MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
2 Mayıs 2018 Çarşamba

İzmir-İN

“Bütün gün ne düşünürsek onu yaşarız.”

                                                R. Waldo Emerson

 

Dünya Mutluluk Raporu’ na göre Türkiye mutluluk sıralamasında156 ülke arasında 74. sırada imiş. TÜİK’ in Yaşam Memnuniyeti Araştırması’ na göreyse mutlu olduğunu söyleyenlerin sayısı geçen yıla göre yüze 3 düşmüş.

Haberi görüyorum ve arttırıyorum.

Geçtiğimiz gün evime doğru giderken yerde yatan bir köpek ve 4 hayvan sever kardeşe denk geldim. Yerde yatan dostumuzun bacağı ve kuyruğu kırılmış, başında şişlik ve maalesef zayıflıktan bütün kemikleri sayılabilir bir durumdaydı. Birimiz yemek getirdi, birimiz su kapıp geldi, birimiz arabasını alıp geldi, birimiz de bu arada en yakın veterinerliğe telefonla ulaşmaya çalıştı, sonra birimizin arabasıyla üçümüz yaralı dostumuzu veteriner hekime yetiştirdi, yardımcı bir veteriner dostumuzu aldı, ayağının röntgenini çekti, iç kanama olmadığını ve korkulacak bir şey olmadığını, dostumuzun da çok kısa bir sürede iyileşebileceğini söyledi. Sonra bu iyi haberi alan üçümüz diğer ikimize haber verdi. O gece beşimizde rahat uyudu ve dostunun iyileşeceğini öğrenince çok mutlu oldu.  

Her zaman söylüyorum, bence dünyayı iyilik ve utanma duygusu kurtaracak diye.

Ve kaldığım yerden yani görüyorum ve arttırıyorum bölümünden devam ediyorum.

Yine bir gün bu kez gazete okurken bir habere denk geldim. Başlık “Kadınlardan Çok Güzel Hareketler” idi.

İzmir’ de evli ve 3 çocuk annesi Filiz Akın “Kadınsal Hareketler Bunlar” adıyla bir grup kurmuş, grup çok kısa bir sürede büyük bir gönüllü ordusuna dönüşmüş, birçok yardım faaliyetlerini hayata geçirdikten sonra kimi kozmetik malzemelerinden sattıklarını, kimi pasta, el işi ve örgü malzemelerinden sattıklarını #khbkütüphanekermesi etiketi ile bağışlamış ve İzmir Balçova’ daki Başöğretmen Atatürk İlkokulu ve Ortaokulu için 120 kadının bağışıyla 1.500 kitaptan oluşan kütüphane kurmuş. Türkiye’de ilk online kermesi kurduklarını söyleyen Filiz Akın “Biz kadınlar dinden, siyasetten konuşmadan, birbirimizi ötekileştirmeden, aynı pencereden farklı yönlere baksak da birbirimizin elini hiç bırakmadık” demiş.

Ben de bu güzel hareketlerin peşine düştüm ve Filiz Akın’ a ulaştım. Beni kırmadı ve daha fazlasını okuyucularımız için paylaştı.  

Filiz Hanıma huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum, başarılarının devamını diliyorum ve yine en güzel, en faydalı, en gönüllü çalışmalarda buluşmayı diliyorum.

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

41 yaşında ve doğma büyüme İzmirliyim. 21, 13  yaşlarında iki kızım ve 4 yaşında oğlum; dahası 4 kediyle kalabalık bir aileyiz diyebilirim. Eşimle birlikte yurt genelinde donuk pasta üreticisi olarak Rozette Gıda ismiyle ve Yrosho Films adıyla da ürün, reklam çekimi, konser ve tanıtım yanı sıra, özel gün fotoğraf, video gibi başlıklarla hizmet verdiğimiz iş kollarımız var.
 

Kadınsal Hareketler Bunlar Grubu nasıl oluştu?

Grubu kurmadan önce, mevcut işlerimizde istediğim ölçüde etkin olamıyordum. Oğlumun doğmasıyla birlikte, hayatımın büyük bir kısmını ona ayırdım. İçimdeki üreten kadın, uykusuz gecelere (birçoğumuzun ortak derdi uyumayan çocuklar) yenik düşecek derken, Facebook grupları imdadıma yetişti. Günün her saatinde farklı bir kitle uyanıktı ve her konuda konuşulabiliyordu. Bir ay sonunda, bir gecede aldım bu kararı. Bir hayaldi benimki ve hayalimi hayali sayan kadınlarla kümelendik. Önceleri birleştirici ve umut veren yazılarımla başladık. Her geçen gün bir yenilik ekledik ve ilk etkinliğimiz ile birlikte bir araya geldiğimizde artık biliyordum. Her şey çok güzel olacaktı ve öyle de oldu.
 

Gruba katılmak isteyenler için yol haritası nedir?

Kaliteli çoğalmak, en büyük hedefimiz. O sebeple referanslı dahi olsa, mevcut sorular cevaplanmadan üye kabulu yapmıyoruz. Aynı pencereden farklı yönlere bakan, ötekileştirmeyen, din, ırk ve siyasi görüş gözetmeyen kız kardeşlerden oluşmuş koca bir aileyiz ve hep bir ağızdan tek yürek “Biz bizi biliriz! Biz bize yeteriz, çünkü biliriz ki iyilik bulaşıcıdır ve kendi tesadüflerini kendi yaratır.” deriz.


Filiz Akın' ın ilham kaynağı/ kaynakları neler?
Almasını bilirseniz, hayatınıza iyilikle dokunan her şeyden, herkesten ilham almanız mümkündür aslında. İyi bir gözlemciyim diyebilirim. Grubu kurduktan sonra artan farkındalığım ve empati duygum sayesinde, bu oluşum ilk bana iyi geldi diyebilirim. Duruldum, daha derinleştim ve madalyonun ikiden fazla yansıyan yüzü olduğunu artık biliyorum.
 

Türkiye'de ilk kez online kermesi hayata geçirdiniz ve bunun hakkında da bilgi isteriz.

En iyi çözümler en çaresiz zamanlarda çıkıyor. Geçtiğimiz Ramazan bayramında, Başöğretmen Atatürk ilköğretim Okulu’nun ihtiyaç sahibi öğrencilerini ve o çocukların kardeşlerine bayramlık kıyafet ve evlerine erzak olduk. Sağ elin verdiğini sol el bilmez bizde. Hiçbir çocuğun fotoğrafı ya da destek verdiğimiz ailenin özeli açıklanmaz. O sebeple katılımcılardan gizli bir grup kurup canlı yayın yaptık ve tüm hediyelerin ulaştığını gösterdikten sonra sildik. Bunu binlerce insanın izlemesi de etik olarak yanlış geldiğinden, bu bizim şeffaflık için bulduğumuz yol. Dağıtımı yaptığımız alan atıl bir kütüphane alanıydı. Bir çocuğun kütüphane istiyoruz ve şu an moderatör kadromuzda yer alan öğretmen Tuğba Tezer’in “Bu kütüphaneyi kullanılır hale getirmek için sizden boya istiyoruz.” demesiyle başladı bu yolculuk. Bu parayı yasal yoldan toplamamız ve elimizi paraya sürmediğimiz için bir dernekle çalışma ihtiyacı doğdu. Mapuder Derneği ile işbirliği içine girdik. Online kermes fikri bu kaynağı yaratmak adına çaresizlikten bulduğum bir yoldu aslında. Ülkenin dört bir yerinden ürün bağışı, kargolar, kermes alanı kirası gibi detaylara para kaçırmaktansa, “Mademki bizim projemiz, kendimiz yapar ve kendimize satarız.” dediğimi hatırlıyorum. Bağışlar fotoğrafla oldu. Kimi hizmet, kimi ürün bağışladı. Bunları satın alan üyelerimiz, derneğe o değerde bağışını yaptı ve ürün tarafına kargo edildi ya da gidip hizmetini aldı. Sözün senet olduğu, bizi birbirimize bağlayan, her kargonun içinde güzel notların yer aldığı hayallerimizin üzerinde bir başarıydı bu bizim için. İlk olduğumuzu bile bilmiyorduk. Basın kuruluşları bu oluşuma sessiz kalmadı. Biz duyurmadan onlar bizi buldu. “İyilik bulaşıcıdır.” sloganımız kendi mucizelerini hep kendi yarattı. Mapuder gençlerinin özverili çalışmaları bağışlarımızla birleşince birçok özel okulda olmayan güzellikte kütüphaneye sahip olan çocukların sevinci ise görülmeye değerdi.
 

Evlisiniz, 3 çocuk annesisiniz, çok sayıda gönüllü katılımcının olduğu bir sosyal faaliyet grubunun yöneticisisiniz. Nasıl yetişiyorsunuz? (bunu ben merak ettim :) )

Bir şeyi çok isterseniz yolunu, istemezseniz bahanesini bulursunuz. Annem ve yardımcım var; hem işlerime, hem de çocuklarıma yetişmenin yollarını planlı hareket ederek bulmak mümkün. Tökezlediğim zamanlar olmuyor mu? Elbette ki oluyor. Vazgeçmektense kaldığım yerden, hatta bazen baştan başlamayı seçiyorum. Buradaki görünmeyen asıl kahraman, eşim. Onun özverili ve destek tavrı benim en önemli motivasyonum. Tüm grubun eniştesi, abisi, kardeşi bir nevi. Her hüznü ve mutluluğu birlikte yaşıyoruz. Yapıcı eleştirileri ile hep daha ileriyi görmemi sağlıyor ki bu benim hayatta en büyük şükür sebebim ve bu oluşumun kalbindeki duruşumun temel unsuru demek yerinde olur.
 

Hayaliniz var mı?

Bir değil birçok hayalim var. Bu hayallerimin ayakları yere basar hale gelir gelmez açıklıyorum. Hayatımdan geçen her başarı, önce bir hayaldi benim için. Hayalime sarılır, çağırır, çabalar ve detaylandırırım. Öyle inanırım ki evren benim için kendi mucizelerini, kendi tesadüflerinin içinde saklar. Tohumken meyve dağıtmanın kötü enerjisine inanıyorum. İlk meyveyi alana kadar, bu benim hayalim. Sonrasında hayalime ortak herkesi içine alan ve “ biz” olmanın hazzına dönüşecek nice hayallerim için çalışıyorum.

Bu röportajı okuyan okuyucularımıza önerileriniz/ tavsiyeleriniz neler?

Sosyal medyayı doğru kullandığınızda hayatınıza ışık tutabilir. Maddi manevi kazanç sağlayıp kendi ayaklarınız üzerinde durabilir, içinizdeki iyiyi kaybetmeden ortak bir paydada da buluşabilir ve farkındalığınızı arttırıp, daha bilinçli bir hale gelebilirsiniz. Üstelik bunları oturduğunuz yerden yapmanız mümkün. Şu yazdıklarımın hepsi tuşlara hakim beyninizle yapabileceğiniz şeyler. Demem o ki, çevrenize bakıp değiştiremeyeceğiniz birçok alan ve kişi varken, en azından sosyal medyadaki duruşunuzu olmak istediğiniz topluluklardan seçin. Bu size her daim artı olarak döner. İyileşirsiniz. Daha işe yarar, mutlu ve yaratıcı bireyler haline gelirsiniz. Sosyal medya güçtür. Gücün kaynağına iyilik ve akıl bulaştırmazsak, içinde kaybolmamız ya da altında ezilmemiz kaçınılmazdır.
 

Kadınsal Hareketler Bunlar Grubunun önümüzdeki dönem için çalışmaları neler?

Bu yıl projelerimize, gönüllülerden oluşan bir tiyatro oyunu ekledik. Mottomuza uygun gerçek aktivistlerin hayatlarından kesitlerin anlatıldığı “Başka bir dünya için manifesto” isimli oyunumuz, Üniversiteli Kadınlar Birliği ve Karşıyaka Belediyesi işbirliğiyle gösterime girecek. 29 Mayıs Salı günü sergileyeceğimiz oyunumuzun gelirinin tamamı, üniversite okuyan zor durumdaki kızlarımıza burs olarak bağışlanacak. Üstelik oyunumuzun kitap yazarı Amerikalı Profesör Ariel Dorfman ile bağlantı kurduk ve bu oyunun tüm görüntülerini yollayacağız. Dünyadaki örneklerinin yanında Hollywood yıldızları tarafından okuma tiyatrosu olarak sergilendiğini düşününce, Türkiye’yi temsilen oynamak nasip olduğu için de ayrıca mutlu olduk.

İzmir- İN de bu hafta!

Duyduk/ Duymadık Demeyin!

Alaçatı’ da 11- 12- 13 Mayıs’ ta bu yıl ilk kez Tasting Alaçatı adıyla etkinlik düzenleniyor. Etkinlikte gurme lezzetler, sohbetler, müzik, sanat, macerayla birlikte yeni keşifler, etkinlikler ve workshoplar olacak. Alaçatı’ nın en iyi otel ve restoranları da özel mönüleri ve atölye çalışmaları ile bu etkinlikte olacak.

İKSEV’ in düzenlediği 32. Uluslar arası İzmir Festivali bu yıl 26 Mayıs- 7 Temmuz tarihlerinde olacak. Festival programına İKSEV’ in resmi web sayfasından bakabilirsiniz ve festival biletleri de 2 Mayıs’ tan itibaren Biletix’ te!

Bilgilerinize!

Konserler

İzmir’ de Genç Sahne Müzik Dinletileri 3 Nisan’ da başladı ve 29 Haziran’ a kadar devam edecek. Müzisyen arkadaşlarımıza vapur iskelelerinde, vapur içlerinde, metro çıkışlarında, İzban istasyonlarında rastlayabilirsiniz. Detaylara www.kultursanat.izmirbel.tr adresinden bakabilirsiniz.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

2 Mayıs Arzu Gök ve Lauma Skride ile Viyolonsel ve Piyano Resitali

3 Mayıs Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars

İzmir Arena

5 Mayıs Cocktail Fest etkinliği kapsamında Jabbar, Gaye Su Akyol, Palmiyeler, Soul Revue ve Turkish Edits Konserleri

7 Bilgeler

5 Mayıs Shukar Muzika ile Hıdırellez Şenliği

 

Ooze Venue

4 Mayıs Ezhel

5 Mayıs Gökhan Türkmen

 

Sold Out Performance Holl

5 Mayıs Leman Sam

 

Bios Bar

4 Mayıs Minor Empire

 

Container Hall

 4 Mayıs Kadebostany

 

Gündoğdu Meydanı

5 Mayıs Goran Bregoviç Konseri

 

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

6 Mayıs Funda Arar

Sergiler

Genco Gülan’ ın “Picasso’dan Sonra” isimli kişisel sergisi 2- 16 Mayıs tarihlerinde Kültürpark Sanat Galerisi’ nde.

Yudum Akkuş’ un “Şimdi Oradayım/ I am There Now” Resim Sergisi 11 Mayıs’ a kadar Galeri A’ da.

Ressam İnci Tekin’ in “Hayata Gülümse” isimli Resim Sergisi 27 Nisan- 12 Mayıs tarihlerinde GT Art & İnterios Sanat Galerisi’ nde.

Bizim Atölye topluluğunun “Mozaiğin Büyülü Dünyası” isimli sergi 4 Mayıs’a kadar Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ nde.

Resimlerin Ayşegül Güngören’e, seramiklerin ise Ayşegül Güngören (adaş ve soyadaş) ile Canan Öztürk’ e ait olduğu “Dokunaklı” isimli Seramik ve Resim Karma Sergisi 2- 14 Mayıs tarihlerinde Çetin Emeç Sanat Galerisi’ nde.

Vizyona Girecekler

İnatçı Bir Adam (Dram)

Cano (Dram)

Mr Gay Syria (Belgesel- Dram)

4N1K- 2 (Komedi)

Son Oyun (Suç)

Oyun Gecesi (Gizem- Komedi)

Doğruluk Mu Cesaret Mi? (Gerilim- Korku)

Şaşkınlar Çetesi (Komedi)

Suç Takımı (Aksiyon- Dram)

İyi ki Doğdun Abla (Dram)

Taksi 5 (Komedi- Macera)

Fındık Veresiye (Komedi)

Kaç Kaçabilirsen (Komedi)

Paçi (Dram)

Renkli Balık Yeni Dünyalar Kaşifi (Animasyon)

4 Mayıs’ ta vizyonda!

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’ nde 2 Mayıs’ ta ”Kar” filmi ve 5- 9 Mayıs tarihlerinde “Savaştan Sonra” filmi gösterilecek.

Karaca Sineması’ da 2 Mayıs’ta “Beni Adınla Çağır” filminin gösterimi olacak.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları kapsamında “Kar” filminin gösterimi 9 Mayıs’ ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’ nde olacak. Ayrıca film sonunda yönetmen Emre Erdoğdu ile söyleşi yapılacak.

13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl 2 Mayıs’ ta “Sessizlik Sinemada Güzel” diyerek başlıyor. Açılış filmi “Bir Yeşilçam Hikayesi: İhsan Yüce” filmi ve gösterim İzmir Mimarlık Merkezi’ nde olacak Detaylara ise www.iff.org.tr adresinden bakabilirsiniz.

İyi dost 

Elmas Genç’ in “El İzi” kitabı bu haftaki önerimiz. “Elimden ne gelir?” diye soranlar, kendine daha yakından bakmak isteyenler ve kendini keşfedip, aydınlığa çıkmak isteyenler için.

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

6 Mayıs “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları”

8- 9 Mayıs “Çılgın Dünya (Deliler Arasında)”

 

Bostanlı Suat Taşer

2 Mayıs “Çingeneler Zamanı” Müzikali

7 Mayıs “Mutluluk”

8 Mayıs “Erkekler Futbol ve Dahası”

 

Bornova Açıkhava Tiyatrosu

8 Mayıs “Mutluluk”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

İzpek Tiyatro Günleri etkinliği kapsamında 3 Mayıs’ta “Kanlı Nigar”

4- 5- 6 Mayıs “Oyunun Oyunu”

  

 

Han Tiyatrosu

2- 4 Mayıs “Kadınları Anlama Kursu”

6 Mayıs “Çoban ve Lulu” Çocuk Oyunu

9 Mayıs “Memleket İsterim”

 

Toy İzmir

4 Mayıs “Kaplan Sarılması”

5 Mayıs “Kul”

6 Mayıs ”Beni Nükhet Duru Sanıyorlar”

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

5 Mayıs “La Forza Del Destino/ Kaderi Gücü” Opera

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz