MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
9 Mayıs 2018 Çarşamba

İzmir-İN

Sana Fotoğrafı Okuyorum…

Konumuz sessizlik, sakinlik. Tahmin ediyorum ki ilk dikkatini çeken şey ıssız bir limanda oluşumuz, ikincisi de sabahın ilk ışıkları. İnan o balıkçı tekneleri, karşıdaki dağlar, ağaçlar, deniz, suyun içindeki balıklar, fotoğrafı çekmeden az önce geçen martılar, yerdeki taşlar ve uzun zaman önce o limana yerleşmiş üstü boş masalar, bulutlar ve bulutların arasındaki güneş eğer konuşabilseydi onlar da sana ‘günaydın’ derdi.  Ve fotoğrafı çeken kişi sana huzuru, bir fotoğrafla da olsa hissettirmek istedi, sıcak bir günaydın demek istedi karenin içine sığanlarla birlikte ve koro halinde. Aslında günden güne büyüyen, son zamanlarda her yerde çarşaf çarşaf reklamının yapıldığı, sürekli göç almaya başlayan, her gün daha da kalabalıklaşan bu şehirde kısa mesafeli bir yolculukla doğayla baş başa kalabileceğini, stresten uzaklaşabileceğini çok fazla da reklamını yapmadan sadece senin ve benim aramda kalacak şekilde, kulağına fısıldayarak paylaşmak istedi. Ve fotoğraftaki sakinliğin ve huzurun hiç değişmemesini istedi!

Fotoğrafla sana huzuru hissettirmek istedi ama fotoğrafı çekerken bir gün ya buraları da insan kalabalığından doğallığını yitirirse, düşüncesiz tatilcilerden deniz kirlenirse, rantçıların hışmından beton yığını haline dönerse, insanların saygısızca, bencilce, düşüncesizce denizi, doğayı kirletip, arkalarından bıraktıkları çöplerle yangınlara sebep olup sanki geldikleri bu yerler onlara bir kereliğine hizmet edecekmiş, bundan sonra geleceklerin hiçbir önemi yokmuş gibi davranırlarsa, balıklar, ağaçlar, deniz, güneş, bulutlar… Ya bir gün onlarda ‘günaydın’ demekten vazgeçerlerse (haklı olarak) diye endişe içinde de huzursuzlandı.

Sana da bunları farkındalık oluşturabilmek adına anlattı/ yazdı. Gittiğin yerlerde sen böyle yapma, yapmalarına da engel ol diye!

Bu arada, teknik bilgilere gelince: kişi fotoğrafı kaldığı odanın balkonundan, cep telefonu ile (aslında bi makine almak istiyor ama), filtresiz, gözüyle gördüğü bütün sadeliği ve güzelliği ekranına sığdırmaya çalışarak çerçevelemeye çalıştı.

Daha fazlasını görmek istersen de Urla/ Çeşmealtı konumunu paylaşıp, sana Tanju Okan’ dan “Koy koy koy” şarkısını hediye edip kaçtı, gitti!

İzmir- İN de bu hafta!

Duyduk/ Duymadık Demeyin!

Bir alışveriş merkezine alışveriş yapmak yerine Ege’ nin ilk akvaryumun projesini görmeye gidecekler el kaldırsın. (ben de el kaldırdım)Uzun zaman önce duyurusunu yine buradan paylaştığım Westpark Alışveriş Merkezi 10 Mayıs’ ta açılıyor ve 11 Mayıs’ ta Murat Boz konseri olacak. Elbette ki akvaryumu görmeyi unutmayın!

Konserler

İzmir’ de Genç Sahne Müzik Dinletileri 3 Nisan’ da başladı ve 29 Haziran’ a kadar devam edecek. Müzisyen arkadaşlarımıza vapur iskelelerinde, vapur içlerinde, metro çıkışlarında, İzban istasyonlarında rastlayabilirsiniz. Detaylara www.kultursanat.izmirbel.tr adresinden bakabilirsiniz.

 

Bornova Aşık Veysel Açıkhava Tiyatrosu

11 Mayıs İmany

 

232 Park Bornova Sahne

11 Mayıs Can Gox

Ooze Venue

11 Mayıs Melek Mosso

12 Mayıs Levent Yüksel

 

Sold Out Performance Holl

9 Mayıs Rocker ile R&B Party

12 Mayıs Oldises’n Goldies Forever Young

13 Mayıs Şanışer Konseri

 

Bios Bar

11 Mayıs Melek Band

 

Ege Üniversitesi Bahar Şenlikleri 7- 11 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek ve Oğuzhan Uğur, Adamlar, Hey Douglas katılımcı sanatçılar arasında. Etkinlikte ayrıca yarışmalar ve turnuvalar da düzenlenecek. Detaylara www.egebaharsenlikleri.com adresinden bakabilirsiniz.

Fuar Kübana Gazinosu’ nda 12 Mayıs’ ta “2’den 2’ye Festivali” var ve Bedük, Kollektif İstanbul, Island Man, Yok Öyle Kararlı Şeyler, YokYer, Nova Norda, Eren Dutlu ve Analog Disco & Gez konuk sanatçılar arasında.

 

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı – Karşıyaka

12 Mayıs Selda Bağcan Konseri

 

Sergiler

İFOD ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü ile düzenlenen “4. Uluslararası İzmir Fotoğraf Günleri” 3 Mayıs’ ta başladı ve 20 Mayıs’ a kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde devam edecek. Etkinlik kapsamında yerli ve yabancı 54 katılımcıdan 23 fotoğraf sunumu, 14 fotoğraf sergisi, 2 söyleşi ve 1 portfolyo okuma yapılacak. Bu yılki tema ise “Seyahat, Keşif, Estetik ve Fotoğraf”

Latölye Sanat Atölyesi topluluğunun yılsonu sergisi 7- 13 Mayıs tarihlerinde İzmir Sanat’ ta.

Denizatı Sanat Atölyesinin yılsonu sergisi de 7- 11 Mayıs tarihleride Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ nde.

Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim üyelerinin Karma Sergisi 10- 31 Mayıs tarihlerinde Karaca Kültür Merkezi’ nde.

 

Vizyona Girecekler

Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok (Dram)

Mr. Gay Syria (Belgesel)

Murtaza (Dram)

Eyvah Anne Oluyorum (Komedi)

Elim Sende (Romantik)

Hemşire (Dram)

Öğrenci Kafası: Soygun (Komedi)

Tutsak (Korku)

10x10 (Gerilim)

Cehennemden Selfie (Korku)

Kral Şakir Oyun Zamanı (Animasyon)

11 Mayıs’ ta vizyonda!

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’ nde 14 -18 Mayıs tarihlerinde 4. Balkan Panorama Film Festivali düzenlenecek. Etkinlik kapsamında sabah 10’ dan akşam 22’ ye kadar uzun metrajlı film gösterimleri, kısa metrajlı film seçkileri, fotoğraf sergisi, paneller ve yabancı konuklar olacak. Detaylara web sayfalarından bakabilirsiniz.

Karaca Sineması’ da 9 Mayıs’ta “Yaşar Kemal Efsanesi” filminin gösterimi olacak.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları kapsamında “Kar” filminin gösterimi 9 Mayıs’ ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’ nde olacak. Ayrıca film sonunda yönetmen Emre Erdoğdu ile söyleşi yapılacak.

Yeniden Sinematek etkinlikleri kapsamında “Zaman Makinesi” filmi 11 Mayıs’ ta İzmir Sanat’ta. “Batı Dünyası” filmi de 9 Mayıs’ ta Seferihisar Kültür Merkezi’ nde.

 

İyi dost 

Jean Paul Didierlaurent’ ın”6.27 Treni” isimli kitabı geçtiğimiz günlerde Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ve Notre Dame de Sion’ lular Derneği tarafıdan düzenlenen 10. NDS Edebiyat Ödülü’ nü kazandı. Ayrıca çevirmeni Aysel Bora ‘da çeviri ödülünü kazandı. Tavsiye ediyoruz.

Meraklısına duyuru! Star Wars’ un 40. yılında, 40 yazarın kaleminden özel bir kitap hazırlandı. Kitapta filmlerde görüp de hikayesini merak ettiğimiz ‘diğer’ karakterlere ait öyküler anlatılıyor.     

 

Tiyatro

Bergama Uluslararası Tiyatro Festivali 10- 13 Mayıs tarihlerinde olacak. Oyunlar Bergama Kültür Merkezi’ nde. Detaylara www.bergamatiyatrofestivali.com adresinden bakabilirsiniz.

 

İzmir Devlet Tiyatrosu

9- 10- 11- 12 Mayıs “Çılgın Dünya (Deliler Arasında)”

13 Mayıs “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

9 Mayıs “Taranta- Babu”

12 Mayıs “Dağın Gölgesinde Ferhad ile Şirin”

12 Mayıs “İki Bavul Dolusu” Müzikli Çocuk Oyunu

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

İzpek Tiyatro Günleri etkinliği kapsamında 10 Mayıs’ta “Kanlı Nigar”

11- 12- 13 Mayıs “Oyunun Oyunu”

  

Han Tiyatrosu

9- 11 Mayıs “Memleket isterim”

13 Mayıs “Çoban ve Lulu” (Çocuk Oyunu)

 

Toy İzmir

10 Mayıs “Ailemizin En Güzel Sırrı”

11 Mayıs “Şatonun Altında”

12 Mayıs “Kul”

13 Mayıs “Işıltılı Haşereler”

 

Sahne Terminal

11 Mayıs “Akçaburgazlı Yekta”

15 Mayıs “Vah-Dettin”

 

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

15 Mayıs“Notre Dame’ ın Quasimodo Müzikali”

16 Mayıs “Leyla’ nın Evi”

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

12- 14 Mayıs “La Forza Del Destio- Kaderin Gücü” (Opera)

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz