MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
13 Mayıs 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Yazı yazmak için bana çiçek, kuş hürriyeti değil, içimdeki aşkın, deliliğin, oturmaz düşüncenin hürriyeti lazım.” (Sait Faik Abasıyanık)

Geçtiğimiz hafta sosyal medyada denk geldiğim en anlamlı sözlerden biriydi Sait Faik Abasıyanık’ a ait bu söz ve kendisini aramızdan ayrılışının 66. yılında saygıyla andım…

Evetttt…

Herkes evinde mi?

 O zaman size yeni hashtag’ imiz #resilience’ i (zor zamanlarda ayağa kalkabilmeyi, tekrar toparlanabilmeyi anlatan duygusal dayanıklılık) açıklıyor ve ekliyorum. Köklü değişikliklerin yaşandığı 19. yüzyılda mucitlerden edebiyata, icatlardan sanata kadar (içeriğimize sadık kalmak adına özellikle bu alanlardan bahsettim tabii) pek çok yeniliklerin oluştuğu o dönemi #evdekal’ dığım şu günlerde tekrar okuyunca, araştırınca ve öğrenince içinde bulunduğumuz bu yüzyılın içinden acaba neler çıkacak diye çok merak ediyorum.

İzmir’ de 15 Mayıs’ tan itibaren Arabalı Sinema Günleri başlıyor. Etkinlik ücretsiz ve 750 araç ile sınırlı. Başvuruları ise www.arabalisinema.com.tr adresinden 11 Mayıs’ tan itibaren yapabilirsiniz. Gösterimler Çiğli- Bornova- Buca- Üçkuyular- Bostanlı ve Fuar’ da. Başvurunuzdan sonra size gösterim yeri için bilgi mesajı göndereceklermiş. Bilginize.

Yapı Kredi Kültür Sanat’ tın web sayfası üzerinden Mustafa Kemal Atatürk’ ün İstanbul’ daki günlerine odaklı “Hoş Geldin Gazi- Atatürk’ ün İstanbul Günleri” isimli sergiyi sanat turla gezebilirsiniz. http://sanat.ykykultur.com.tr Sergide Atatürk’ ün Kurtuluş Savaşı’ ndan sonra ilk kez İstanbul’ a geldiği dönemden Dolmabahçe Sarayı’ nda geçirdiği son günlerine kadar İstanbul’ da geçirdiği günlerin fotoğrafları ve hikâyeleri yer alıyor.

Bu yıl 23.’ sü düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 7 Mayıs’ ta koronavirüs dolayısıyla online olarak açılışını gerçekleştirdi. Festival 14 Mayıs’ a kadar devam edecek ve gösterimdeki filmlere www.ucansupurge.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Net Talks sosyal medya adresleri üzerinden Beyazıt Öztürk ile birlikte gerçekleştirecekleri söyleşinin en kısa zamanda yapılacağını duyurdu. (söz konusu söyleşi geçtiğimiz Mart ayında yapılacaktı ancak salgın dolayısıyla yapılamamıştı)

Mixer Arts 2015 yılından bu yana gerçekleştirdiği, her yıl orijinal baskı eserlerinin farklı baskı teknikleriyle üretilmiş halini sergiledikleri “Printed” isimli sergilerini virüs salgını dolayısıyla ileri bir tarihe ertelediklerini ancak bu zamana kadar gerçekleşen sergilerden oluşan bir seçkiyi sosyal medya adreslerindeki link üzerinden ziyarete açtıklarını duyurdular.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Atölyesi 2014- 2015 yıllarında GalataPerform prodüksiyonuyla sahneledikleri “Dil” isimli oyunu online olarak GalataPerform VeDST YouTube kanalları üzerinden sahneliyorlar.

Akbank Sanat tarafından düzenlenen Akbank Caz Festivali- Evin Caz Hali etkinliği kapsamında Asena Akan konseri 15 Mayıs’ ta, saat 20: 00’ de ve Akbank Sanat’ ın instagram adresinde canlı olarak yayınlanacak.

Zorlu PSM, instagram adresleri üzerinden canlı yayın konserlere devam ediyor. 14 Mayıs’ ta saat 21: 00’ de yeni albümünden şarkılarına da yer verecek Kalben konserini izleyebilirsiniz.

Royal Opera House’ un YouTube kanalı üzerinden 2014 yılında baleye uyarlanmış William Shakespeare’ in “The Winter’ s Tale/ Kış Masalı” oyununu izleyebilirsiniz.

İdil Biret’ in hayatını ve müzik yolculuğunu anlatan “İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi” isimli belgeseli İdil Biret’ in internet sitesi ya da YouTube kanalı üzerinden izleyebilirsiniz. Belgesel dijital erişime ilk kez açıldı Bilginize.

Dünyada en prestijli çağdaş sanat fuarları arasında yer alan Frieze’ in New York edisyonunu Frieze Viewing Room adresi üzerinden online olarak gezebilirsiniz. 15 Mayıs’ a kadar ziyarete açık olacak ve artırılmış gerçeklik teknolojisi ile hazırlanmış Fuarı dolaşırken bazı fotoğraf ya da resimleri kendi evinizin duvarındaymış gibi görerek farklı bir deneyim yaşabilir ve stantlar arasında ülkemizden bazı galerilere de denk gelebilirsiniz.            

Mademki girişte Sait Faik Abasıyanık’ ı anarak başladık o zaman kendisinin kedilerle tanışmasını anlattığı minik hikâyeyle bitirelim.

“Kedilerle ahbaplığım şu şekilde başladı: Bir akşam rıhtım boyunca yalnız geziniyordum. Kalabalıktı. Kızlar, delikanlıların koluna girmişler, kızların koluna girmediği gençler, gürültülü ve şarkılı, erkeksiz kızlara laf atarak geçiyorlardı. Rıhtımın kenarında mehtaplı denize gözlerini dikmiş kediyi gördüm. Fakat kediden çok insanlara baktığım için, bir zayıf kedinin denizin mehtaplı sularında ne düşündüğüyle alakadar değildim. Futbolcu gençlerden biri, zebun kediye bir şut çekti. Kedinin denize doğru uçtuğunu gördüm. Üç adım öteye düşmesiyle zıplaması bir oldu. Hayret içinde durakladım. Kedi ayaklarımın ucundaydı. Bir lastik top çevikliğiyle, denizin yüzünden sıçrayıp ayaklarımın ucuna düşen, alakadar olunmayacak mahluk muydu?” (Hürriyet Gazetesi/ Serhat Demirel- Mekânın Sahibi köşesinden alıntıdır)            

Haftaya görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz