MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
15 Nisan 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Kurtuluşu arıyorduk. Sınıfımızı inkâr etmişsek, bu Mutlak’ a yaklaşmayı amaçlayan bir tutumdu” (Simone de Beauvoir)

Aslında buraya daha farklı şeyler yazmak isterdim. Misal; İzmir’ in dört bir yanına yayılmış konserlerden başlayıp, gördükçe öğrenip öğrendikçe hayran kalacağımız sergilerle geçiş yapıp, üzerine tiyatro oyunlarını serpiştirip, operaya da baleyi katıp seç- beğen- al- git- gör- dokun- dinle- eğlen- coş gibisinden tavsiyelerde bulunmak isterdim. Yani işin özü sabah- öğlen- akşam aç ve tok karına günde en az birer doz alınmasını gönülden tavsiye ettiğim kültür/ sanat etkinlikleriyle bu alanı doldurmak isterdim. “Mevsimlerden bahar ve ben dışarıdayım. Sen neredesin?” demek isterdim. Doğada göç etmeden önce özellikle de çiçeklenmiş meyve ağaçlarında görülen Diken Kelebeği’ ni bi görün derdim. Sarılıp kucaklaşalım davetlerinde bulunur ancak mutlaka bir sivrilik yapmak adına (çünkü sivrilik karakterimin ayrılmaz bir parçası) %99 İstanbul’ da açılmış veya açılacak bir sergi yahut yapılmış veya yapılacak bir konserin neden İzmir’ de de olmadığına dair serzenişte bulunur dilekler diler, dualar ederdim. Ancak öyle olmadı daha doğrusu olamadı.

Ben de seni ‘Alice Harikalar Diyarında’ masalının 2020 yılına uyarlanmış haline davet ediyorum. Masalımız Alice’ in ablasıyla güneşli bir günde parka gitmesi, sonra ablası kitap okurken Alice’ in canının sıkılıp büyükleri anlayamadığını düşünüp konuşan bir tavşanın peşinden daha sonra nasıl çıkacağını düşünmeden bir tavşan deliğine girmesi gibi başlamıyor ama bir benzerlik söz konusu. Bu masaldaki kahramanımız da nasıl çıkılacağını bilmeden iki konser izlerim, biraz da eser görür bol Oscar’ lı bir filmle de kapanışı yaparım düşüncesiyle giriyor bilgisayarın içine.

Masal bu ya…

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu arşivinde yer alan ve 1928 yılından önce yayımlanmış 14 bin 605 eseri web sayfalarından (kutuphane.ttk.gov.tr) erişime açtı. Çok değerli eserler bir tıkla önünüzde. Bilginize.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 10- 21 Nisan’ da düzenlenecek 39. İstanbul Film Festivali ileri bir tarihe ertelenmiş ancak festivalin ödüllü filmlerinden oluşan bir seçkiyi de 30 gün boyunca ücretsiz olarak www.mubi.com/İstanbul adresi üzerinden de sinemaseverlerle buluşturuyormuş. Yapımcılığı İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ na ait olan, senaristliği Gülşah Özdemir Koryürek’ e ve yönetmenliği Selçuk Metin’ e ait 2016 yapımı Haldun Taner’ in yaşamını anlatan ”Ve Perde!” isimli belgeseli de İKSV’ nin YouTube kanalı üzerinden ücretsiz izleyebilirsiniz. Ayrıca yine yapımı İKSV’ ye ait ve YouTube kanalı üzerinden izleyebileceğiniz, yönetmenliği Selçuk Metin’ e senaryosu gazeteci- yazar Zeynep Oral’ a ve seslendirmeleri Bergüzar Korel, Selçuk Yöntem, Mehmet Günsür ve Halit Ergenç’ e ait 20. yüzyılın en önemli opera sanatçıları arasında gösterilen Leyla Gencer’ in hayat hikâyesini anlatan “Leyla Gencer: La Diva Turca” isimli belgeseli de izleyebilirsiniz.

Çağdaş sanatçı Lara Kamhi “Transparency of Being” isimli bu zamana kadar pek çok festivalde de gösterilmiş deneysel belgesel filmini YouTube üzerinden ücretsiz erişime açmış.

Akbank Sanat’ ın instagram hesabından 17 Nisan saat 19:00’ da 30. Akbank Caz Festivali- Evin Caz Hali etkinliği kapsamında Grammy ödüllü pek çok sanatçıyla aynı sahneyi paylaşan vokalist Ece Göksu ve piyano bestecisi Can Çankaya’ nın konserini izleyebilirsiniz.

Borusan Contemporary’ nin web sayfaları üzerinden 40 yıldan fazla bir süredir video teknolojisini kullanan ve özellikle de insan olmanın gizemleri üzerine inceleme eserleriyle tanınan Bill Viola’ nın “Geçici” isimli İstanbul’ daki ilk büyük çaplı kişisel sergisini ziyaret edebilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü ve Global Citizen Lady Gaga’ yla el ele veriyor ve korona virüs salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarına katkı sağlamak amacıyla yardım toplamak adına sanal bir konser organize ediyor. Konser 19 Nisan’ da Türkiye saatiyle gece 03: 00’ de ve Global Citizen’ in sosyal medya hesapları ya da internet adresleri üzerinden yayınlanacak. Ayrıca konserde Billie Eilish, Elton John, Andrea Bocelli gibi pek çok ünlü isim yer alacak.

Nisan ayı boyunca her Çarşamba sabah saat 08: 00’ de yoga eğitmenleri yönetiminde 50 dakikalık yoga etkinliği Sakıp Sabancı Müzesi’ nin bahçesinden canlı yayınla Sakıp Sabancı Müzesi’ nin instagram sayfasında.

Madem dijital tavsiyelerden gidiyoruz öyleyse kitap tavsiyemizde yine dijital üzerinden olsun. Ülkemiz aslında tam bir çiçekli bitki cenneti ve mevsim dolayısıyla tam da bu zamanlarda pek çok bitki çiçeklendi. Malûm kırlara gidemiyoruz ancak www.yabanicicekler.com adresinden onlara ait tüm güzellikleri izleyebilir, ekranınızdan keşfedebilirsiniz.

Duyurularla devam edelim!

Türkiye, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında 1’ i ulusal, 3’ ü çok uluslu 4 adet dosyayı UNESCO’  ya göndermiş. Bunlar:  ulusal aday olarak ‘Hüsnühat: İslami Güzel Yazı Sanatı’, Türkiye moderatörlüğünde Azerbaycan ile birlikte ‘Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü’, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgız Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Tacikistan ile birlikte ‘Nasreddin Hoca Fıkraları Anlatma Geleneği” ve Azerbaycan ile birlikte ‘Mey/ Balaban Zanaatkârlığı ve İcra Sanatı’.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıklarla mücadele için kullanılan Urla’ daki Karantina Adası aslına uygun olarak yeniden düzenlenecek ve müze haline getirilecekmiş. Habere gerçekten çok sevindim. 

Hashtag’li yeni bir kavramımız var o da #resilience. Zor zamanlarda ayağa kalkabilmeyi ve tekrar toparlanabilmeyi anlatan duygusal dayanıklılık anlamına geliyor ve uzmanlar içinde bulunduğumuz bu dönemi de düşünerek uyarıyor. “Olumlu düşünün ve dayanıklılık için dengede kalın” diyorlar.

Yoksa siz hâlâ 2020 Oscar ödül töreninde En İyi Film, En İyi Uluslararası Film, En İyi Orijinal Senaryo, En İyi Yönetmen ödüllerini hakkıyla kazanmış “Parazit” filmini izlemediniz mi?

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.    

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz