MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
6 Şubat 2019 Çarşamba

İzmir-İN

"Benim sana verebileceğim çok bir şey yok aslında… Çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen… ” (Aşık Veysel)

Ben saatlerimi 14 Şubat’ a değil, 24 Şubat Pazar’ ı Pazartesi’ ye bağlayan gece gerçekleşecek Oscar törenine ayarlamışken izlemediğim daha doğrusu fırsat bulup izleyemediğim “Roma” filmini nihayet izleyebildim. Yönetmenliğini ve senaristliğini Alfonso Cuaron’ un üstlendiği film Meksika’ da orta sınıf insanların yaşadığı Roma isimli mahalle de geçiyor. Cleo ve Sofia’ nın hikâyesi, travmalar, siyasi kargaşalar… Film gerçekten çok iyi ve ödülü hak ediyor. Film hem “En İyi Film” hem de “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisi dahil toplam 10 dalda aday ve Netflix yapımı. İlk defa Netflix yapımı bir film böylesine önemli bir ödül töreninde aday olarak yer alıyor. Hatta daha da önemlisi eğer ödül alırsa (yani En İyi Film kategorisinde) Oscar töreninde ilk defa İngilizce olmayan bir film ödül kazanmış olacak. Ancak eklemek isterim ki en yakın rakibi, benim de Filmekimi’ nde izlediğim ve yine 10 dalda aday gösterilen “The Favourite/ Sarayın Gözdesi” filmi de çok güçlü bir aday. Emma Stone’ nun oyunculuğu da müthiş. “Yeşil Rehber” ve “Bohemian Rhapsody” filmleri de öyle. Yani sonuçları merakla beklemedeyim. Törene ait son bilgi de tam 30 yıl sonra tekrar Oscar Ödül Töreni’ nin sunucusuz gerçekleşecek olması.   

Hazır filmlerden bahsetmişken “Oyunbozan Ralph 2” filmindeki Ralph’ in hayatını, Pamuk Prenses’ in, Rapunzel’ in ya da Sindirella’ nın prenses kıyafetlerini çıkarıp tişört giyip kurtarma kısmını sevmedim, sevemedim. Ben prenseslerin her zaman beyaz atlı, çoğu zaman yakışıklı ve güçlü prensler tarafından kurtarılmasını ve bunu da özellikle masallarda dinlemeyi sevdim…

Bu arada Alsancak Kıbrıs Şehitleri’ nde kuvvetli yağmurlu bir gün de yürürken elinde kocaman renkli baskılarla Salvador Dali resimlerini 10- 20 TL gibi fiyatlarla satışa sunan bir amca gördüm. Özellikle “Belleğin Azmi” resminin renkli çıkışını görünce benim de belleğim de ‘azami hız’ da Dali canlandı. Ya o bunları görseydi dedim. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bazı şeylerin nasıl da………!!! Şu sıralar galiba farkındalığım yine farklı ölçülerde. Normaldir çünkü Azra Kohen’ in yeni kitabı “Gör Beni” elimden düşmüyor. Ne zaman bir Azra Kohen kitabı okusam bana bunlar hep oluyor…

İzmir ile ilgili önemli duyurulara gelince:

İzmir’ deki Filim Okulu (okulun adı bu yani doğru yazdım) ünlü yönetmen ve senarist Onur Ünlü’ yü İzmir’ e getiriyor. 8- 9- 10- 15- 16 ve 17 Şubat’ ta Mavibahçe’ de yapılacak Atölye çalışmasın da hem eğitim alıyor hem de elinizde bir proje ile sunum hakları elde ediyorsunuz. Daha detaylı bilgi isterseniz 0532 607 73 13 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 İzmir Uluslar arası Kukla Günleri bu yıl 28 Şubat- 17 Mart tarihleri arasında olacak. Biletleri satışa çıktı ve harika oyunlar, gösteriler var. Şimdiden paylaşalım.        

Bu yıl on yedincisi düzenlenen İzmir Öykü Günleri 15 ve 16 Şubat tarihlerinde Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’ nde olacak. Edebiyatın Gelecek Zamanı temasıyla düzenlenecek etkinlikte onur konuğu Demir Özlü.

Japonya- İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “Japon Sakura Esintisi- Japon Kültür Günleri” 15- 16- 17 Şubat tarihlerinde İzmir Sanat’ ta. Etkinlik kapsamında Japon filmleri gösterimleri, konserler, gösteriler, sergiler ve yarışmalar düzenlenecek. Misal; 16 Şubat’ ta Geleneksel Japon Çalgıları Konseri ve Çay Seremonisi var.

9- 14 Şubat tarihlerinde Alsancak Garı’ nda Sevgililer Günü Alışveriş Festivali düzenlenecek. Girişler ücretsiz.

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’ nde 18 Şubat’ ta Barış Manço Anma Konseri düzenlenecek. Konsere Lale Manço Ahıskalı, Doğukan Manço ve Batıkan Manço da katılacak. Konser ücretsiz.

Bilginize!

                               

İzmir- İN de bu hafta!

Konserler

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

6 Şubat Yaşar Oda Orkestrası Konseri

8 Şubat İZDSO Konseri

13 Şubat Olten Filarmoni Sevgililer Günü Özel Konseri

 

Sold Out Performance Hall

6 Şubat Müslüm Gürses Gecesi

13 Şubat Ahmet Kaya- Neşet Ertaş Gecesi

 

Ooze Venue

8 Şubat Cem Adrian

9 Şubat Duman

 

232 Park Bornova

8 Şubat Adamlar

 

Bios Bar

8 Şubat Nova Norda

 

Arena

9 Şubat Ezhel

 

7 Bilgeler

9 Şubat Yeni Türkü

 

Çıngırock Performance Hall

9 Şubat Eda Baba

 

6:45 KK Bornova

9 Şubat Can Gox

 

 

Sergiler

Arkas Sanat Merkezi’ nde 13 Şubat tarihinde Arkas Koleksiyonu’ na ait büyük gayret, çalışma ve yatırımlarla oluşmuş Post- Empresyonist eserlere ait serginin açılışı olacak ve sergi de çok değerli pek çok sanatçıya ait eserler görülebilinecek. 

Folkart Gallery’ deki ”Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal” Sergisi 26 Mayıs tarihine kadar uzatıldı.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ nde 5- 26 Şubat tarihleri arasında “Hiçliğin Varlığı” isimli Multidisiplinler Sergisi’ ni ziyaret edebilirsiniz.

Kemeraltı’ndaki Piyaleoğlu Han’ da Yıldız Çintay’ ın “Kent Müellifleri” isimli sergisini 8 Mart’ a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Tülay Gümüşer’ in “SHE II” isimli ikinci kişisel Tipografik Tekstil Sergisi 11 Şubat’ a kadar Karaca Kültür Merkezi’ nde.

 

Vizyona Girecekler

Sarayın Gözdesi (Tarihi- Dram)

Asla Gözlerini Kaçırma (Dram- Gerilim)

Babamın Kemikleri (Dram)

Sisters Biraderler (Western- Macera)

New York in New York (Gerilim- Korku)

Sir- Ayet (Korku)

Mucize Uğur Böceği (Animasyon)

Lego Filmi 2 (Animasyon)

8 Şubat’ ta vizyonda.

 

İzmir Fransız Kültür Merkezi ve İstanbul İsrail Başkonsolosluğu’ nun işbirliği ile 2016 yılında vefat eden yönetmen ve oyuncu Ronit Elkabetz’ in Fransız- İsrail ortak yapımı 6 filminin 6- 7- 8 Şubat tarihlerinde Fransız Kültür Merkezi’ nde gösterimi olacak.

6 Şubat “Or/ Hazinem” ve “Bandonun Ziyareti”

7 Şubat “Geç Evlilik” ve “Eş Edinmek”

8 Şubat “Tufan” ve “Viviane Amsalem’ in Boşanma Davası”

 

“Roma”, “Soğuk Savaş”, “İmgeler ve Sözcükler”, Yeşil Rehber”, “Kefernahum”, “Arakçılar” ve “Dogman” Karaca Sineması’ nda hâlâ gösterimde. Ayrıca yoğun istek üzerine “Climax” filminin 10 Şubat’ ta (17: 00 seansında) gösterimi olacak.

Yeniden Sinematek etkinliği kapsamında gösterilecek olan “Ayna- Zerkalo” isimli film 6 Şubat’ ta Seferihisar Kültür Merkezi’ nde. Ayrıca “Etki Altında Bir Kadın” isimli filmin gösterimi de 8 Şubat’ ta İzmir Sanat’ ta.

Bağımsız Türkiye Sineması İzmir Buluşmaları etkinliği kapsamında “Borç” isimli filmin gösterimi 13 Şubat’ ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’ nde. (Film yasalar gereği +18)

Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ nde 10 Şubat’ ta “Beyaz Çınar” belgeselinin gösterimi olacak. Ayrıca gösterim sonunda yönetmeni Kazım Öz ile söyleşi gerçekleşecek.

Yeni Çıkanlar

Daniel Klein ve Thomas Cathcart daha önce “Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorenkle Bara Girer” kitabını yazmışlardı. Felsefeyi mizah yoluyla anlatıp hem güldüren, hem de öğreten serilerine yeni bir kitap daha eklediler. “Platon Bir Gün Bir Karikatür Çizer” kitabı çıktı!

 

Tiyatro

İzmir Devlet Tiyatrosu

5- 6- 7- 8- 9- 12- 13 Şubat “Oğul”

7- 8- 9 Şubat “Kantocu”

10 Şubat “İki Köyün Masalı”

10 Şubat “Kuzu Maydanoz’ un Maceraları”

 

Bostanlı Suat Taşer

6 Şubat “Ölü’n Bizi Ayırana Dek”

11 Şubat “Annem 40 Yaşında Babaannem 20”

13 Şubat “Ferhangi Şeyler”

 

Toy İzmir

6 Şubat “Hakikat Elbet Bir Gün”

7 Şubat “Zebercet”

8 Şubat “Benimle Gelir misin?”

9 Şubat “Estralanya”

10 Şubat “Ölmez Ağaç Efsanesi”

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

6 Şubat “Benden Selam Söyle Anadolu’ ya”

9 Şubat “Şatonun Altında”

13 Şubat “Ay Carmela”

 

Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi

7- 8 Şubat “Closer- Sevgi Neden Yetmez”

 

Sahne Tozu Tiyatrosu

8- 9- 10 Şubat “Kaç Baba Kaç” 

 

Lokomotif Tiyatro

9 Şubat “Sarhoştum Hatırlamıyorum”

 

Atatürk Kültür Merkezi

10 Şubat “Küllerin Arasından”

 

İzmir Sanat

11 Şubat “Bir Picasso Lütfen”

 

İsmet İnönü Sanat Merkezi

11 Şubat “Satranç”

 

Narlıdere AKM

12 Şubat “Ferhangi Şeyler”

 

İzmir Devlet Opera ve Balesi

6 Şubat 12. Ulusal Genç Solistler Yarışması

8 Şubat “Şekeronya” Müzikal

9- 12 Şubat “Fındıkkıran” Bale

 

El sallayan sarı kafa emojisi.

İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
  Sarı Çizmeli Memed'A.
 6 Şubat 2019 Çarşamba 20:29
Twitter'deki profil fotoğrafınızı neden burada da kullanmıyorsunuz?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz