MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir-İN
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
4 Ekim 2023 Çarşamba

İzmir-İN

“Ey yükselen yeni nesil! İstikbâl sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak sizsiniz.”

Mustafa Kemal Atatürk

Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun, mutlu olsun, daim olsun. Yaşasın Cumhuriyet!

Ve hoş geldin Ekim!

Sizin de başınıza geldi mi bilmem. Hani böyle; mevsim tam kışa dönmeye hazırlanıyorken ve sen kendi kendine artık yazın bittiğini, evlere kapanma mevsiminin başladığını düşünüyorken… karşına bir anda bir sürü konser/sergi/tiyatro/festival duyuruları çıkar ve bir anda içinin ısınıverir, yerinde duramazsın ve kendini sokağa atarsın.

İşte o an, İzmir İN’in senin için hazırlanmış ve karşına çıkmış olduğu an’dır. Hikâyedeki iyi çocuktur o. Tek derdi seni kabuğundan çıkarıp, gezmeye, görmeye, dinlemeye, öğrenmeye, eğlenmeye yönlendirmesidir.

Takip et onu, pişman olmazsın.

Dolu dolu bir Ekim ayı bekliyor bizi. Sadece “şehre dönüş başladı” demek yetmez çünkü kişisel bir sanat ajandası yapalım desek, ya günler ya saatler çakışıyor. (aman ne güzel bir dert)

Ben sizin için tüm seçenekleri detaylıca listeledim.

Size de kendi listenizi yapmak kalıyor ve ben de en güzel etkinliklerde sizlerle karşılaşmaya diliyorum.

Listeye geçmeden önce de duyurularla başlamak isterim.

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve ülkemizde 11 şehirde konserlerden sergilere, tiyatrodan opera baleye, söyleşilerden atölyelere pek çok etkinlikle gerçekleşen Kültür Yolu Festivali 28 Ekim- 5 Kasım tarihleri arasında Efes Kültür Yolu Festivali ismiyle şehrimizde gerçekleşecek. Etkinlik kapsamındaki tüm bilgilere bakanlığın web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Milyon Fest bu yıl 17- 18- 19 Ekim’de Tarihi Havagazı Fabrikası’nda. Biletler de www.milyonbilet.com adresinde.

İzmir’in en sevilen festivallerinden İzmir Coffee Festival bu yıl 6-7-8 Ekim’de her zamanki yerinde yani Arena’da.

Türkiye İş Bankası ve Beşiktaş Kültür Merkezi işbirliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen ve ülkemizde sadece 4 şehirde düzenlenecek olan Maksimum Gençlik Festivali 21 Ekim’de Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek. Festival kapsamında pek çok sanatçının konseri var ve Maksimum Genç Kredi Kartı sahiplerine girişler ücretsiz. Detaylara web sayfalarından bakabilirsiniz.

Müjdat Gezen’li “Gırgıriye” çok yakında Sahne Tozu Tiyatrosu’nda ve detayları sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz.

3. İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali 8 Ekim’e kadar Fransız Kültür Merkezi’nde.

İzmir’de 31 Ekim’de Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda Halloween İzmir adıyla İzmir’in en büyük Halloween Partisi düzenlenecek. Kurt adamlar, vampirler ve cadılar bu partide. Bilet satışları www.bubilet.com.tr adresinde ve partide İbis Maria’da da var. Kalbim pıt.

Netflix dizisi “Ragnarok”ta hem oyunculuğu hem de müziğiyle pek çoğumuzun hayranlığını kazanan Resa Saffa Park, İzmir’deki ilk konseri için 28 Ekim’de İstinye Art Performans Arena’ya geliyor. Biletleri Biletinial ya da İstinye Art gişelerinde. Bilginize. 

Gelelim etkinlik listemize!

Konserler

Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu

4 Ekim Yaşar

5 Ekim Funda Arar ”Birlikte Söyleyelim mi?”

7 Ekim Nejat Alp

8 Ekim Yıldız Tilbe

10 Ekim Merve Özbey

16 Ekim Sıla

17 Ekim Ayta Sözeri

20 Ekim David Garett Iconic Tour 2023

26 Ekim Simge Sağın

27 Ekim Hakan Altun

Bostanlı Suat Taşer

5 Ekim Ahmet Aslan

6 Ekim Leman Sam

13 Ekim Grup Abdal Konseri

19 Ekim HiraiZerdüş

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

5 Ekim İZDSO Sezon Açılış Konseri Şef Gilbert Varga- Solist Dimitry Shishkin (Piyano)

8 Ekim Bajar Konseri

9 Ekim Ayşe Deniz Gökçin Piyano Resitali

11 Ekim Olten Filarmoni Orkestrası Sezon Açılış Konseri Şef Juryen Hempel- Solist Sarah Nemtanu (Keman)

13 Ekim İZDSO Konseri Şef Nayden Todorov- Solist Yeol Eum Son (Piyano) ve Svetlin Roussev (Keman)

14 Ekim Ozan Musluoğlu quintet feat. Jeremy Pelt & Anthony Wonsey

19 Ekim Narlıdere Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası

22 Ekim Esmira Dans Müzik Topluluğu

25 Ekim Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Konferans/ Resital Erman Türkili (Keman) ve Elif Gökçe Türkili (Piyano)

26 Ekim Burhan Öçal & Alexey Botvinov

27 Ekim İZDSO Konseri Şef Gürer Aykal

29 Ekim AASSO “100. Yılında Cumhuriyet Bayramı Konseri” Şef Tolga Taviş- Solist Selva Erdener (Soprano)

30 Ekim Borusan Quartet Esen Kıvrak (Keman), Nilay Sancar (Keman), Efdal Altun Viyola ve Nil Kocamangil (Viyolonsel)

31 Ekim Yüzyılın Türküleri Solistler Teyfik Rodos ve Ezgi Köker, Erdem Şimşek (Bağlama)

Hangout PSM

5 Ekim She Past Away Konseri

11 Ekim Turkish Rock Night

14 Ekim Mahmut Orhan

20 Ekim Perdenin Ardındakiler

21 Ekim Hey Douglas

27 Ekim Lil Zey

28 Ekim Jakuzi

İstinye Art

6 Ekim Valeron Efecan Yesugay ve Mustafa Doğan

28 Ekim Resa Saffa Park

L’agora The Old Town

7 Ekim Aslı Köse

Sold Out Performance Hall

7 Ekim Zakkum

28 Ekim Gökhan Türkmen

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

7 Ekim Ahmet Aslan Konseri

25 Ekim Ozan Çoban ve Güneş Demir

Bornova Aşık Veysel Açıkhava Tiyatrosu

9 Ekim IL Divo Konseri

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

11 Ekim Ahmet İhvani Konseri

19 Ekim HiraiZerdüş

Hayal Kahvesi İzmir

12 Ekim Ufuk Beydemir

13 Ekim Dedublüman

20 Ekim Özgün

Tarihi Havagazı Fabrikası

13 Ekim Sagopa Kajmaer

Efes Antik Tiyatrosu

14 Ekim Candan Erçetin “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” Senfonik Konser

22 Ekim Selda Bağcan Senfonik

25 Ekim Levent Yüksel Senfonik 

Sergiler

Arkas Sanat Merkezi dünyaca ünlü iki dev ismin eserlerini ağırlıyor. Eserlerinde doğa gözlemlerinden yola çıkarak kendine özgü formlarda daha çok semi-figüratif öğeler kullanan Nejad Devrim ve 1948’de Paris’e gidip, resim yapabilmek için özel sanat okulu Académie de la Grande Chaumiére’e kayıt yaptırarak, o dönem Paris sanat ortamında Soyut Sanat’ta “geometrik” ve “lirik” olarak tanımlanan iki farklı yoruma kendi eserlerini katmış Mübin Orhon’un seçme eserleri 18 Şubat’a kadar “İki İmge Yolcusu” ismiyle Arkas Sanat Merkezi’nde. Sergi, sanatçıların Türk sanatçılar ve Türkiye’den çıkışla geliştirdikleri renk, imgeler ve formlar üzerine yoğunlaştıkları ve “kültürlerarası etkileşim” olgusunu ilk kez tartışmaya açtıkları eserlerden oluşuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen “Arı ve Arıcılık Posta Pulları” Sergisi 13 Ekim’e kadar Tarihi Bıçakçı Han’da.

Sanatçı Aysun İçsel Bircan’ın kişisel resim sergisi “Hamam- Kolektif Paklanma Mekânı” ismiyle 8 Ekim’e kadar Bornova Belediyesi Bornova Kent Arşivi ve Müzesi Dramalılar Köşkü’nde ziyarete açık olacak.

Naide Acar Karaca’nın keklik kuşlarının yolculukları, yuvaları ve arzularına yoğunlaşarak yaptığı eserler 15 Ekim’e kadar Ayzeradant Sanat Galerisi’nde. 

Eylem Eylül Acarsoy, Volkan Aslan, Özgür Aydek, Ezgi Bakçay, Ebru Başaran, Sena Başöz, Memed Erdener, Çiğdem Fidan, Mark Giraud, Ümit Güç, Cansu Pelin İşbilen, Karşılaşmalar, Dilek Kaya, Ferhat Kentel, Gökhan Mura, Nomad Mind, Yasemin Özcan, Metehan Özcan, Virginia Elena Patrone, Meliha Sözeri, Selim Süme, Serhan Turgut, Oktay Uludağ ve Gözde Yenipazarlı’nın eserlerinden oluşan “Yeryüzüne Övgü” sergisi 15 Ekim’e kadar Bayetav Sanat’ta ziyarete açık olacak. Sanatçıların sergideki eserleri ve araştırma projeleri ‘yeryüzüyle ilişkilenme hallerimizin farklı varoluş biçimleri üzerinden nasıl yeniden düşünülebileceğini’ ve ‘dünyayı insan eliyle şekillendirirken hem onu daha kapsamlı bir hale nasıl getirebileceğimizi hem de bunun için üzerimize düşen sorumluluğun neler olduğunu’ bizlere hatırlatıyor.

UrlaDam’da iki sergi bir arada! Fotoğraf sanatçısı Emin Araç’ın “Analogue Portraits” Fotoğraf Sergisi’ni 1 Nisan’a kadar ve sanatçılar Levi Viller ve Yuhanna Viller’in “Sanat ve Bilim Birleşiyor: Daha İyi Bir Geleceğe Doğru Yaşamın Yolunu Aydınlatıyor.” başlığıyla düzenledikleri resim sergisini de 6 Ekim’e kadar ziyaret edebilirsiniz.

Ülkemizin önemli ressamlarından Cavit Atmaca’nın “Evvel Zaman İzinde 2” sergisi 6 Ekim’e kadar BonVivant’ta ziyarete açık olacak. Sergide, sanatçının gündelik yaşam ve insan figürlerinden yola çıkarak oluşturduğu eserler yer alıyor.

4 Eylül’de başlayan ve 24 Kasım’a kadar devam edecek olan Uluslararası Tekstil Bienali kapsamında Atlas Pavyonu, Pakistan Pavyonu, Etz Hayim Sinagogu, Alga Çikolata Fabrikası ve Agora’da çeşitli sergiler düzenleniyor ve detaylar için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfası üzerinden kültür/sanat bölümüne bakabilirsiniz.

Sırada Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki sergiler var. Mert Rüstem Arşivinden “Haremden Özgürlüğe Türk Kadının Bağımsızlık Öyküsü” Fotoğraf Sergisi 4- 31 Ekim tarihleri arasında ziyarete açık olacak. İzmir Rotary Kulübü’nün “17. Uluslararası Altın Testi Seramik Yarışması” Sergisi de 5- 22 Ekim tarihlerinde ziyaretçiyle buluşuyor. “Kuakmer İkioklu- Kuşadası Hatırlayan Mahalle” Fotoğraf Sergisi de 31 Ekim’e kadar ziyarete açık olacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen “3. Mülteci Film Festivali Resim Sergisi 4- 15 Ekim tarihleri arasında İzmir Sanat’ta.

Atölye Kırmızı çok değerli sanatçıların eserlerinden oluşan “İlk Çağ’dan Bugüne Uygarlıklar” isimli Karma Sergi’ye ev sahipliği yapıyor. Sergi 30 Ekim’ kadar ziyarete açık olacak.

Arya Kamalı Uluslararası Kültür Sanat Merkezi’ndeki “Cumhuriyet Kadınları” isimli Disiplinler Arası Karma Sergi’yi 4- 15 Ekim tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği 2023-2024 sezon açılışını 11 Ekim’de DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi ve İFOD’un da üyesi Doç. Dr. Sadık Tumay ve DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Kocakaplan’ın yapay zeka ile üretilmiş çalışmalarından oluşan “Dijital Ekoloji” isimli sanal sergisi ile yapacak. Açılış ve açılış kapsamındaki sergi Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek ve tüm sanatseverlere açık olacak. Bilginize!

Pintura Urla tel ve Galeri 7-22 Ekim tarihleri arasında “Kontrast” isimli Karma Sergiye ev sahipliği yapacak. Sergide İhsan Hatiboğlu (Resim), Cüneyt Kırdar (Fotoğraf), Onur Çanka (Heykel9 ve Mehmet Can Ağlaç’ın (Heykel) eserleri yer alıyor.

Daha önce İstanbul Depo’da sergilenen “Eksilerek Biriken” sergisi artık İzmir’de Hayy Açık Alan’da sergileniyor. Sergi, sanatçılar Çağrı Çamcı, Üzüm Derin Solak ve Furkan Öztekin’in “kendi arşivlerimizden yola çıkarak geçmişi yeniden örgütleyebilir miyiz?” sorusuna cevap aramak adına oluşturdukları eserlerinden oluşuyor ve 4 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak.

  Ressam Gülizar Kılıç’ın eserleri “Bir Acıdan Bin Acıya” ismiyle 4- 15 Ekim tarihleri arasında İzmir Sanat’ta.

Kitap Tavsiyesi

Afife Jale, Celile Hanım, Sabahattin Ali gibi daha çok biyografik romanlar yazan Osman Balcıgil’in yeni kitabı “Kızıl Çengi” çıktı! Kitap, Türk sinemasının ilk kadın yönetmeni, film yapımcısı, sinema ve tiyatro oyuncusu Cahide Sonku’nun, hangi ortamda büyüdüğünü, neler yaşadığını, nasıl bir ailesinin olduğunu ve  zirvedeyken nasıl bir düşüşe geçtiğini konu alıyor.   

Tiyatro

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

4 Ekim “Bully Bully- Bully Bully”

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

4 Ekim “Matruşka”

6 Ekim “Hamlet: Bir Polisiye Komedi”

9 Ekim “Çatlak”

11- 20 Ekim “Dönüşüm- Samsa”

17- 27 Ekim “Sokrates’in Savunması”

18 Ekim İlker Gümüşoluk- Tek Kişilik Stand Up

Tiyatro Durağı

4 Ekim “Manifesto”

7 Ekim “Aşkta Galip Yoktur”

11 Ekim “Kusursuz”

Bi’nevi Sahne

4 Ekim “Bir Varmış Bir Yokmuş”

5 Ekim Utku Alpaslan Stnad Up

6- 19 Ekim “Kozalar”

7- 18 Ekim “Hiç Kimsenin Öyküsü”

11 Ekim Köşe Başı Doğaçlama

12 Ekim Muzaffer Aksoy- Stand Up

13 Ekim “Abluka”

14- 25 Ekim “Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi”

20 Ekim Bi’nevi Doğaçlama

21 Ekim “Terminal Show”

26- 27 Ekim Anlatmam Lazım- Stand Up

 28 Ekim Bi’nevi Açık Mikrofon

Han Tiyatrosu- Ünal Gürel Sahnesi

4 Ekim “Fikriye”

7 Ekim “Mücadelenin Kadınları” Prömiyer

14- 19 Ekim “Mücadelenin Kadınları”

27- 28 Ekim “Öldür Onu Sevgilim”

Sahne Tozu Tiyatrosu

6- 13- 14- 15- 20- 21- 22- 27- 28- 29 Ekim “Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu”

Sardunya Alsancak

6- 13 Ekim Stand Up Gecesi Falan

Tiyatro Peron

6- 12- 18- 28 Ekim “Cyrano Dr Bergerac”

7- 17- 26 Ekim “Pasta Yesinler”

10- 14- 25- 31 Ekim “Kumpanya”

13 Ekim “Matruşka”

15 Ekim “Dedektif Pamuk”

15 Ekim “Oz Büyücüsü”

20 Ekim “İşgüzar Bir Tekerrür”

21 Ekim “Geze Geze Gezegenler”

21 Ekim “Sürtük”

27 Ekim “Tartuffe”

İzmir Performance Hall

6 Ekim “Kahpe Feleknaz” Müzikli Gösteri

7 Ekim İzmir Stand Up Gecesi

11 Ekim Yakışmadı Kemal Ayça- Stand Up

14 Ekim Anlatanadam Stand Up

18 Ekim Bar Psikoloğu Ferhat Aydın

20 Ekim Okan Çabalar Stand Up

22 Ekim Oğuzhan Soylu- Şaka Yapıyorum/ Stand Up

27 Ekim Salih Tıraş Yöresel Tatlar- Tek Kişilik Stand Up

Kups Mekân

6- 7 Ekim Tuz Biber Stand Up

7 Ekim “İnsan Merak Ediyor”

12- 26 Ekim “Bir Mudhik Oyun”

14 Ekim Oktay Şenol Stand Up

19 Ekim “Macbeth Mutfakta”

28 Ekim Saf Komedi Stand Up

Akıl Fikir Kumpanyası

6 Ekim “Hamlet: Bir Polisiye Komedi”

8 Ekim “Küçük Kara Balık”

13 Ekim “Nazımname: Bir Gidiş Hikâyesi”

20 Ekim “Cimri”

21 Ekim “Müfettiş”

22 Ekim “Pırtlatan Bal”

İzmir Şehir Tiyatroları

7- 8- 11- 12- 13- 14 Ekim “Deli Dumrul”

8- 22 Ekim “Soytarılar Okulu”

15 Ekim “Robinson Dans Öğreniyor”

18- 19- 20- 21 Ekim “Bahar Noktası”

Tiyatrohane

7 Ekim Doğaçhane- Tiyatro Sporu Show

Bostanlı Suat Taşer

7 Ekim Tuz Biber 6’lı İzmir- Stand Up

8 Ekim “Meksika Açmazı”

12 Ekim Özgür Turhan- Stand Up

15 Ekim “Veda”

17 Ekim “Celile (Nazım Hikmet’in Annesi)”

19 Ekim “Mahşer-i Cümbüş”

23 Ekim “Çingeneler Zamanı” Müzikal

24 Ekim “Fırat Tanış ile Gelin Tanış Olalım”

Batı Sahne

7 Ekim “Zindan”

12- 21 Ekim “Koleksiyoncu”

14 Ekim “Bir İdam Mahkûmunun Son Günü”

15 Ekim “Dünya Büyürken”

20- 27 Ekim “Jeanne D’arc’ın Çteki Ölümü”

22 Ekim “Cesur Moni”

24 Ekim “Karanlıkla Dans”

28 Ekim “Hiç Kimsenin Öyküsü”

29 Ekim “Dedektif Pamuk”

29 Ekim “Oz Büyücüsü”

31 Ekim “Matruşka”

İstinye Art

7 Ekim “Canım Kardeşim Benim” Çocuk Oyunu

14 Ekim “Heidi” Çocuk Oyunu

15 Ekim “Baby Shark” Çocuk Oyunu

21 Ekim “Kaptan Pengu ve Arkadaşları” Çocuk Oyunu

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi

10 Ekim “Deathtrap”

13 Ekim “Fosforlu Cevriye” Müzikal

24 Ekim “Çingeneler Zamanı Müzikali- Ederlezi”

Buenas Bistro ve Lounge

10 Ekim Açık Mikrofon Falan- Stand Up

Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu

11 Ekim “Cimri”

12- 13 Ekim “Zengin Mutfağı”

19 Ekim “Aydınlıkevler”

23 Ekim “Jekyll & Hyde” Müzikal

Maske Sanat Tiyatrosu

13- 28 Ekim “Prpmetheus”

15 Ekim “Şakacı Fırfır” Prömiyer

Tiyatro Salt

14 Ekim “Balık Kılçığı”

Atatürk Kültür Merkezi

21 Ekim “Ölü’n Bizi Ayırana Dek”

Hangout PSM

22 Ekim Özgür Uysal ile İnce İşler- Stand Up 

Mozart PSM

27 Ekim “Katil Kim”

İzmir Devlet Tiyatrosu

4- 5- 6- 7- 8- 10- 11- 12- 13- 14- 15- 17- 18- 19- 20- 21- 22 Ekim “Çöplük” (Konak Sahne)

10 Ekim “Fareler ve İnsanlar” Prömiyer (Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi)

12- 13- 14- 15- 17- 18- 19- 20- 21- 22- 24- 25- 26- 27- 28- 29 Ekim “Fareler ve İnsanlar” (Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi)

17 Ekim “Martı” Prömiyer (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

18- 19- 20- 21- 22- 24- 25- 26- 27- 28- 29 Ekim Martı” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

24- 25- 26- 27- 28 Ekim “Annemin Son Çılgınlıkları” (Konak Sahne)

31 Ekim “Bir Düş Gibi Cahide Sonku” (Konak Sahnesi)

31 Ekim “Çöplük” (Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi)

31 Ekim “Radyo-yu Hümayün” (Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi)

İzmir Devlet Opera Balesi

4- 6 Ekim G. Puccini “Madama Butterfly” Opera (Bornova Necdet Aydın Salonu)

10 Ekim “Mozart Akşamı” Konser (Bornova Necdet Aydın Salonu)

14- 17- 21 Ekim P. I. Tchaikovsky “Uyuyan Güzel” Bale (Bornova Necdet Aydın Salonu)

Siz de İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz