MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
14 Mart 2018 Çarşamba

İzmir-İN

“Gülümseme iki kişi arasındaki en kısa mesafedir.”

                                                                                            Victor Burge

Her şey İzmir- İN’ in “İyi Dost” köşesinde “Benli Belkıs” kitabını önermemizle başladı

Hayır hayır!

Aslında her şey “Benli Belkıs” kitabının yazarı Şaziye Karlıklı’ nın samimiyetle gönderdiği teşekkür maili ile başladı…

Bu tarif edilmesi zor bir duygu. Yani siz köşenizde naçizane bir kitap öneriyorsunuz. Sonra o kitabın yazarı sizin yazınızı görmüş, vakit ayırıp okumuş ve üstüne birde teşekkür maili göndermiş. Bu gerçekten çok nefis bir duygu. Ben Şaziye Hanıma huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Yazılarımı okuduğu için, teşekkür maili ile beni havalara uçurduğu için ve bu hafta röportaj konuğum olduğu için. Minnettarım…

 

“Benli Belkıs” kitabına gelince!

Efsane aşkların kadını Benli Belkıs’ı, bir hafta sonu, hazır bahar ayları başlamışken, belki bir deniz kıyısı belkide bir cam kenarında, elinizde bir kahve ile ve sanki Belkıs ile karşılıklı sohbet ediyormuş gibi büyük bir keyifle ve bir solukta okuyacaksınız. İnanın bana.

 Sonra Şaziye Karlıklı’ nın yeni kitabını büyük bir sabırsızlıkla (tıpkı benim gibi) bekleyeceksiniz.

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Ben gazetecilikten geliyorum. 1985-1990 arasında Türkiye’de bence anlamına uygun gerçek manada muhalif gazeteciliğin yapıldığı Nokta Dergisi’nde çalışma şansına eriştim. Sorgulamayı merak etmeyi ve cevap bulmayı öğrendiğim yer orası oldu.

Gazeteciliği bıraktıktan sonra, şirketlerin ve nesnelerin tarihleri üzerine kitaplar yazdım. Bunlar arasında Cumhuriyet Kıyafetleri, il biyografileri, Migros, İGS gibi şirket tarihçeleri de vardı. Ve artık insanları yazma vakti geldi! Belkıs Söylemezoğlu, yani Benli Belkıs da ilk göz ağrısı oldu.

En son Para dergisindeki Genel Yayın Yönetmenliği görevini bırakıp başlıyorsunuz yazmaya. Süreci doğru mu tanımladım?

Para dergisi gazeteciliği nihayetlendirdiğim yer oldu. Dediğim gibi ondan sonra kurum tarihleri üzerine işler yaptım.

Neden Benli Belkıs?

Çünkü merak. Benli Belkıs bence sivil tarih içinde herkesin bir şekilde kulağına çalınmış, hafızalarda yer etmiş bir figür. Herkes bir şekilde duymuş. Kimi az çok bir şey biliyor ama çoğunluk için sadece bir lakap olarak kalmış. Ben de Benli Belkıs merakımın peşinden gittim ve unutulanları hatırlattım.

Belkıs Kemali Söylemezoğlu' nu şimdi görebilseydiniz ona ne söylemek ya da ne sormak isterdiniz?

Birinci sorum,” bu kadar iyi eğitim, zarafet ve imkanlarla neden sadece ‘salon kadını’ olmayı tercih ettiniz. Pek çok şey olabilirdiniz neden başka bir ‘kadın’ olmayı tercih etmediniz?”

İkinci sorum ise “ 2. Dünya savaşının bir bölümünü Almanya’da geçirmişsiniz. Oradaki zulme tanıklık etmiş olmalısınız. Neden bu konu hakkında hiç konuşmadınız” olurdu.

Kitabınız kurmaca- biyografi türünde. İçerikte kurmaca olan bölümler hakkında bilgi verir misiniz?

Kitapta 60’ın üstünde dipnot var. Bu dipnotlar kitabın asıl omurgasını oluşturan belge ve bilgiler. Çoğu Belkıs’ın o dönemde gazetelere yaptığı açıklamalar ve ona ilişkin dönemin insanlarının tanıklıklarından oluşuyor. Aslında alışık olduğum üzere bir ‘belge derlemesi’ yapacakken daha geniş kitleler için okuma kolaylığı oluşturması bakımından ‘kurgudan da’ faydalandım. Kurmaca kısımları benim Belkıs’ın yaşadıklarını tasvir etmekle sınırlı kaldı. Yani hayatındaki olay ve insanların hepsi gerçek ve zaten o kısımlar dipnotlarla açıklanıyor. Canlandırılmaları ise bana ait.

Yine aynı türde hayatını araştırarak yazmak istediğiniz bir isim var mı?

Olmaz mı? Çok var hem de. Mutlaka kadın hikayesi olması yolunda bir ısrarım yok. Fakat erkekler çoktan anlatılmış. Bu yüzden yine bir kadınla devam edeceğim.

Size göre yine bu türde yazılmış olan en iyi kitap- kahraman kim?

Biyografileri oldum olası çok severim. En iyisi diye bir sıralama yapmayı beceremem. Ama Oğuz Atay’ın Bir Bilim Adamının Romanı bence şahikadır. Keza Mina Urgan’ın Bir Dinazorun Anıları adlı otobiyografisinin samimiyetinin lezzeti bir başkaydı. Nihat Behram’ ın Darağacında Üç Fidanı ise hep içimi sızlatır.

Bu hayattaki ilham kaynağınız/ kaynaklarınız neler?

Ben sonuçta bir kurgu yazarı değilim. Bir bilgiyi alıp, anlayıp başkalarına anlatan bir yazarım. Aslında yaptığım iş gazetecilik temelinden yükselen bir yazı işi. O halde ilham demeyeyim de ilgimi çekenlerden söz edeyim. Sıradan olmayan herkes ve her nesne ilgimi çekiyor. Merakımı uyandırıyor.

Sırada yeni bir kitap projesi var mı?

Olmaz mı? Başladım bile. Yine sıra dışı bir kadın yazılmayı bekliyor.

Son zamanlarda özellikle bu türdeki kitaplar beyaz perdeye sıkça uyarlanıyor. Benli Belkıs' ı dev ekran karşısında izlemek gibi bir istek- düşünce- proje ya da hayal var mı?

Kitap henüz çok yeni. Benim tek isteğim ulaştığı okurlar tarafından sevilmesi. Sinema ya da diğer görsel projeler alanımın dışında. Ama böyle bir gelişme olursa, buna benden çok Benli Belkıs sevinirdi sanırım.!

"İleride yazabilirim" düşüncesiyle sanıyorum özellikle ülkemizdeki önemli isimler hakkında bilgi ve belge arşivleri oluşturuyorsunuz. Sizin hayatınıza yakın olan (yani hayatınızda yaşadıklarınıza) benzer bir isim var mı? Yabancı da olabilir.

Yok. Benim hayatımda ve yakınımda olan herkes benim gibi sıradan kişiler. Ama çevrem hep çok mücadeleci kadın ve erkeklerle dolu oldu. Emekleriyle kendi alanlarında dişleri ve tırnaklarıyla çalışan insanlar var çevremde.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Size, kitaba yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

25. İzmir Avrupa Caz Festivali başladı! Konserler Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ve 22 Mart’ kadar devam edecek. Kaçırmayın! Ayrıca şef Ola Rudner ve viyolonsel çello da Alexey Stadler ile birlikte Olten Filarmoni konseri 14 Mart’ ta.

Bostanlı Suat Taşer 16 Mart Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars

Karşıyaka Belediyesi- Hikmet Şimşek Sanat Merkezi 19 Mart KODA Konseri

7 Bilgeler 17 Mart Encanto Cubano

Ooze Venue 16 Mart Cem Adrian, 17 Mart Koray Avcı

232 Park Bornova 16 Mart Niyazi Koyuncu

Sold Out Performance Holl 14 Mart Birsen Tezer, 17 Mart Adamlar, 21 Mart Rubato

Bios Bar 16 Mart Redd

Karşıyaka Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu 17 Mart Haluk Levent

Sergiler

Folkart Gallery’ de “Yaşayan 100 Büyük Dahi” arasında gösterilen Ukraynalı ressam İvan Marchuk’un 65 eserden oluşan “Düşsel Detaylar” isimli sergisi 9 Mart’ ta açıldı ve 20 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilir. Sergi Türkiye’ de açılan en kapsamlı İvan Marchuk sergisi ve sergi için Türkçe, İngilizce ve Ukraynaca olmak üzere 3 dilde 340 sayfalık album hazırlandı.

Setenay Alpsoy’ un 29 eserinden oluşan “Ziyaret/ The Visit” isimli resim sergisini 31 Mart’ a kadar Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’ nde ziyaret edebilirsiniz.

“Türkiye’ de Kadın Olmak” isimli Gelenksel ve Plastik Sanatlar Karma Sergisi 15 Mart’ a kadar Tarihi Havagazı Fabrikası Galerisi’ nde.

Türkerler Holding’ in Mahall Bomonti İzmir projesindeki sanat galerisinde önemli seramik sanatçılarından Vedat Kaçar’ ın “Zamansız İzler” sergisi 15 Mart- 15 Mayıs tarihleri arasında.

Bornova Kent Arşivi ve Müzesi Dramalılar Köşkü’ nde “Zaferin 103. Yıldönümü Çanakkale’den Mektuplar” isimli Tezhip ve Minyatür Sergisi’ ni 18 Mart’ a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Vizyona Girecekler

Kaybedenler Kulübü Yolda (Komedi- Dram)

Düğüm Salonu (Komedi)

Entebbe’ de 7 Gün (Gerilim- Biyografik)

Ne Var? (Komedi)

Öldürme Arzusu (Aksiyon)

Stalin’ in Ölümü (Tarihi- Dramatik Komedi)

Tomb Raider (Macera- Aksiyon)

 Tut Yüreğimden Anne (Dram)

16 Mart’ ta vizyonda!

Başka Sinema etkinlikleri kapsamında Karaca Sineması’ nda 14 Mart’ ta “Thelma”  filmi gösterilecek. (Film 30 Mart’ ta vizyona girecek)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli eğitim Merkezi’ nde 14- 15 Mart’ ta ”Kutsal Geyiğin Ölümü” filmi gösterilecek.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları kapsamında “Taş” filmi 21 Mart’ ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’ nde.

İyi dost 

Şermin Yaşar’ ın yeni kitabı “Cingo” çıktı. Kitapta barınaktan alınan bir yavru köpeğin/ Cingo’ nun aile üyeleriyle yaşadığı ilişkisi anlatılıyor. Biz bu kitabı hem çocuklar hem de yetişkinler için gönülden tavsiye ediyoruz.

Tuncay Çevik’ in ilk romanı “Bay Leonidas’ ın Tuhaf Hikayesi” bu haftaki önerilerimiz arasında. Kitapta İkinci Dünya Savaşı döneminde bir taraftan yaşanan sıkıntılar devam ederken, bir kilisenin avlusunda işlenen sırlarla dolu cinayetin ardından yaşanan olaylar anlatılıyor.

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu 17 Mart Gömü “Bir Küp Altın”, 18 Mart “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” (Çocuk Oyunu)

Bostanlı Suat Taşer 17 Mart “Benim Adım Feuerbach”, 20 Mart “Yetersiz Bakiye”, 21 Mart “Entrika Kuntrika”

Sahne Tozu Tiyatrosu İzpek Tiyatro Günleri etkinliği kapsamında 15 Mart’ ta “Troya İçinde Vurdular Beni” oyunu var. Ayrıca 14- 21 Mart “Karar Kimin”, 16- 17- 18 Mart “Başroldeki Kadınlar”

Han Tiyatrosu 18 Mart “Çoban ve Lulu” (Çocuk Oyunu)

Sahne Terminal 15 Mart “Ferhan ile Şirin”, 17 Mart “Ben Ruhi Bey Nasılım”

Toy İzmir 16 Mart Şebnem Bozuklu ile “Kaplan Sarılması”, 17 Mart Yusuf Bilal Altıntaş ile Stand Up, 18 Mart “Kahraman Ağustos Böceği”

Tiyatro Hane Sahne Modda 14 Mart “Kiralık Katiller Jerry & Tom”, 17 Mart “Tiyatro Sporu”, 16 Mart “Yalanın Ardındaki”, 18 Mart “ Küçük Yalan Büyük Dolan” Çocuk Oyunu

12.İzmir Uluslararası Kukla Günleri etkinliğinin detaylarına www.izmirkuklagunleri.com adresinden bakmayı, katılmayı bence unutmayın! Etkinlik 18 Mart’ a kadar devam edecek.

DUYURU!

Karşıyaka Belediyesi, İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü ve Sesli Betimleme Derneği’ nin desteği ile ve “Bu sesi görün” sloganı ile düzenlenen “Sesli Betimleme Sinema Günleri” etkinliği kapsamında “Ölü Ozanlar Derneği” filminin 15 Mart’ta Çarşı Kültür Merkezi’ nde gösterimi olacak. Katılım için 0232 483 38 46 / 126 numaralı telefonu araya bilirsiniz.

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz