MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
11 Ekim 2017 Çarşamba

İzmir-İN

“Otuz iki dişten çıkan otuz iki mahalleye yayılır.”

                                                                                   Türk atasözü

Bu haftaki yazıma gündemdeki haberlerle başlamak istedim. Biraz dedikodu yapalım istedim yani. Ben kahvemi elime aldım, sende hazırsan başlayalım!

Geçtiğimiz hafta Aamir Khan İstanbul’a geldi. Havalimanında izdiham yaşandı, sonra Aamir Khan “Maalesef Türkiye’den hiçbir oyuncuyu tanımıyorum” dedi. Arkasından Ahmet Hakan sunduğu haber programında oyuncuyu tanımadığı söyledi ve sosyal medya yıkıldı!

Ben tanıyorum Aamir Khan’ı. Onu özellikle de “Pk” filminden tanıyorum. Hala izlemediysen gönülden tavsiye ederim. (filmi izledikten sonra konusuyla alakalı bazı sorgulamaların olabilir haberleşelim ;) )

Edebiyat Nobel Ödülü’nü Japon asıllı İngiliz yazar ve senarist (bayılıyorum başka ülke asıllı olma durumuna) Kazuo Ishiguro kazandı. Ödül gerekçesi: “büyük duygusal güce sahip romanlarında, dünyayla kurduğumuz ilişkiye dair yanıltıcı hislerimizin altındaki uçurumu ortaya çıkardığı için” ödüle layık görülmüş. Yazarın Türkçedeki eserleri Beni Asla Bırakma, Değişen Dünyada Bir Sanatçı, Gömülü Ev, Günden Kalanlar, Noktürnler- Müziğe ve Günbatımına Dair Öyküler, Öksüzlüğümüz, Uzak Tepeler. Eserleri Yapı Kredi Yayınları’ndan alabiliyoruz.

Bu yılki Nobel Barış Ödülü’nü de Nükleer Silahların Ortadan Kaldırılması İçin Uluslar arası Kampanya (ICAN) isimli sivil toplum örgütü kazandı! Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması için uzun yıllardır kampanya yürüten sivil toplum örgütünün kurucusu Beatrice Fihn’in hikayesi çok saygı duyulası, hayranlık uyandırıcı, ilham verici…

(Kendisi sosyal medyada yayınlanan “Donald Trump moron” mesajının da sahibi)  

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mert Fırat’ı Türkiye’deki iyi niyet elçisi olarak atadı!

Mert Fırat’ın plaket töreninde yaptığı konuşmada beni benden aldı. “ Açlığı ve yoksulluğu sona erdirecek, eşitsizliği ortadan kaldırarak herkes için daha iyi bir gelecek yaratma amacı taşıyan Küresel Hedefler konusunda benim esas görevim farkındalığı artırmak. Hepimiz biliyoruz ki cinsiyet eşitliği sağlanmadan ve iklim değişikliği konusunda eyleme geçmeden bu hedefleri başarmak mümkün değil” dedi.

İyi ve Güzel Günlere Gönülden İnananlar Derneği Başkanı Aylin ben.

Edebiyatımızın ölümsüz yazarlarından Sabahattin Ali’nin ölümsüz eseri “Kürk Mantolu Madonna” tiyatroya uyarlanıyor, oyun için Sezen Aksu şarkı yapıyor, Ahmet Güneştekin tablosunu çiziyor ve bizde oyunu izlemek için heyecanla bekliyoruz. İlk oyun 12 Ekim’de İstanbul Zorlu PSM’de. (Elbette ki İzmir’e de bekliyoruz.)  

“Martıların Efendisi” filminin fragmanı yayınlandı. Başrolde Mehmet Günsür ve Nejat İşler, vizyona kalmış 2 ay (22 Aralık) daha ne olsun.

“O” filmi tüm zamanların en çok izlenen korku filmi olmuş, filmin ikincisinin çekimlerine başlanılmış ve Eylül 2019’da vizyona girecekmiş.

Geçen haftaki yazımda gençlerin dizileri çok fazla izlediğini ve izledikleri dizilerin fragmanlarına bakınca konuların çoğunlukla çete- soygun olayları, yasak aşk, imkansız aşk, şiddet vb. içerikte olduğunu yazmıştım. Hatta bunun üzerine izleyici de olumlu örnek davranış oluşturabilecek minik bir senaryo da hazırlamıştım. Geçtiğimiz Pazar günü (yani dikkatini çekerim ben yazımı yayınladıktan sonra) gazetede okuduğum bir habere göre Hacettepe Üniversitesi 3 bin 654 gençle ekran araştırması yapmış. (acaba benim yazılarımı mı okuyorlar? )Araştırma sonuçlarına göre gençlerin %96’sı dizi izliyor ve izledikleri dizilerin %85’i şiddet, cinayet, hırsızlık gibi çok sakıncalı içeriklerden oluşuyor. Benim senaryoyu geliştirip hayata geçirmenin yollarını arayalım bence. Çünkü dünyayı aşk, sevgi, saygı, kültür, sanat, doğa sevgisi, hayvan sevgisi, çok üretip, bilinçli ve az tüketim kurtaracak bence.

Sıradaki haberimiz benim gibi Starbucks’a gidince ne içeceğini bilemeyenlere gelsin. (oradaki kahveler kötü demiyorum. Sadece kahve çeşitlerini pek çakmıyorum) Arzum ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Türk kahvesinin tüm dünyada daha fazla kabul görmesi ve yaygınlaşması adına Starbucks ile bir anlaşma yaptı. Artık Starbucks’ ta okkalı bir Türk kahvesi içebileceğiz. Ancak lütfen kahveler porselen fincanda olsun. Yani karton bardakta üzerine ismim yazılı bir Türk kahvesi istemiyorum.

Kalkın gidiyoruz!

Ankara’da Türkiye’nin ilk ve tek Kedi Hastanesi açıldı! Tüm kedilere hizmet veren hastane 80 yatak kapasiteli, acil servisi, yoğun bakımı, muayene odaları, ameliyathanesi, aşı ve dinlenme odaları var. Ayrıca 24 saat açık. Ziyaret etmeyi çok isterim. Hatta başka illerde de açıldı haberlerini görmeyi daha çok isterim…

Kendimle ilgili haberlere gelince: kupon biriktiriyorum ben. Işıklı Siyasi ve Fiziki Dünya Küresi kuponları biriktiriyorum. (18 gün kaldı) Acayip zevkli tavsiye ederim.

İki gündür Nil Karaibrahimgil’ in “Vah ki Ne Vah” isimli şarkısını dinliyorum. Şarkının sözleri çok iyi.

Mesela: Seninle ikimiz iki deliyiz

               Deliliği bırakıp, kopup gidecek miyiz?  

               Hayat duramaz, geri saramaz

               Yüzümüzü silecek, solup gidecek miyiz?

               Ah, vah ki ne vah ki vah!

Zülfü Livaneli’nin “Elia İle Yolculuk” kitabına da yeni başladım.     

Gelelim bu haftaki sizin için seçtiklerimiz köşesine!

Konser sevenler;

11 Ekim’de Kültürpark Kübana’da Özdemir Erdoğan konseri,

11 Ekim’de Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi’nde Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nın konseri (ücretsiz),

Müzisyen ailenin müzisyen kardeşleri Mustafa Eke ve Müslüm Eke’nin konseri 11 Ekim’de İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde,

Ooze Venue’de 11 Ekim’de Tezgah ve Yaygara, 13 Ekim’de Birsen Tezer ve 14 Ekim’de Gökhan Türkmen konseri,

13 Ekim’de Hayal Kahvesi Optimum’da Yüzyüzeyken Konuşuruz konseri ,

Bostanlı Suat Taşer’de 12 Ekim’de Alpay, 13Ekim’de Fatih Erkoç ve 16 Ekim’de Grup Gündoğarken konserleri var.

14 Ekim’de Bostanlı Suat Taşer’de Deniz Tekin konseri,

14 Ekim’de 7 Bilgeler’de Grup Gündoğarken konseri var.

14 Ekim’de Optimum Alışveriş Merkezi’ne hem mini konser hem de imza günü için Bahadır Tatlıöz geliyor!

Ayrıca İzmirli konservatuvar öğrencilerinden oluşan müzik toplulukları Konak İskele, Üçyol Metro, Karşıyaka İskele, Alsancak İskele, Göztepe Metro ve daha pek çok adreste müzik dinletileri düzenliyorlar. Detaylara İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfasından bakabilirsiniz.

Konak Belediyesi 15 Ekim’de Orta Doğu ve Türk Ezgileri Sesler “Voices” konseriyle İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sezon açılışını yapacak.

Sergi sevenler;

Folkart Gallery öncülüğünde hazırlanan “Dizelerin Renkleri” sergisi ve dünyaca ünlü Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin’in “Varlığın Yeniden İnşası” isimli heykel sergisini 13 Ekim’den itibaren ziyaret edebilirsiniz.

Müzisyen kimliği ile tanığımız Mercan Dede’nin “Büyülü Çarklar” isimli resim sergisi Ekol Sanat Galerisi’nde açıldı ve sergi 28 Kasım’a kadar açık.

Ege Üniversitesi’nin 7. Uluslar arası EgeArt Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında Resim ve Heykel Müzesi Sanat Galerisi’nde 16 ülkeden 70 sanatçının katılımı ile yapılan Aydın Efeler Belediyesi’nin Uluslar arası Sanat Çalıştayı Seçkisi ve yine Resim Heykel Müzesi Sanat Galerisi’nde Zeliha Akçaoğlu, Ayşe Selcen Yücelen, Deniz Gündüz, Kardelen Semerci ve Murat Akçaoğlu’nun “Kağıt İşler” isimli sergisi var. Ayrıca Egeli sanatçıların (150 sanatçının) 3. karma sergisi de Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde. Sergiler 20 Ekim’e kadar açık.

Balkanlar Halk Dansları Festivali kapsamında Hasan Rastgeldi’nin “Anadolu’dan Görsel Şölen” isimli resim sergisini 11 Ekim akşamına kadar İzmir Sanat’ta ziyaret edebilirsiniz.

Film sevenler;

Cingöz Recai (Suç)

Bir Nefes Yeter (Romantik, Dram)

Mutlu Son (Dram)

Ölüm Günün Kutlu Olsun (Korku)

Kayseri Aslanı: Çin İşi (Komedi)

Taş (Dram, Fantastik)

Büyülü Kanatlar (Animasyon)

Kapıdaki Sır (Korku)

Bu hafta vizyonda!

“Başka Sinema” etkinlikleri kapsamında Karaca Sineması’ndaki filmlere bakmayı unutmayın!

Filmekim’i İzmir’de 20- 24 Ekim tarihleri arasında olacak ve gösterimler Mavibahçe Alışveriş Merkezi’nde!

Ayrıca Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları etkinliği kapsamında 11 Ekim’de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “Albüm” filminin gösterimi var.

Bilginize!

Tiyatro sevenler;

“Anne Ben Artist Oldum” isimli oyun 11 Ekim’de Bostanlı Suat Taşer ve 12 Ekim’de Narlıdere AKM’de.

İzmir Devlet Tiyatrosu 3 Ekim’de “Perde” dedi. Sezon boyunca “Ermişler Ya Da Günahkarlar”, “Haydi Karına Koş”, Öfkeyle Bak Geçmişe”, “Sandalım Kıyıya Bağlı” isimli oyunlar var. Detaylara web sayfalarından bakabilirsiniz.   

İyi Arkadaş Önerisi;

Mario Levi’nin “Yanlış Tercihler Mahallesi” isimli kitabı,

Ashley Elston’un “Bu Bizim Hikayemiz” isimli kitabı ve 2000 yılından bu yana pek çok sanatçı ve müzik gruplarının menajerliğini yapan Yeşim Doran’ın tamamen kadın öykülerinden oluşan “Ayna Ayna” isimli kitabı bu haftaki önerilerimiz arasında.

Ayrıca 13- 15 Ekim tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenen Coffee Festival İzmir var. Festival Arena’da ve konserler arasında Della Miles konseri var. :)

Seferihisar’da 13- 15 Ekim’de “Zeytine Dokun Festivali” var. Festival kapsamında Ataol Behramoğlu şiirleriyle gün batacak, tango gecesi, kumda dans, şef Geovani’ nin seçimiyle akşam yemeği, zeytinyağı tadımları, Teos Antik Kent gezisi olacak.

Festivalin son günü 150 ağaçtan toplanan ve özel yöntemlerle elde edilen zeytinyağları müzayedeyle satılacak.

DUYURU!

Bayraklı Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği karikatür yarışmasına son başvuru tarihi 31 Ekim. Yarışmanın konusu iç ve dış göçler, mülteciler. Detaylara belediyenin web sayfalarından bakabilirsiniz.

El sallayan sarı kafa emojisi.

Sizde İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz