MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
22 Nisan 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“İnsanların hayatına, faaliyetine egemen olan kuvvet, yaratma, icat yeteneğidir ” (Mustafa Kemal Atatürk)

Masal tadında duyurularımla yine huzurlarınızdayım. Bu hafta etkisi altında kaldığım masal “Uyuyan Güzel” masalı. Kahramanımızın şükürler olsun ki uykudan uyanmak için bir prens öpücüğüne hiç ihtiyacı yok. Kendi isteğiyle yattığı uykudan pekâlâ kendi isteğiyle uyanabilir. Onun uykuya yatma isteğinin altındaki asıl nedenler: hani birazcık ‘uyuyunca geçer kafası’, birazcık ‘hiçbir şey olmazsa sabah olur kafası’, birazcık, çok sevdiği için en az 20 kere izlediği ’50 İlk Öpücük filmi kafası’, birazcık uykuya olan ilgisi/ sevgisi ve birazcıkta rüyalar alemi…

Uykuya yatmadan önce “Lagün 46 isimli yelkenli katamaranın sahibi Prof. Dr. Sebastian Kummer’ nın Ege sularında mahsur kaldığı gibi ben de uykuya Ege sularında yatsaydım iyiydi” diye içinden geçirdi ve rüyasında da Çaykovski tarafından bestelenmiş Uyuyan Güzel Balesi’ ni görebilmeyi diledi.

Rüyası, insanların zorunlu olarak evde kaldıkları günlerde doğada geriye kalan tüm canlıların, ağaçların, bitkilerin, çiçeklerin, toprağın, hayvanlar aleminin… rahatça rengarenk çiçekler açtığı, sapasağlam filizler verdiği, ötüştüğü, çiftleştiği, ürediği ve kendileriyle baş başa kalıp, kendilerini de güvende hissettikleri tertemiz bir hava sahasında derin bir nefes alıp onların mutluluklarıyla mutlu olmakla başlıyor… Bir ara sanki şık giyimli, pelerinli ve Beyaz Atlı bir prens görüyor gibi oluyor ama kahramanımız tertemiz hava sahalı uçsuz bucaksız ormanda “orada çok güzel açmış bir gül gördüm. Aaaa sanki biraz ileride daha güzel açmış bir gül var! Aman Allah’ ım 50 metre ilerideki gül sanki daha mı güzel?” derken prensi bayağı gerilerde bırakıp düşüyor en güzel açmış gülün peşinden gitmeye… (hiç akıllanmayacak)

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ nın korona virüs salgınında bizlerin sanatsız kalmaması için başlattığı Sanat Cepte projesi hayata geçti. Opera, bale, tiyatro ve müzik alanlarında önemli projelerde bulunmuş pek çok sanatçının canlı performansları ve çocuklar için bale eğitimi…. Hepsini Sanat Cepte isimli instagram hesabından ya da bakanlığın YouTube kanalından takip edebilirsiniz.

Dirimart’ ın instagram hesabındaki linkten Fahrelnissa Zeid’ in “Üç Kişilik Oyun” isimli sergisini rahatça dolaşabilirsiniz. Sergi gerçekten harika. Hele Füreya Koral portresi…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ nın katkılarıyla hazırlanan www.liveturkey.com açıldı ve site üzerinden ülkemizle ilgili kültürden sanata, tarihten spora ve gastronomiden eğlenceye kadar her şey öğrenilebilinir, ziyaret edilebilinir.

İstanbul Modern’ in instagram hesabındaki link üzerinden 2015- 2018 yılları arasında İstanbul Modern’ de sanatseverlere sunulmuş “Sanatçı ve Zamanı” isimli 109 sanatçının 193 eserinin yer aldığı koleksiyon sergiyi ziyaret edebilirsiniz.

Ülkemizdeki ilk online festival olan Evde Kal Fest etkinliği kapsamında blues, hip hop ve rock’n’roll müzik türlerini birleştirerek kendilerine has yorumlarıyla tanınan Adamlar Grubu’ nun 22 Nisan saat 22:00’ de Kendine Has Online’ ın instagram hesabından canlı konseri olacak.

Türkiye’ de müzik alanındaki önemli çalışmalarıyla tanınan besteci Ulvi Cemal Erkin ve piyanist Ferhunde Erkin çiftinin evinden ödünç alarak ve Metehan Özcan’ ın fotoğraflarıyla hazırlanan, SALT’ ın katkılarıyla 2012 yılında gerçekleşmiş ve Türkiye’ nin modernleşme sürecini farklı yönleriyle anlatan Modern Denemeler serisinin dördüncüsü “Salon” isimli sergiyi Google Arts & Culture adresi üzerinden ziyaret edebilirsiniz.

30. Akbank Caz Festivali Evin Caz Hali konserleri etkinliği kapsamında Türk müziği, caz ve elektronik müziği bir araya getiren saksafon sanatçısı Serhan Erkol’ un canlı performansı 24 Nisan saat 19: 00’ da Akbank Sanat instagram hesabında canlı yayında.

14. İstanbul Tiyatro Festivali’ nde prömiyerini yapmış, çokça övgü toplamış, eserin Genel Sanat Yönetmeni Yeşim Özsoy’ a da Afife Tiyatro Ödülleri’ nde en başarılı oyun yazarına verilen Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ nü kazandıran “Aksak İstanbul Hikâyeleri” isimli oyunun Köln gösterimi GalataPerform/ VDST’ nin YouTube kanalında gösterimde.

 Eminim ki ilk sanal festival diyebileceğimiz, Global Citizen (bir Sivil Toplum Hareketi) tarafından hayata geçirilen, dünyaca ünlü pek çok sanatçının canlı performanslarıyla gerçekleşen ve 8 saat süren, elde edilen gelirin tamamının da Covid- 19 Dayanışma Fonu’ na aktarıldığı “Tek Dünya: Birlikte Evdeyiz” konserini izlemiş ve beğenmişsinizdir.

Ve yine eminim ki Milli Eğitim Bakanlığı’ nın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ nın 100. yılı için hazırladığı marşı dinlemiş ve klibini de izlemişsinizdir.

Mustafa Kemal Atatürk’ ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ ni açtığı ve hem Türk hem de dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun, mutlu olsun ve daim olsun.

23 Nisan’ da saat 21: 00’ de İstiklâl Marşı’ mızı okumak için balkonlarda buluşmak dileğiyle…   

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz