MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
21 Mart 2018 Çarşamba

İzmir-İN

“Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme, balık tutmayı öğret.”

                                                                                                   Konfüçyüs

 

Size İzmir ile ilgili şahane bir haberim var!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin yeni projesi “Doğal Yaşam köyü” açıldı!

Nerede bu köy?

Urla Bademler’ de. Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arazisi üzerinde. Doğal Yaşam Köyü tamamen geleneksel köy yaşamını yaşatabilmek amacıyla oluşturulmuş bir turizm alanı. Yani burada her şey doğal.

Yaşasınnn…

Yani burası bir beton yığını içerisinde oluşturulmuş, girişte bileğinize zorunlu olarak sarı bileklik (her şey dahil sisteminin bilekliği ve rengi başka da olabilir) takmanız gereken, odanızdan belki deniz ya da havuz manzarası gördüğünüz ama büyük bir ihtimalle üzerine basacak bir avuç toprağı arayıpta bulamadığınız türden beş yıldız’ lı bir turizm alanı değil. Burada yıldız falan yok kardeşim. Burada toprak var, ağaç var, büyük baş/ küçük baş hayvan var, meyve var, sebze var…

Buranın yıldızı doğa ve o doğadan faydalanarak en az tükettiğimiz kadar ürete de bileceğimiz bizleriz.      

Burada sabahları erkenden kalkıp alacaksın eline çapayı ve toprağı çapalayacaksın, süt sağacaksın, yumurtaları toplayacaksın, ekeceksin, biçeceksin, budayacaksın, sulayacaksın, üreteceksin, ürettiklerini satacaksın ve bu seni daha fazla üretmeye de teşvik edecek. Derken günler, haftalar, aylar, yıllar geçecek. Çocuklarını ve torunlarını da alıp onlara da misal otlu gözleme siparişi vermeyi değil, otların türlerini, türlerine göre yetiştirilmesini, yetiştirilen otların toplamasını ve toplanan otlarla birlikte gözleme pişirmesini öğreteceksin. Onlara da üretmeyle birlikte, doğayı, hayvanları, ağacı, toprağı sevmeyi ve sevdirmeyi öğreteceksin.   

Bunun rüya ya da hayal olmadığını bilmek nefis bir şey ve ben bu çalışmada emeği olan herkese bu şehirde yaşayan biri olarak teşekkür etmek istiyorum. Konuyla ilgili de Doğal Yaşam Köyü’ nde yetkili Bahar Hanım ile telefonla görüştüm ve kendisinden aldığım bilgiye göre köyde konaklamalar ve daha detaylı bilgiler için 1 Nisan’ ı bekleyeceğiz ama köy şu anda günübirlik ziyarete açık. Gittiğiniz zaman kooperatifin ve çevredeki diğer kooperatiflerin tamamen doğal ürünlerini satın alabilirsiniz, kafeteryada yöresel ekmek ‘godalak’ dahil pek çok yöresel yemekleri tadabilirsiniz ve çocuklar için oyun alanları da mevcut. Ya da 0232 776 60 04 / 023 776 60 03 numaralı telefonu arayıp detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bilginize!

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi 24 Mart Şevval Sam ile “Müzeyyen” isimli tek kişilik müzikal gösteri

Bostanlı Suat Taşer 25 Mart Suzan Kardeş- Çalgılı Çengili Hikaye

Karşıyaka Belediyesi- Hikmet Şimşek Sanat Merkezi 22 Mart Akses Quartet Konseri, 26 Mart İstanbul Gitar Ensemble Konseri

7 Bilgeler 24 Mart Nilipek

Ooze Venue 23 Mart Seksendört, 23 Mart Hayko Cepkin, 24 Mart Berkay

232 Park Bornova 23 Mart Dolu Kadehi Ters Tut

Sold Out Performance Holl 22 Mart Albatros, 23 Mart Pentagram, 24 Mart Kalben, 28 Mart Evet Ne Söylüyorduk

Bios Bar 23 Mart Can Gox

Sergiler

Ressam Simge Kansu’ nun “Denge” isimli sergisini İtalyan Kültür Merkezi’ nde 26 Mart’ a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Ressam Muzaffer Şağban Bektaş’ ın “Kadına ve Zeytine Dokunma” isimli suluboya resim sergisini 30 Mart’ a kadar Resim Heykel Müzesi’ nde gezebilirsiniz.

K2 Güncel Sanat Merkezi tarafından dördüncüsü düzenlenen PORTİZMİR Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali bu yıl “Nefes” başlığıyla düzenleniyor.  İnsanın doğayla ilişkisini vurgulamak amacıyla gerçekleşen PORTİZMİR4’ te yer alacak projelere ait düzenlenen “Final Sergisi” 2 Haziran’ a kadar Austro-Türk Tütün Deposu’nda ziyaret açık olacak. Ayrıca projenin tüm detaylarına da www.portizmir.org adresinden bakabilirsiniz.

İki yıl önce yaşamını yitiren fotoğraf sanatçısı Engin Yıldız’ ın anısına düzenlenen ve İzmir’ in anlatıldığı 30 fotoğraftan oluşan “S’onsuz Işık” isimli sergiyi 24 Mart’ a kadar Ayavukla Kilisesi’ nde ziyaret edebilirsiniz. 

Karaca Kültür Merkezi’ nde aralarında Adem Genç, Asım İşler, Devrim Erbil, Ergin İnan, Fikret Otyam, Kemal Önsoy, Komet, Mübin Orhon, Mehmet Güleryüz, Mustafa Ata, Mustafa Ayaz, Utku Varlık, Zekai Ormancı ve Zeki Faik İzler gibi değerli sanatçıların eserlerinin yer aldığı “Koleksiyondan Bir Seçki”  isimli sergi 20 Mart- 6 Nisan tarihleri arasında ziyarete açık.

Fotoğraf eğitmeni ve sanatçısı Hakkı Çılgın’ ın “Yaşama Tutunan Kareler” isimli fotoğraf sergisini 23- 26 Mart tarihlerinde Karabağlar Belediyesi Sanat Galerisi’ nde ziyaret edebilirsiniz. Sergi, sanatçının “keşke fotoğraf çekebilseydim” diyen bedeni geç, ruhu genç kalmış insanlara destek olması amacıyla Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi ve Kemal Tarım Dinlenme ve Bakım Evi’ nin desteğiyle düzenlenecek. 

İzmir’ de resim ve heykel alanında çalışmalar yapan 12 kadın sanatçı Okyanus Cengiz, Gönül Yılmaz, Necla Coşkun, Anber Hacıraifoğlu, Damla Hancıoğlu, Latife Akın, Nuray Bozkurt, Nurten Erdoğan, Nuray Yıldız, Pervin Özdemir, Sevinç Hüseyinova Kahveci ve Sinem Şentürk’ e ait 48 eserden oluşan “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Karma Sergisi” 30 Mart’ a kadar Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi Sanat Galerisi’ nde.

Karikatürist Cihan Demirci’ nin “Kırk Yılın Başı” karikatür sergisi 24 Nisan’ a kadar Neşe ve Karikatür Müzesi’ nde ziyarete açık.

Vizyona Girecekler

Çocuklar Sana Emanet (Dram)

Bordo Bereliler Afrin (Aksiyon)

Gerçek Kesit: Manyak (Komedi)

Kar (Dram)

Martı (Dram)

Pasifik Savaşı: İsyan (Aksiyon- Bilimkurgu)

Velayet (Dram)

Zat-ı Mahfuz (Dram- Belgesel)

Kayıp Prenses (Animasyon)

23 Mart’ ta vizyonda!

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında “Yaşasın Meksika” filmi 23 Mart’ ta İzmir Sanat’ta.

Başka Sinema etkinlikleri kapsamında Karaca Sineması’ nda 21 Mart’ ta “Martı”  filmi gösterilecek. (Film 23 Mart’ ta vizyona girecek)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli eğitim Merkezi’ nde 22 Mart’ ta ”İyi Günler” filmi gösterilecek. Film animasyon- komedi türünde.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları kapsamında “Taş” filminin 21 Mart’ ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’ nde gösterileceğini tekrar hatırlatalım. Ayrıca film bitiminde filmi yönetmeni Orhan Eskiköy ile söyleşi de olacak.

İyi dost 

İclal Aydın’ın “Üç Kız Kardeş” kitabı bu haftaki önerimiz. Kitapta, üç kız kardeş Türkan, Dönüş ve Derya’ nın Ayvalık’ ın çam kokulu sokaklarında geçen masal gibi çocukluklarının ardından yetişkin dünyasında yaşadıkları acımasızlığı ve hiçbir hayatın, hiçbir seçimin göründüğü kadar kolay olmadığı anlatılıyor.  

Hector Garcia ve Francesc Miralles’ ın “Ikigai: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı” kitabı da dikkatimi çekmiyor değil!

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu 21- 22- 23- 24- Mart “Bir Garip Orhan Veli”, 27- 28 Mart “Haydi Karına Koş”, 25- 26 Mart “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları” (Çocuk Oyunu)

Bu yıl ikincisi düzenlenen “Karşıyaka Tiyatro Günleri” 22 Mart- 8 Nisan tarihleri arasında olacak. Gösterimler Bostanlı Suat Taşer’ de olacak ve oyunlar ise:

22 Mart “İki Bekar”

23 Mart Nihat Sırdar ve Sivrisinek ile “Bütün Kızlar Toplandık”

24 Mart Alper Kul ile “Hamileyim”

25 Mart Suzan Kardeş “Şarkılı Çalgılı”

26 Mart “Artiz Mektebi”

27 Mart “Asi Kuş”

28- 29 Mart “Tamamla Bizi Ey Aşk”

Ayrıca “27 Mart Dünya Tiyatro Günü Çocuk Oyunları Festivali” 24 Mart – 3 Nisan tarihleri arasında olacak.

Oyunlar:

Alsancak Gazi Ortaokulu Tiyatro salonu’ nda 24 Mart “Bremen Mızıkacıları”, “Geleceğin Çocukları”, 25 Mart “Pinokyo”, “Hansel ve Gretel, 31 Mart “Pinokyo”, “Hacivat ve Karagöz”

Bornova Nedret Güvenç Kültür Merkezi’ nde 26 Mart “İğneli Kahraman”

Karşıyaka Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’ nde 27 Mart “Bremen Mızıkacıları”

Bornova Toplum Bilim ve Kültür Merkezi’ nde 28 Mart “Hansel ve Gretel”

Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’ nde “3 Nisan “Hansel ve Gretel”

Sahne Tozu Tiyatrosu İzpek Tiyatro Günleri etkinliği kapsamında 22 Mart’ ta “Troya İçinde Vurdular Beni” oyunu var. Ayrıca 21- 28 Mart “Karar Kimin”, 23- 24- 25 Mart “Başroldeki Kadınlar”

Lokomotif Tiyatro 24 Mart “Ben Deli Değiliz” Oyun Afife Jale Tiyatro Ödülleri’ nde “En İyi Senaryo” ve “En İyi Oyuncu” ödüllerini aldı.

Han Tiyatrosu 23- 24 Mart “Memleket isterim”,  25 Mart “Çoban ve Lulu” (Çocuk Oyunu)

Sahne Terminal 22 Mart “Ferhan ile Şirin”, 23 Mart “Ophelia’ nın Hamleti”, 27 Mart “Altın Ejderha”, 28 Mart “İki Bavul Dolusu” Çocuk Oyunu

Toy İzmir 24 Mart “Tac’ ın Nöbetçileri”

Tiyatro Hane Sahne Modda 23 Mart “Tiyatro Sporu”,  24- 31 Mart “Yalanın Ardındaki”, 25 Mart “ Küçük Yalan Büyük Dolan” Çocuk Oyunu

Baykuş Çocuk Tiyatrosu- Nazım Hikmet Kültür Merkezi 24 Mart “Kaptan Zencefil” Çocuk Oyunu

OPERA- BALE

İzmir Devlet Opera ve Balesi

24- 27- 29- 31 Mart “Minyatür- Gece” Bale

28 Mart “Değirmendeki Hazine” Çocuk Müzikali

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz