MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
25 Ekim 2018 Perşembe

İzmir-İN

“Sonbaharın, doğanın mevsiminden çok ruhun mevsimi olduğunu fark ettim.” (Nietzsche)

Bu hafta köşemizde çok değerli iki isimle röportajımız var.

İzmir Hasta Çocuk Evleri Derneği Başkanı Sevil Ozan ve dernek ile birlikte başlatılan “Her Nota Bir Umut” projesi Sanat Danışmanı ve Karşıyaka Belediyesi Konservatuvarı Piyano Eğitmeni Nilüfer Güzel.

Aslında röportajımız sanıyorum ki yoğunluklarından dolayı pek bi kısa oldu.

Ancak hem “Her Nota Bir Umut” projesinden hem de derneğin son dönem çalışmalarından kısaca bahsettik. Keyifli okumalar dilerim. Sevil Ozan’ a ve Nilüfer Güzel’ e vakit ayırdıkları için de teşekkür ederim.

Unutmadan!

3 Kasım’ da İzmir Hasta Çocuk Evleri Derneği’ nin katkılarıyla düzenlenen “Her Nota Bir Umut” projesi kapsamında Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’ nde İdil Biret konseri var. Konsere gelirken yanınızda yine bu proje kapsamında çocuklar için oluşturulacak kütüphaneye bağışta bulunmak için kitap getirmeyi unutmayın.

Hatırlatayım dedim.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız da her daim kutlu ve çok mutlu olsun…

İzmir Hasta Çocuk Evleri Derneği Başkanı Sevil Ozan

Hasta Çocuk Evleri Derneği nasıl oluştu?

Prof. Dr. Buket Erer bu projeyi İtalya’da görüyor ve İzmir’e gelince (ki o dönem Ege Üniversitesi’nde kök hücre bölüm hocasıydı) bu İzmir’in bir ayıbı ve yakışmaz sokakta yatan insanlar var hastane bahçelerinde diyip projeyi başlatıyor. Rektör ile bir araya geliyorlar ve Özlü Koçoğlu’na gidip İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da desteğiyle ilk hasta çocuk evi 2006’da yılında kuruyorlar. 2006’da ilk hasta çocuğumuzu aldık.

 

Hasta çocuğun doktoru sizi arıyor, hem çocuk hem de aile hakkında bilgi veriyor ve siz de o aileyi kendi imkânlarınızla yine kendi evlerinizde misafir ediyorsunuz. Süreci doğru mu anlattım?

Evet. Aileler İzmir dışından geliyor. Dar gelirli aileler evlerimizde kalıyor hastanelere yatıyorlar ve kalacak yerleri yok o aşamada doktorlar bizi arıyor gidip hastaneden alıyoruz. Ayakta tedavi başladığı zaman evlerimizde kalıyorlar. Kendi araçlarımızla hastaneye gidip alıyoruz ve eve yerleştiriyoruz çünkü toplu taşıma araçlarına binemiyorlar. Her zaman hastanelere yakın, merkezi yerlerde evlerimiz var. 9 Eylül Hastanesi Tepecik Araştırma Hastanesi, Behçet Uz Çocuk Hastanesi, Ege Üniversitesi Hastanesinde hematoloji ve onkoloji servislerinde yatan çocuklar ailemizle kalabiliyor.

Peki bu aşamada sizleri kimler destekliyor?

Aslında belli başlı bir destekçimiz yok etkinlik oldukça destekçi buluyoruz.

Devam eden ve bitmiş olan faaliyetlerden biraz bahseder misiniz?

 Şu anda devam eden etkinliğimiz İdil Biret konseri. Konserimiz 3 Kasım’da Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde saat 20:00’ de gerçekleşecek.

Bu Derneğin Başkanı olarak en büyük hayaliniz nedir?

Dernek Başkanı olarak en büyük hayalim “Hasta Çocuk Evi Köyü” oluşturulması.

Sizce bu hayalin gerçekleşmesi ne kadar sürer?

Bağışlanacak bir yer olursa hemen gündeme geçirebiliriz.

Hem hayalinizin gerçekleşmesi hem de dernek faaliyetlerinizin çoğalması için bir çağrıda bulunun desem…

Benim hayalim biraz maddiyat gerektiriyor ve ne kadar çok bağış toplarsak ya da bir hayırsever destek verirse daha çabuk gerçekleşir diye düşünüyorum.

Çocuklar gülsün diye tek çatıda buluşalım. Herkes bir gün hasta olabilir yarın ne olacağımız belli değil onun için ufakta olsa bir destek ile bu hayalimizi gerçekleştirebiliriz.

Hasta Çocuk Köyü hayalim için çağrıda bulunmak yerine, uluslararası platformlardaki yardım fonlarına başvurmayı düşündük ancak bu sene başvuru süresini kaçırmışız ve seneye danışman bir firmayla yapmayı hedefliyoruz. Bunun için bize destek olacak, köy hayalini projelendirebilecek danışma firma konusunda desteğe ihtiyacımız var.

“Her Nota Bir Umut” projesinden bahseder misiniz?

 “Her Nota Bir Umut Her Kitap Bir Hayat” projesi 3 ayaklı bir proje. Kitap getirip kütüphaneye destek- bağış yaparak derneğe ve de Tepecik Hemotoloji Onkoloji servisine tıbbi bir cihaz alınmasına yardımcı olacaklar.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Eklemek istediğim son şey Derneğimizi daha fazla öğrenmeleri ve tanımaları. Bunun için konsere gelebilirler ya da bizleri sosyal medyadan takip edebilirler.  www.izmirhastacocukevleridernegi.org.tr

İnstagram/facebook: izmirhastacocukevleri

 

“Her Nota Bir Umut” projesi Sanat Danışmanı ve Karşıyaka Belediyesi Konservatuvarı Piyano Eğitmeni Nilüfer Güzel.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Karşıyaka Belediyesi Konservatuvarı Piyano Eğitmeniyim. Müziğe gönül vermiş biri olarak müzikle ilgilenmeyi meslek olarak görmüyorum. İşime büyük bir aşk ve tutku ile bağlıyım, müziğimi ruhuma  katarak mutlulukla yapıyorum, en büyük mutluluğum öğrencilerimle müzik aşkını doyasıya paylaşabildiğim andır.

“Her Nota Bir Umut” projesinden bahseder misiniz? 

Ülkem için, özgür ve eşit bir gelecek hayalini kurduğum bir dünya için, toplumsal gelişmeye katkı koymak adına sosyal projeler gerçekleştiriyorum. Yaşam devam ettikçe projeler üretmeye çalışıyorum. Sanat adına, sanat severler adına ne yapılabilir diye sorguluyorum. Bu amaçla zaman zaman sanatçıları sanatseverlerle buluştururken  aynı zamanda da umut bekleyenlere de bir katkı sunmaya çalışıyorum elimden geldiğince... Önümüzde İdil Biret gibi harika bir örnek sanatçı var, cebinizde de kütüphaneleri  yayma bilinci var her şeyden önce de ‘umut bekleyen’ bir çok çocuk varken bu projenin gerçekleşmemesi olanaksızdı. Sanat adına, çocuklar adına ve hele ki sosyal sorumluluk adına gerçekleşecek en anlamlı projelerden  biri olacak diye düşünüyorum.

Bundan sonra başka projeler var mı?

Evet. Aralık- Ocak ayında Piyano Masterclass ve Mart ayında bir Piyano Festivali ve  geleneksel yardım konseri var. Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yapılacak etkinliğe dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay konuk olarak katılacak.

Eklemek istediğiniz bir şey var mi?

7 yaşında yurt dışına açılan  o minik kızın, 77  yaşındaki halini izleyeceğiz. Biriktirdikleriyle ve ülkemize kazandırdığı kıvanç dolu başarılarıyla, o dönem ona saygı duyularak verilen  bu imkânın güveniyle duran harika çocuğun bugün halen harika bir kadın olduğunu izleyeceğiz. Yüreği merhamet dolu halini, bizleri kırmayıp, hasta çocuklar için verdiği değeri izleyeceğiz. Biz o gece eski-yeni fark etmez bir kitap bağışıyla  konsere gelip eşsiz bir paylaşımın sevincini, tek yürek halinde izleyeceğiz.  Hiç canlı  konser izlememiş çocukları, gençleri sanatla besleyeceğiz. Yepyeni kütüphaneler kazandırırken, var olan kütüphaneleri zenginleştireceğiz. Biz o gece hasta çocuklarımıza desteğimizi verip, motive edeceğiz.

Ben çok teşekkür ederim sanata göstermiş olduğunuz hassasiyetiniz için, her şey için teşekkür ederim.

Yüreğinde sanat ve millet aşkı olan herkesi ve gönüllü kuruluşları böyle projelere destek vermeye davet ediyoruz.

Sanatla kalın...

 

 

 

 

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

İsmet İnönü Sanat Merkezi

25 Ekim Türk Halk Müziği Konseri

26 Ekim Rewşan Çeliker

 

Sold Out Performance Hall

26 Ekim Halil Sezai

31 Ekim Can Gox

 

6:45 Kaybedenler Kulübü Bornova

26 Ekim İstanbul Arabesque Project

27 Ekim Vega

 

Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi

26 Ekim Electro Deluxe (1 Festival İzmir Kapanış Konseri)

 

Bios Bar

26 Ekim Malabadi

 

Ooze Venue

26 Ekim Büyük Ev Ablukada

27 Ekim Berkay

 

232 Park Bornova

26 Ekim Burak King

 

Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi

27 Ekim Phoenix Project

 

7 Bilgeler

27 Ekim İlhan Çınar (keman), Kaya Demircan (piyano), Serkan Sun (gitar), Emre Diyar (kontrbas) ve Akgün Çavuş (davul)

 

İzmir Optimum

28 Ekim Elif Kaya

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konserleri

28 Ekim Bornova Cumhuriyet Meydanı Haluk Levent

29 Ekim Narlıdere Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı Şebnem Ferah

29 Ekim Gündoğdu Meydanı MFÖ

 

Genç müzisyen arkadaşlardan oluşan Genç Sahne Güz Dönemi Konserleri 11 Ekim’ de başladı ve 29 Kasım tarihine kadar devam edecek. Etkinlik kapsamında müzisyen arkadaşlardan oluşan trio, caz ve halk müziği grupları farklı noktalarda konserler verecekler. Konserler her Perşembe ve saat 18:00’ de. Haftalık duyuruları yine burada paylaşacağım. 18 Ekim’ de Bostanlı İskele’ de konser var. Bilginize.

Sergiler

Folkart Gallery’ de merakla beklediğimiz yeni sezon çok özel bir sergi ile açlıdı. “Büyük Dahi/ Gazi Mustafa Kemal” isimli sergi de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün daha önce hiç görülmeyen fotoğrafları, yazdığı mektuplar, Latife Hanıma ait özel eşyalar, Zübeyde Hanıma ait yastık yüzü ve pek çok özel eşya sergileniyor. Sergi 2 Şubat’ a kadar ziyarete açık olacak.

İzmir Doğa Fotoğrafçıları Topluluğu’ nun “10. Yıl Sergisi” Nar Artiz Gallery’ de ve 21 Ekim’ e kadar ziyarete açık olacak.

İzmir Kültürpark Sergi Salonu’ nda “Ekim Geçidi” isimli Karma Resim Sergisi 30 Ekim’ e kadar açık.

Karaca kültür Merkezi’ nde 30 Ekim’ e kadar “Duvarlar Arasındaki Hayaller” isimli Çağdaş Ressamlar Sergisi’ ni ziyaret debilirsiniz.

Vizyona Girecekler

Napoli’ nin Sırrı (Gerilim- Romantik)

Çirkin Kral Efsanesi (Belgesel)

Müslüm (Biyografik)

Müze (Tarihi)

Katil Avcısı (Aksiyon- Gerilim)

Kötülük İçinde (Korku)

Cadılar Bayramı (Korku- Gerilim)

Bebek Geliyorum Demez (Komedi)

Acemi Hırsız (Komedi)

Rafadan Tayfa Dehliz Macerası (Animasyon)

26 Ekim’de vizyonda.

 

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Konsolosluğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Mimarlık Merkezi işbirliğiyle Çin sinemasından beş filmin gösterimi olacak. 30 Ekim- 2 Kasım tarihleri arasında İzmir Mimarlık Merkezi’ nde gösterilecek filmler arasında “Konfüçyüs, “Mesajlar”, “Fedailer ve Suikastçiler”, “Mr. No Problem”, “Sonsuza Dek Büyülenmiş” filmleri var.

30 Ekim- 4 Kasım tarihleri arasında 19. Uluslararası Kısa Film Festivali olacak. Kısa Film gösterimleri İzmir Konak Sineması, İzmir Sanat, Fransız Kültür Merkezi ve Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi’ nde olacak.

 

Dost Tavsiyesi

Yılmaz Özdil’ in “Mustafa Kemal” isimli kitabı bu haftaki tavsiyemiz.

Bu kitapta Mustafa Kemal’ in çocukluğundan Kuvâ- yi Milliye ruhuna, idam fermanından Kurtuluş Savaşı’ na, Cumhuriyet’ in kuruluşundan Mustafa Kemal’ in kişisel özelliklerine, hizmetlileri ile olan diyaloglarından gece hayatına ve hayatında iz bırakan yakınlarına kadar pek çok detay okuyacaksınız…

 

Tiyatro

Bostanlı Suat Taşer

26 Ekim Betül Arım “Dışarda Hiçbir Şey Var”

27 Ekim “Yaşamaya Dair”

28 Ekim “Leenane’ in Güzellik Kraliçesi”

28 Ekim “Sevimli Dostlar” Çocuk Oyunu

 

Narlıdere AKM

26 Ekim “Kaç Baba Kaç”

 

Toy İzmir

25 Ekim “Mutluyduk Belki Bugüne Kadar”

26 Ekim “Şatonun Altında”

27 Ekim “Gloria”

31Ekim “Julie”

 

Vol: 5 Tiyatro

27 Ekim “Güzel Hayaller Durağı” Çocuk Oyunu

 

Tepekule Kongre ve Kültür Merkezi

26 Ekim “Joseph K.”

 

Sahne Terminal

26 Ekim “Sırf Cinayet”

27 Ekim “Godot’ yu Beklerken ya da Işıkçının Ölümü”

 

Tiyatro 35

26 Ekim “Suç ve Ceza”

 

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

27 Ekim “Aşkın Vatanı Yoktur” (Oyun ve Söyleşi)

 

Han Tiyatrosu

28 Ekim “Tombul Prenses ve Üç Sıska Adam” Çocuk Oyunu

 

Kültürpark Ahşap Sahne

28 Ekim “Kırmızı Başlıklı Kız” Çocuk Oyunu

 

İsmet İnönü Sanat Merkezi

28 Ekim Travis Pine “Halktan Biri”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

Ekim ayı boyunca her Cuma- Cumartesi ve Pazar “Başroldeki Kadınlar”

İzmir Sanat

28 Ekim “Maskeliler”

29 Ekim “Özel Kadınlar Listesi”

 

Özdilek Alışveriş Merkezi’ nde 28 Ekim’ e kadar her hafta sonu “Oyuncaklar Ülkesi”, “Çınar ve Bilge”, Gezegenine Umut” ve “Suyun Yararı” çocuk oyunları gösterilecek.

 

Opera- Bale

25- 30 Ekim Cavalleria Rusticana- 1 Pagliacci (Opera)

28- 31 Ekim Şekeronya (Çocuk Oyunu)

 

DUYURU

İzmir’ de 27- 28 Ekim tarihlerinde “Shake it İzmir” festivali Parc Cêrêmonie Güzelbahçe’ de düzenlenecek.

 İzmir Alsancak Garı’ nda 25- 28 Ekim tarihlerinde “Retro Festivali” var.

 

Haberin var mı?

Afyonkarahisar- Bolvadin’ deki Eber Gölü tamamen kurudu ve haritadan silindi!

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz