ömrü uzatılsın ve bozulmasın amacıyla katkı maddeleri kullanılıyor.

Bu şekilde üretilen gıdaları artık uluslararası tekellerin denetimine girmiş AVM’lerden alıyor ve tüketiyoruz.Sağlıklı beslendiğimizi sanıyoruz.Üstelik bunların fiyatları da çok ucuz değil.

Büyük dev fabrika ya da merdiven altı işletmelerden işlenmiş gıdalar almak yerine, ekmeğimizi,yoğurdumuzu kendimiz yapmalıyız.

İşlenmiş gıdaları tüketmek yerine evlerimizde zaman ayırıp kendimiz hazırlamalıyız.

Bütün bunları dikkate alarak olası ölçülerde, çocuklarımızın ve kendimizin sağlığı için işlenmiş gıdalardan vazgeçmeli,vazgeçemiyorsak sınırlamalar getirmeli ve kalitesi bilinen gıdalar tüketmeliyiz.

Evet, “sağlıklı ve kaliteli,kısaca iyi gıda için evlere dönüş”den başka çaremiz yok.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz