MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
12 Ağustos 2020 Çarşamba

İzmir-İN

“Tek bir çimen yaprağı tüm yıldızlar kadar hayranlık vericidir” (Walt Whitman)

Ne demekti Ayurveda?

Geçmişinin 5000 yıla kadar uzandığı iddia edilen, hemen herkesin kolaylıkla uygulayabileceği, yaşam kalitesini artıran, sağlığımızın devamlılığını amaçlayan ya da var olan hastalıkların masaj, meditasyon, yoga, bitkisel ilaçlar, beslenme, ruh ve zihni de içine katarak uygulanabilen bir çeşit şifa yöntemi. Bana göre sanatın içine akmak, bir kolu olmak, dahil olmak, görmek, tatmak, dokunmak da bir çeşit Ayurveda. Gerçekten diyorum. Misal; Kovan Yaratıcı Deneyim Merkezi. Sahibi Papatya Karkıner ile henüz maalesef tanışmadık/ tanışamadık ancak birbirimizi sosyal medyadan takip ediyoruz ve ben hayranlıkla, ilgiyle ve sevgiyle takipteyim. Kemeraltı’ n da özellikle de pandemi sürecinde bölge esnafına destek olmak amacıyla kurduğu Kovan Yaratıcı Deneyim Merkezi, Türk resmiyle ilgili 5 haftalık bir program hazırladı. Programın 4 haftalık anlatımı ‘pandemi sebebiyle’ Zoom üzerinden olacak ve 5. hafta da müze ziyareti gerçekleşecek. Detaylar için Kovan Yaratıcı Deneyim Merkezi’ nin instagram hesabından bilgi alabilirsiniz.     

Size, kendisini ilk kez 3. Efes Opera Bale Festivali’ n de izlediğim ve hayran kaldığım Şef Musa Göçmen’ den bahsetmiştim ve elbette ki festivaldeki tüm ekibe hayran kaldığımı da eklemek isterim. Bostanlı Suat Taşer’ de 20 Ağustos’ ta Musa Göçmen şefliğinde ve Metelicca’ nın efsane şarkılarının senfonik düzenlemelerinden oluşan konserin biletleri satışta.

İzmir Arena’ da Yeni Türkü konseri 12 Ağustos’ ta ve Adamlar konseri de 19 Ağustos’ ta .

Bostanlı Suat Taşer’ de 13 Ağustos’ ta Birsen Tezer, 17 Ağustos’ ta Melek Mosso ve 18 Ağustos’ ta Ozbi ft. Gülce Duru konserleri olacak.

Çeşme Açıkhava’ da 14 Ağustos’ ta Gazapizm ve 15 Ağustos’ ta Erol Evgin var.

Echo Karaburun’ da da Yeni Türkü konseri 14 Ağustos’ ta.

“Biraderler Cabaret” 14- 15 Ağustos’ ta Kültürpark Açıkhava’ da.

14 Ağustos’ ta Sota Alaçatı’ da Cansu Nihal Akarsu, Murat Ejder ve Doruk Çebi’ yi canlı dinleyebilir, izleyebilirsiniz.

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Radyo-Yu Hümayun” oyununu Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’ n da 12- 13- 19 Ağustos’ ta izleyebilirsiniz. Üstelik oyun sağlık çalışanlarına ücretsiz. Bilginize.

Londra’ daki Victoria and Albert Müzesi 16. yüzyıldan 21. Yüzyıla kadar olan dönemi kapsayan ve kimonoların ilk kullanılmaya başlandığı yılları belgeleyerek bugünkü popülerliğinden yola çıkıp nasıl bir kültür sembolü olduğunu vurgulayacağı “Kimono: Kyoto to Catwalk” isimli bir sergiye ev sahipliği yapacaktı. Ancak yaşanan pandemi sebebiyle serginin gerçekleşememesi üzerine hem serginin hazırlanma sürecini hem de kimonoların tarihini anlatan 6 bölümlük belgesel hazırladı ve bu belgeseli YouTube kanalı üzerinden erişime açtı.

Karantina döneminde eğlence mekânlarının kapanmasıyla birlikte işsiz kalan sektör çalışanlarına destek olmak amacıyla kurulan Life From İstanbul’ un YouTube kanalları üzerinden DJ performanslı etkinlikleri tam gaz devam ediyor.

İstanbul Modern’ in web sayfaları üzerinden farklı kuşaktan 43 sanatçıya ait “Pandemi Günlerinde Fotoğraf” isimli sergilerini 15 Kasım’ a kadar gezebilirsiniz. Sergide sanatçıların salgın günlerinde gerçekleştirdikleri yeni çalışmaları bulunuyor.

Bağımsız yönetmenlere ve öğrenci yapımı filmlere ait gösterimlerin yapıldığı Kısalar Youtube kanalında Salı ve Cuma akşamları saat 19: 00’ da yeni filmlere ait gösterimler devam ediyor.

Karaca Sineması’ n da 14- 20 Ağustos tarihleri arasında “Ema”, Soğuk Savaş”, “Frances HA”, “Kare” ve “Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi” filmlerini izleyebilirsiniz.

Dünya tiyatroları evimize geliyor! National Theatre’ ın YouTube kanalından her hafta yeni bir oyunu ücretsiz izleyebilirsiniz. Oyunlar her hafta Perşembe günleri kanala yükleniyor ve isterseniz bağış yapma seçeneği de mevcut. Old Vic’ in YouTube kanalından 12 Ağustos’ a kadar “Jekyll & Hyde” oyunun ücretsiz izleyebilirsiniz. Olivier ödüllü oyundaki dans gösterisi kaçmaz. Londra’ da bulunan Shakespeare Globe’ da sahnelenen oyunları isterseniz yaklaşık 35 TL karşılığında kiralayabilir, isterseniz 52 TL karşılığında satın alabilir isterseniz de satın aldığınız oyunu istediğiniz kişiye hediye edebilirsiniz. Ayrıca “Hamlet”, İki Soylu Akraba” ve “Bir Yaz Gecesi Rüyası” oyunları ücretsiz.  

Haberin Var mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanlığı’ nın paylaştığı bilgiye göre Smyrna Antik Kenti kazılarında mitolojik bir varlık olan ve elinde avcı sopası bulunan Satryros kabartması bulunmuş.

İtalyan Yazarlar ve Yayıncılar Derneği, Venedik Film Festivali kapsamında verilen Yazarlar Günü Ödülü’ nü bu yıl Ferzan Özpetek’ e vereceklerini açıklamış. Ödül, Ferzan Özpetek’ in “Bir Nefes Gibi” isimli yeni romanının satış rekorları kırması üzerine verilecekmiş.

Uma Thurman’ ın kızı Maya Hawke “Blush” isimli ilk stüdyo albümünü çıkarmış. “Coverage” şarkısını pek beğendim.

Oyuncu Onur Tuna dört şarkılık “Dalgın” isimli albümünü çıkarmış.

Selim İleri’ nin yeni kitabı “Yaşadınız Öldünüz, Bir Anlamı Olmalı Bunun” isimli kitabı çıkmış ve yazar kitapta okurunu Ahmet Hamdi Tanpınar’ ın dünyasıyla buluşturduğunu belirtmiş. Bana göre Ahmet Hamdi Tanpınar demek “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” demek, eski saatleri onarıp “hele şu saati bir al, zamanının kıymetini bil” diyerek etrafındakilere hediye eden Nuri Efendi demek… Özetle müthiş bir dünya demek.

İspanyol bir sanat simsarı, Meksikalı ressam Frida Kahlo’ nun Diego Rivera’ dan boşandıktan sonra yaptığı ve bugün kayıp olduğu öne sürülen “The Wounded Table” isimli eserinin kendi deposunda olduğunu iddia etmiş ancak uzamanlar bu tablonun kopya olduğunu, orijinal eserle arasında belirgin farklar olduğunu belirtmiş.

Görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine e-mail gönderebilirsiniz

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz