MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir CHP’dir, CHP kalacak
Tayfun MARO
YAZARLAR
3 Aralık 2018 Pazartesi

İzmir CHP’dir, CHP kalacak

O biraz zor…

Çünkü CHP’ye oy veren İzmirli seçmen, beklentilerinin karşılığını CHP’de tam olarak bulamıyor. Bununla birlikte, AKP’nin sıkıntılı Türkiye tahayyülüne direnebilmek için, CHP’ye yaslanıyor. CHP’nin tarihsel olarak böyle bir misyonu var. Ancak bu misyonun gereği ne ölçüde yerine geliyor, orası çok tartışmalı.

Niyetim, CHP’yi suçlamak değil. Dünya ölçeğinde sistem krizi yaşanıyor. Türkiye, doğru dürüst yönetilememenin yanı sıra, son derece çetrefil sorunlarla karşı karşıya… Ve bu ülkede oldum olası muhafazakâr oylar %60 dolayındadır.

Hal böyle iken, belirsizliğin ve nereye gittiği belli olmayan değişimin orta yerinde, CHP’yi gelişigüzel argümanlarla suçlamak istemem.

İslamlaştırma politikalarına kararlı bir şekilde direnen İzmir, kanımca, “İzmir CHP’dir”den ziyade, “seküler hayatın başkenti” olarak anılmayı hak ediyor.

Kendim de CHP üyesiyim. Ve bu sloganı çok sorunlu buluyorum.

Ülke bölünmenin eşiğine gelmişken CHP’den beklenen; laik Cumhuriyet’in, sosyal devletin ve seküler yaşamın karalı bir şekilde savunulmasıdır.

Toplumun sadece dörtte birinin desteğini alabilen CHP, islamcı değişime karşı çıkan %50’yi düşünmek zorundadır. Bu zaruretin, “seküler toplumu savunan %50’nin öncülüğü” olarak ifade edilmesi de mümkündür.

İzmir, kozmopolit yapısının getirdiği sorunları aşarak sosyal barışı her zaman koruyabilmiştir. Bu nedenle, bozulan toplumsal mutabakatın yeniden inşası için yeni bir model oluşturma potansiyeline sahip olan İzmir, CHP’nin siyasi öncülüğünde bu sorumluluğu yüklenebilir.

Ama “İzmir CHP’dir CHP kalacak” diyerek değil. Bu slogan, öncülük konusunda CHP’nin samimiyetinin sorgulanmasına yol açar.

Türkiye, yeni bir toplumsal mutabakat aramak zorundadır. Bunu söylemekten kastım, itirazlar nedeniyle sorunlu hale gelen yüzyıllık mutabakatın top yekûn reddi değil. Ama çökmekte olan toplumsal mutabakat üstüne, tabuları yıkarak yeniden düşünmeye ihtiyaç var.

Sonuç olarak, ikibinli yıllar boyunca, İslamcı baskılar karşısında, Cumhuriyet’in getirdiklerini ve seküler yaşamı kararlı bir şekilde savunan İzmir; kozmopolit yapısı, barışçı tutumu, tolerans fikrini yaşatan iklimiyle, “toplumsal mutabakatta İzmir modeli” yaratabilir.

“İzmir CHP’dir CHP kalacak” diyerek meydan okuyan CHP’lileri, bu mesele üzerine düşünmeye davet ediyorum.

Toplumsal mutabakatı konuşmak için -ihtimal olarak- bir araya getireceği insanlara böyle meydan okumak, biraz tuhaf olmuyor mu?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 4 Aralık 2018 Salı 19:05
Bir siyasi parti ülkeye üretim ekonomisi modeli getirsin. Oy vereceğim. Konuşulanlar siyasi. Ama milletin derdi ekonomi. Hangi siyasi parti olursa olsun üretim ekonomisi vaadi yok. Varsa yoksa asgari ücret şu olsun bu olsunla milleti uyutma, 70 yıldır bizi almayan AB'ye yanaşınca iktidar olacağını sanmalar, Tayyibin kurduğu tek adamlık sisteminin tepesine oturma yarışı. 1980 öncesi Türkiye üretiyordu. Şimdiki tüketiyor. Ama Atatürk Türkiyesi 1938'de sona ermişti. İkinci adam ve sonrasında Menderes onu hediye paketine sarıp ABD'ye sundular. Keşke Atatürk Türkiyesine dönebilsek ve keşke ürettikten sonra tüketsek.
 muhalif
 3 Aralık 2018 Pazartesi 18:42
"imir CHP.lidir, CHP.li kalacak" sözü bir simgedr herşeyden önce.AKP. İktidarı döneminde ce ve bu dönemin sonlarında, AKP.nin Atatürk Cumhuriyetini yavaş yavaş tasfiye ettiğini gördük. dolayısıyla AKP.öncesi Atayürk Cumhuriyeti döneminde İzmirlinin bir kaygısı yoktu Anap ı da seçti DYP.sinide seçti..ama günümüzde durum farklı, Türkiye aertık "eski Türkiye" değil, tak adam sistemi olan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçild, şimdi karar verici, kanun yapıcı TEK ADAM. şimdi siz bu duruda İzmirin CHP.den başkasına oy verebileceğini düşünebiliyormusunuz? yoksa sizde bu yeni sistemin adamı mı oldunuz????
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz