MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
26 Aralık 2018 Çarşamba

İzmir-İN

"Gerçek olmak için doğdun, mükemmel olmak için değil. Sen, bir başkasının hayatını yaşamak için değil, sen olmak için buradasın.” (Ralph Marston)

Haberin Var Mı?

Bahtiyar isimli papağan dostumuz sahibi (ülkemizde en çok izlenen ki içeriklerine bir türlü anlam veremediğim programlarda zaten enteresan davranışlarıyla sürekli dikkat çeken ya da çekmeye çalışan, bu ülkede böyle davranarak meşhur olacağına inanan ya da bir anda meşhur olup giydiği ateşten gömlek tarafından yakılan ve o böyle enteresan davranışlar gösterirken, bir programdan diğer programa şöhretle uçuşlar yaparken aslında pek çok sabıkası olan ve öyle tahmin ediyorum ki bu kayıtların da hiçbir zaman hiçbir cast ajansı tarafından kendisine sorulmayan sahibi) tarafından gördüğü işkenceye dayanamadı, öldü!!! O ölürken içimizde insanlığından utananlar, ağlayanlar, hasta olanlar oldu ancak hâlâ daha cinsi ve cinsiyeti ne olursa olsun hiçbir hayvan mal kategorisinden çıkıp can kategorisine geçemedi, onlara bu eziyet ve işkenceleri yapanlar serbest kaldı! Yani cana geleceğine hep mala geldi!

Tatsız bir başlangıç ancak acı gerçek.

……………………………………………………………………………

Bu hafta İzmir’ de gönüllerini ve hayatlarını ortaya koyarak yola çıkmış, tek amacı özellikle kanser hastası çocuklar yararına fayda sağlayabilecek, onlara umut olabilecek, neşe kaynağı olabilecek pek çok çalışmayla, hizmetle karşımıza çıkan Sizyetersiniz Derneği’ nin Kurucu Başkanı Aytaç Bülbül röportaj konuğum oldu. Aytaç Bey ile birkaç hafta önce yine buradan duyurusunu yaptığım “Umut Sensin” isimli fotoğraf sergisi vesilesi ile tanıştık. Hani şu yoğun katılım ve ilgiyle açılışı yapılan, daha ilk günden on bin Tl üzerinde satış geliri elde ederek hasta çocukların yarınlarına hatta geleceklerine umut olup, hem onların hem de “hâlâ umut var” dedirterek bizim yüzümüzü güldüren sergi. Hazır sergi demişken yazmadan geçemeyeceğim. Gerçekten yoğun bir katılım vardı, Ara Güler’ in anılmasıyla sergi açıldı. Çok değerli isimlerin yine çok değerli eserleri sergi de vardı. Orada olmak, orada olanlarla gönül verilerek yapılan hizmetleri, çalışmaları dinlemek, bu çalışmaları yapan insanlar ile tanışmak, sergideki fotoğrafların hikâyelerini dinlemek, öğrenmek… benim için müthişti. Derneğin gönüllü olarak canla, başla çalışanları arasındaki Özlem Hanım, Meltem Hanım, Hatice Hanım, Aysun Hanım, Gökçe Hanım ve Özge Hanım ile tanışma şerefine nail olmak da ayrı bir mutluluk oldu benim için. Çok istedim/ isterim daha fazlasını görmeyi, katılmayı, oralarda olmayı.

Gördükçe, duydukça, katıldıkça buradan yazarım.

Aytaç Bülbül ile röportajıma gelince çok memnun oldum kendisini tanıdığıma. Beni kırmadığı ve vakit ayırdığı için de minnettarım. Daha pek çok umutlu ve mutlu anlarda yine birlikte olabilmeyi ve paylaşabilmeyi gönülden dilerim.

Size de keyifli okumalar dilerim. Hatta sadece okumakla kalmayıp kendilerini sosyal medya adreslerinden takip etmenizi de tavsiye ederim. Mümkünse de umut dolu yarınlar için yapılan çalışmalarda “çorbada tuz” misali sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağımızı bilmenizi isterim.

 

Ve…

Sağlığın ve mutluluğun peşinizi bırakmayacağı, huzurun yakanıza yapışacağı, aşkın gönlünüze düşeceği, paranın üzerinize şakır şakır yağacağı, şansın ve kısmetin ayaklarınıza dolanacağı, iyiliğin omuzlarınıza çökeceği ve bunlara ya da bunlardan herhangi birsine sahip olamayanları, sahip olduklarınızı paylaşabilmek için onları gölge gibi takip edeceğiniz nice yıllarınız olsun.

Yeni Yılınız Kutlu Olsun…

  

Bu arada…

Yukarıdaki sözü de aslında özellikle kendime yeni yıl için hediye etmek istedim. Yeni yıl mottosu yani.  

TRT 2’ nin 22 Şubat’ ta yeniden kültür/ sanat kanalı olarak yayına başlayacağı haberine pek sevindim. 2019 model bi Bob olabilir mi, onunla beraber ekran karşısında “şuraya da bir orman çizelim” der miyiz acaba?

Ben Netflix’ teki “Hakan: Muhafız” dizisiyle ilgili yorumlarımı diziyi biraz daha izleyip sonraya saklasam?

Bu hafta ben de İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’ ne yeni katılan “Nobel Edebiyat Ödüllü Yazarlar” standı (kütüphane hafta içi 22: 00’ ye kadar açık, hiçbir ücret ödemeden 15 günlüğüne kitapları kiralayıp, okuyup, iade edip, yenisini kiralayabiliyorsunuz. Üstelik 15 günlük okuma süreleri 30 güne kadar çıkabiliyor. Daha ne olsun), İzmir Resim Heykel Müzesi’ ndeki Fatih Şimşek’in “Yüzümdeki Gülümseme” isimli Seramik Heykel Sergisi ve Ragıp Toklucu’ nun “İyi, Kötü ve Komik” isimli petek dokulu koli kağıtlarından karışık teknik ile yapılan sergisi (sergi 31 Aralık tarihine kadar ziyarete açık) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konyalılar Vakfı tarafından düzenlenen Şeb- i Arus Töreni- Tasavvuf Müziği Konseri öne çıktı.

Sizi tanıyabilir miyiz?  

İzmirliyim. Özel sektörde çalışıyorum. Uzun yıllardır fotoğrafa meraklıyım. Vakit buldukça amatör olarak fotoğrafla ilgileniyorum. Aslında her şeyin başlangıcı da fotoğraf sanırım. Yeni evliyim. Bu aralar ev iş arasında bir hayat.

Sizyetersiniz ismi nereden geliyor?

Sizyetersiniz ismi bir arkadaşımın önerisiydi. O dönem projemize isim arıyorduk ve o beyin fırtınasında ekip arkadaşımız Güneş bu ismi söyledi ve bize de çok sıcak geldi. Çünkü küçük bir mutluluk için siz yetersiniz gayet açıklayıcı ve özeti gibi tüm konunun.

Peki derneğin oluşum hikâyesi nasıl?

Sizyetersiniz aslında bir proje.2010 yılında babaannemin kanser olduğunu öğrendim ve çok çok üzücü bir süreçti. Gerçekten çok üzülmüştüm ve şunu düşündüm, evet ben üzüldüm, yıkıldım ama bir babaya ya da anneye küçücük çocuğunun kanser olduğunu söylemek ya da öğrenmesi nasıl bir şeydi acaba? Ki ben o yaşta babaannem için bu kadar yıkıldıysam diğer acının tarifi yoktur. Lösev’e mail attım belki bir şeyler yapabilirim diye ve açık açıkta yazdım. Hani maddi bir yardımım pek mümkün değil ama isterseniz ben fotoğraf çekerim dedim. Geri dönüş yaptılar, etkinliklerine davet ettiler ve tanışmış olduk. 2010 Ekim ayında çektiğimiz fotoğraflarla bir sergi yapalım dedik. Hiç değilse satışını gerçekleştiririz ve belki minicik bir katkımız olur diye. Benim planım alışveriş merkezlerinde böyle bir organizasyonu yapmaktı. Uzun süredir birlikte özel sektörde çalıştığım ve bu tarz gönül işlerine sıcak bakan Aysun ÇAKICI bu işi bir tık yükseltelim dedi. Belediyeyle konusalım, bize bir yer tahsis etsin ve çok katılımcıyla gerçekleştirelim dedi. Ve sanırım Aysun Hanım ile bu iş yeni bir boyut kazandı. İlk sergimiz Havagazı Fabrikası’nda ortalama 100 profesyonel fotoğrafçının katılımıyla gerçekleşti. Epey de bir ziyaretçi olmuştu o dönemde. Elde edilen tüm geliri Lösev’e bağışlamıştık. Yine o dönem birçok dernekle fotoğraf için yazışmalarım oldu. Elimden geldiğince destek olmaya çalıştım. Birçok dernek/vakıf yöneticisini de aslında etkileyen bu olmuş. Yoldan geçerken birinin kapıyı çalıp da merhaba ben sizin için bir şeyler yapmak istiyorum demem olmuş. 2012 yılında yılında Lösev yararına, 2013 yılında Çocuk İstismarı Derneği yararına diye her yıl geleneksel olarak devam etti sergilerimiz. Bu süreçler de elde edilen tüm gelirler kesinti yapılmadan dernek/vakıflara aktarıldı. Biz ilk günden bu yana hep gönüllü olarak çalıştık. Hala da böyle devam ediyoruz. 2017 yılında da artık kendimiz dernek olalım ve birebir çocuklara kendimiz ulaşalım istedik. Madem geleneksel olarak yapıyoruz, madem bu kadar katılımcı bize güvenip bu işe giriyor, sonrasında da elde edilen gelirin kuruşu kuruşuna nereye gittiğini bilsinler istedik. 2017 Ekim ayında dernek olarak devam etmeye başladık. İlkemizde her zaman gelen her bağışın kuruşu kuruşuna ihtiyaç sahiplerine ulaşması ve şeffaflık oldu. Bu yüzden bizler hala bu işi gönüllü olarak ücret almadan yapmaktayız.

Kuruluştan bu yana hedefler neydi ve gerçekler ne oldu diye sorsam?

2010 yılından bu yana amacımız aslında tek bir çocuğa bile dokunabilmek, onu mutlu edebilmekti. Birçok zihinsel yetersiz çocuğumuz için müzik odaları, kitaplıklar, spor salonları yaptık. Kanser tedavisi gören çocuklarımıza yine hastane ziyaretlerimiz oldu, hediyeler ve kıyafetler ile birlikte. Sponsorlarımız aracılığıyla desteklerimiz oldu. Çocuklarımızı gezilere götürdük, yılbaşı partileri yaptık, doğum günlerini kutladık. Ailelerimize gıda ve kömür yardımı yaptık. Tek bir çocuk bile bizim sayemizde o gece mutlu uyuduysa, biz hedefimize ulaşmış olduk.

Bugün devam eden ve belki de yarın devam edecek olan çalışmalar, projeler neler?

Aslında benim en büyük isteğim tüm çocukların bir arada olduğu, oyun alanları bulunan, derslikleri olan, gönüllü kişilerin belki müzik, belki tiyatro eğitimleri verebileceği, bahçesinde hayvanların olduğu, çocuklarımız için yemekhane bulunan ve burada vakit geçirebilecekleri bir eğitim merkezi. Ama bu merkez tamamen ücretsiz olacak. Gönüllülerle ayakta duracak. Biri ulaşımı, diğeri yemeği üstlenecek. Bir başkası haftanın belirli günlerinde ders vermeyi kabul edecek, bir başkası gelip çocuklarımızla oyun oynayacak. Özel durumdaki çocukta bu merkezde olacak, yoksul bir ailenin çocuğu da. Aslında basit bir hayal sanırım.

Destekçi kuruluşlarınız ve gönüllüleriniz var. Aralarına yenilerini katmak için bir çağrı, bir ilham…

Küçük iyilikler, büyük mutluluklar diye çıktık yola ve elimizden geldiğince daha çok şeyler yapmaya çalışıyoruz. Aslında sponsorlardan beklentimiz çok çok büyük şeyler değil. Örnek veriyorum bir tekstil firmasının 2 koli kıyafet göndermesi ve bizim bunu okulda o çocuklarımıza ulaştırmamız, ya da başka ihtiyaç sahibi ailelerimize yemek çekleri verilmesi... Bunlar küçük ama paha biçilemez mutluluklar. O firmalar için de aracı oldukları böyle bir etkinlikte çocuklarımızın gözlerindeki mutluluk sanırım en büyük reklamlara değerdir.

En son gerçekleştirdiğiniz sergiden bahseder misiniz?

Son sergimiz 8.kez gerçekleşti ve gönüllümüz Hatice Öktem Kılıçaslan tarafından organize edildi. Elde edilen geliri de kendisi bize bağışladı. Sanırım bu anlamda sergi ülkemizde tek. Ortak noktası ihtiyaç sahibi çocuklar olan, hiçbir kesinti yapılmadan direkt bağışlanan, düzenli olarak yılda bir kez yapılan, ülkenin bu kadar önemli sanatçılarını bir araya getiren ve bu kadar yüksek katılımlı başka bir sergi daha yok. İnanın her sergi sonunda bir sonraki yıla isimlerini yazdırıyor insanlar. Başka illerden teklifler alıyoruz ama hala vakit bulup da gerçekleştiremedik.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Yapabileceğiniz her destek için, bunun sadece maddi anlamda olması gerekmiyor, Bize ulaşın lütfen. Verebileceğiniz tek bir kalem bile bizim için çok önemli. Fikirleriniz, planlarınız olursa, size şunu yapabilirim demeniz bile bizi mutlu eder. İnanın! Keşke bende yapabilsem, ne mutlu size, ne güzel şeyler demek yerine mutlaka destek verebileceğiniz bir konu olur.

Halkımız çok merhametli, yardım yapmayı seviyor, vicdanlı. Sadece işlerinin arasında onlara bunu hatırlatmak gerekiyor. İşte biz çocuklarımızla ve ihtiyaç sahipleriyle onlar arasında aslında bir köprüyüz, çok şey yapmıyoruz. Elimizden gelen küçücük dokunuşlarla onları mutlu etmeye çalışıyoruz. Gücümüz yettiğince de küçük iyiliklerle büyük mutluluklara ortak olmaya çalışacağız.

Ekibimizin tamamı gönüllü ve dışarıda da çalışan insanlar var. Yani hepsi sabah 8 aksam 7 çalışıyor aslında. Ama isteyince biraz aileden, biraz eşten, biraz dosttan çalınan vakitle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

Çok teşekkür ederim, kolay gelsin.

 

İzmir- İN'de bu hafta!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi

27 Aralık Fazıl Say Piyano Resitali

 

Sold Out Performance Hall

27 Aralık Selami Şahin

 

Ooze Venue

28 Aralık Kalben

29 Aralık Şanışer

31 Aralık Cem Adrian

 

6:45 KK Bornova

28 Aralık Necati ve Saykolar

29 Aralık Dolu Kadehi Ters Tut

 

7 Bilgeler

29 Aralık Ento Cubano Konseri

 

Eğer hala Yılbaşı Programı yapmadıysanız aşağıdaki minik liste sizin için

Swiss Otel’ de Fatih Erkoç

Double Tree By Hilton’ da Rubato

Balçova Termal’ de Buray

Kaya Termal Otel’ de Seyyal Taner 

 

Sergiler

K2 Güncel Sanat Merkezi’ nde Ahmet Müderrisoğlu’ nun “Trip” isimli sergisi 28 Aralık- 19 Ocak tarihleri arasında.

Kazım Türker Sanat Galerisi’ nde 25 Aralık- 22 Şubat tarihleri arasında Çağdaş Seramik Sanatının Seçkin Sanatçıları isimli sergiyi ziyaret edebilirsiniz. Sergi de Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Koleksiyonuna ait eserler olacak.  Risindeki Nar Artiz Gallery’ de.

“Uyanış” isimli Karma Sergi 26 Aralık tarihinden itibaren Konak Pier AVM içerisindeki Nar Artiz Gallery’ de.

Ege Görsel Plastik Sanatlar Derneği’ nin öncülüğünde gerçekleşen “Yeni Yıl Proje Sergisi” 16 Aralık- 14 Ocak tarihleri arasında Mimas Sanat’ ta.

Fotoğraf ve Kompozisyonu Dersi Uygulama Projesi Sergisi Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yeşil Konteyner’ da ve 25 Aralık- 2 Ocak tarihleri arasıda ziyarete açık.

 

Vizyona Girecekler

Eşitlik Savaşçısı (Dram- Biyografik)

Üç Hayat (Dram)

Aquaman (Aksiyon- Fantastik)

Börü (Aksiyon)

Mary Poppins: Sihirli Dadı (Müzikal- Aile)

Müsaadenizle Büyükler (Aile)

Chef (Romantik- Komedi)

Süper Ayı (Animasyon)

Troller ve Dinozorlar (Animasyon)

29 Aralık’ ta vizyonda.

Organize İşler Sazan Sarmalı filmi ise 1 Ocak’ ta sinemalarda.

 

Güney Kore’ nin Oscar adayı “Şüphe” filmi 26 Aralık’ ta 20: 30 seansında Karaca Sineması’ nda. Ben bu filmi Filmekimi’ nde izlemiş ve çok etkilenmiştim. Tavsiye ederim. Ayrıca Oscar Ödülleri’ nde “En İyi Yabancı Film” adayı “Suçlu” yoğun istek üzerine 28 Aralık’ tan itibaren her gün 14: 00 seansı ile gösterimde olacak.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında gösterilecek olan “Az Gelişmişliğin Anıları” isimli film 26 Aralık’ ta Seferihisar Kültür Merkezi’ nde ve 27 Aralık’ ta Selçuk Kültür Merkezi’ nde.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ nde 30 Aralık Cuma günü “Zer” filminin gösterimi olacak. Ayrıca gösterim sonrası filmin yönetmeni Kazım Öz ile de söyleşi olacak.

Yeni Çıkanlar

Saffet Emre Tonguç’ un “Ayrıcalıklı Rotalar Türkiye” kitabı çıktı. Kitaptan kendime bir not: ilk fırsatta “Dünyanın En Eski Arkeolojik Tapınağı” Göbeklitepe’ ye ve Doğu Ekspresi ile Kars’ a. 

Tiyatro

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla düzenlenen “Mahalle ve Köy Tiyatroları Festivali” 28- 30 Aralık tarihleri arasında olacak. Gösterimlerin tamamı ücretsiz ve gösterim yerleri ise İzmir Sanat, İsmet İnönü Kültür Merkezi ve Gençlik Tiyatrosu’ nda olacak. Bu yıl 4 köy tiyatrosunun yanında 5 mahalle tiyatrosu da ilk oyunlarıyla sahne de olacak.

 

İzmir Devlet Tiyatrosu

26- 27- 28- 29 Aralık “Paraya Hayır”

30 Aralık “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları”

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

26 Aralık “Yıldız Tozu” İzmir Prömiyeri

27 Aralık Sıla Topçam ile Masal Akşamı

28 Aralık “Sevgili Arsız Ölüm Dirmit”

29 Aralık Suç ve Ceza “Raskolnikov”

29 Aralık “Mimdo’ nun Aradığı” Çocuklar için Pantomim Gösteri

Toy İzmir

26 Aralık “Yalnızlar Kulübü”

27 Aralık “Düğün”

Bostanlı Suat Taşer

26 Aralık “Donun Kuru Gideceksin”

Atatürk Kültür Merkezi

27- 29 Aralık “Fındıkkıran”- Bale

26 Aralık “Sihirli Dünya” Çocuk Oyunu

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

27 Aralık “Sermiyan Midnight”

28 Aralık “Anlatılan Senin Hikâyendir”

29 Aralık “Kıpti Kumpanya”

Sahne Tozu Tiyatrosu

28- 29- 30 Aralık “Truva”

İzmir Devlet Opera ve Balesi

26 Aralık “Sihirli Dünya” Çocuk Oyunu

27- 29 Aralık “Fındıkkıran”- Bale

28 Aralık “Şekoronya” Çocuk Müzikali

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz