MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
8 Nisan 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Zekânın ölçütü değişim kabiliyetidir.” (Albert Einstein)

Üç haftadır yaptığım gibi yine birtakım tavsiye ve duyurularla huzurlarınızdayım.

Kendilerini ‘yeni nesil radyo tiyatrosu’ olarak tanıtan ve çok değerli isimlerin seslendirmelerinin de yer aldığı (Yetkin Dikinciler- Melisa Sözen- Canan Ergüder gibi) Uyku Öncesi: Karanlık Masallar, Spotify üzerinden radyo tiyatroculuğu yapıyor ve yayınlarının linkine instagram adreslerinden ulaşabiliyorsunuz. Bence denemelisiniz çünkü eminim radyo tiyatrosunu seveceksiniz. Hele bir de benim gibi 79 kuşaktansanız ve vakti zamanında TRT radyolarından oyun dinlediyseniz kesin seversiniz.

2008 yılında kurulmuş Mekân Artı Sahne Sanatları Tiyatrosu geçmiş yıllarda sahnelediği oyunları her Perşembe Youtube üzerinden yayınlıyor. Bu hafta 2012- 2014 yılları arasında sahneledikleri “Şiddet Üçlemesi 2- Şeker” isimli oyunu izleyebilirsiniz. Oyunun linkine sosyal medya adresleri üzerinden ulaşabiliyorsunuz.

TRT- 2 ekranlarında Salı akşamları Devlet Tiyatroları’ nda sahnelenmiş oyunların ya da sanatçıların önceki konserlerinin kayıtlarını, Cuma akşamları Devlet Opera ve Balesi’ nde sahnelenen senfoni ve opera konserlerini, Cumartesi akşamları da Troya, La Boheme ve Aida gibi oyunların banttan kayıtlarını izlemeyi unutmuyorsunuz değil mi? Eeeeveeetttt dediğinizi duydum.

Film tavsiyesinde ise 2011 yapımı David Mackenzie yönetmenliğindeki “Yeryüzünde Son Aşk” isimli film var. Filmde insanlar nedenini belirleyemediği bir anda sırayla beş duyusunu kaybetmeye başlıyor ve herkes delirmek üzereyken Michael ve Susan’ ın duyuların çok ötesinde olan doludizgin aşkları anlatılıyor.

The Metropolitan Museum Art da internet siteleri üzerinden 11 Nisan’ ı 12’ sine bağlayan gecede (Türkiye saatiyle 2: 00 de) Alman ressam Gerhard Richter için hazırlanmış uzun metrajlı belgeselin dijital prömiyerini yapacak. Belgesel “Gerhard Richter Painting” ismiyle yayınlanacak ve yönetmen koltuğu Corinna Belz’ e ait.    

Red Bull’ un ‘Evde Çal’ isimli instagram hesaplarından canlı konserle konuk sanatçılı etkinliğinin 8 Nisan’ daki konuğu Eda Baba. Konser 21: 30 da başlıyor ve sanatçının evinden yapılacak.

Şubat ayının son günlerinde “Stupid Love” isimli şarkısının klibini yayınlayan Lady Gaga’ nın yeni albümü “Chromatica” Nisan ayında çıkıyormuş ve Lady Gaga bu albümü için “Dünya iptal oldu. Chromatica’ da yaşıyorum artık.” demiş.

Albümünden bu zamana kadar “Don’ t Start Now” (geçtiğimiz Kasım’ da), “Physical” (geçtiğimiz Şubat’ ta) ve “Don’ t Break My Heart” (geçtiğimiz Mart’ ta) isimli şarkılarının kliplerini yayınlayan Dua Lipa “Future Nostalgia” isimli yeni albümüyle huzurlarınızda. Albümde 11 şarkı, 3 remix bulunuyor ve bol bol 80’ lere selam çakıyor. 

Pera Müzesi web sayfası üzerinden okuyucuyu nörobilim ile çağdaş sanat arasındaki güçlü ilişkiyi hem incelemeye hem de öğretmeye davet ettiği “Temelde İnsan: Çağdaş Sanat ve Nörobilim” isimli kitabı ücretsiz olarak erişime sunuyor. Tam bir sanat okuması.

Michael Allred, Steve Horton ve Laura Allred tarafından hazırlanmış, ülkemizde Tekir Kitap etiketi basılmış ve Memo Tembelçizer tarafından çevrilmiş, David Bowie’ nin hayatını çizgi roman tarzında anlatan Bowie/ Stardust, Rayguns & Moonage & Daydreams” isimli kitap da artık raflarda, pardon dijital satış platformlarında. Bilginize. 

Atilla Birkiye kaleminden “Sevgi Soysal ile Son Röportaj” kitabı da çıktı. Kitap Sevgi Soysal’ ın son günlerindeki bir tanıklığı konu ediyor, o dönemlerdeki edebiyat ortamından birtakım kesitler veriyor ve tıpkı kitabın arka yüzünde de yazıldığı gibi ‘gerçek nerede bitiyor, kurmaca nerede başlıyor’ sorusunu okuyucuya soruyor ve sorgulatıyor.

Hayranı olduğum ve severek takip ettiğim M. Kutlukhan Perker ile ilgili iki duyurum var. İlki ülkemizde ilk kez açtığı kağıt üzerine mürekkeple yapılmış 30 eserden oluşan “Gece Vardiyası” isimli sergisini Pilot Galeri’ nin online platformundan gezebilirsiniz. İkinci haber ise Ece’ nin hikâyelerinden oluşan “Ece- Toplu Maceralar Serisi 6” Karakarga Yayınları’ ndan çıktı ve Destek Dükkan’ ın internet adresi üzerinden satışta.

Eğer #evdekalmakzorundaolmasaydım İstanbul Zilberman Galeri’deki Antonio Cosentino’ nun “Aura” isimli teknesine binip “Jpeg Takımadaları” na gitmek isteyen bir kahramanın hikâyesini anlattığı sergisini ziyaret etmeyi ve sanatçının eserlerini görerek daha yakından tanımayı çok istiyordum ama…

Şuraya son olarak evde kaldığımız şu günlerde evinizde birtakım bitkiler ekmek için Nisan ayının çok uygun olduğunu ve sevdiklerinize mektup yazmayı da denemeyi tavsiye ettiğimi ekledim gitti. Hemen önemli bir hatırlatma: yazdığınız mektupları illâ postaneden göndermek zorunda değilsiniz. Mail yoluyla da gönderebilirsiniz.    

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz