MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’de bir seçim sonrası
Tayfun MARO
YAZARLAR
11 Nisan 2019 Perşembe

İzmir’de bir seçim sonrası

İzmir için sıradan sayılabilecek Büyükşehir seçim sonuçları üç farklı reaksiyon aldı;

Hal ve gidişlerinden endişeli modernler oldukları anlaşılan çevreler, Tunç Soyer’in etrafında...

Muhalefetin geri kalanı, olan biteni biraz uzaktan ve kaygıyla izliyor.

Karşı cenah ise, oylarını %10 kadar artırmış olmakla birlikte, zafer kutlamalarını ve zaman zaman amacını aşan tepkileri -muhtemelen- ibretle izliyorlar.

Aynı yüzler, aynı sesler, aynı renkler… Belli ki nerede kalmıştık diyerek yola koyulacağız…

İkibinli yıllar boyunca iktidara direnen ve bu nedenle saygınlık kazanan şehirde muhalefetin seçim kazanması bir rutin olduğundan, aksini kimse beklemiyordu. Yani sıradan bir durum...

Bu nedenle, abartılı sevinç gösterileri eşliğinde yapılan heyecanlı kutlamalar yadırgandı. Kendinden emin insanların ağır ve soğukkanlı duruşu aranmadı değil...

Dahası başarı çizgisinin 10 puan kadar gerisinde bir sonuç varken, abartılı sevinç gösterileri ayrıca şaşırtıcıydı. Buna bir de Kılıçdaroğlu’nun seçim gecesi yaptığı uyarı eklendiğinde, ortaya çıkan durum gerçekten düşündürücü.

Türkiye’nin sosyal barışa ihtiyacı var. Ve bu seçim sonuçları net bir şekilde hem iktidar grubuna hem muhalefet grubuna uzlaşmayı işaret ediyor; yenen ve yenilenler arasında kıyasıya mücadele fikri bu defa karşılık bulmadı.

İzmir, seküler toplumun gıpta ettiği bir şehir; toplumsal barış için umut veren şehir olarak ülkeye model sunabilir.

Sorun şu ki Tunç Soyer’i kuşatan çevrelerin verdiği izlenim, çevre/merkez ilişkisini yeniden başladığı yere döndürebilir nitelikte. “Nerede kalmıştık” kafası öne çıkmış… Post kapma yarışı başlamış… Ve belli ki yaşananlardan pek ders çıkarılmamış.

Hâlbuki rövanşizmin bu ülkede nelere yol açabildiğini acı tecrübelerle öğrendik. Tehlikeli bir yarılmanın hepimiz baskısı altındayız.

Öte yanda, mütedeyyin ve yoksul çevrelerin kadınları bir kere sokağa çıktılar ve bunu sağlayan islamcı iktidara rağmen özgürleşiyorlar. Yanı sıra, mütedeyyinler, ılımlı muhafazakârlar, tek adamın sınırsız iktidarının getirdiklerinden oldukça rahatsız.

Koşullar yeni bir toplumsal mutabakatı zorunlu kılarken, siyasal islamı temsil edenlerin rövanşist tutumunu anımsatan bir tavırla ortaya çıkan endişeli modern dediklerimiz, bu dışlayıcı tavırla, seküler toplumun ülkede toplumsal uzlaşma sağlamasını güçleştiriyor.

Toplumsal alanın zeminini yeniden kurmak gerekiyor. “Nerede kalmıştık,” diye sorulacak zaman değil. Bu soruyu bütün etnik ve inanç grupları sorduğunda, ülke üç parça olur ve herkes yoluna gider. Hiçbir grup diğerini dayatmayla teslim alacak durumda değil.

İzmir, ülkenin ihtiyaç duyduğu toplumsal mutabakatın oluşumunda önemli rol oynayabilecek bir şehir iken, seçim başarısıyla başı dönmüşlerin sorumsuzca takındıkları tavır, umut kırıyor.

İzmir’in yıllardır iktidara direnerek biriktirdiklerini hoyratça yok edenler bir an önce sakinleşmezlerse, İzmir hiç de hak etmediği bir konuma itilecek.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 14 Nisan 2019 Pazar 09:37
https:www.aydinlik.com.trhdp-yalani-chp-tabanini-kandirmak-icin-ismet-ozcelik-kose-yazilari-nisan-2019
 Ercan
 13 Nisan 2019 Cumartesi 11:13
Ben izmirin en merkezi yerlerinden birinde yaşıyorum .Ne bir konvoy gördüm ne de oyle göze batan kutlamalar.Yani bir kişinin seçim kazanmasindan sonra bir takım sevinç gisterilerini eleştirmek ne kadar anlamli bilemiyorumSayin yazara geçen genel seçim sonuçlarından sonra ak parti teşkilatının i izmirde yaptığı kutlamalara bir baksın derim önce .Daha yeni koltuğa oturan bir belediye başkanını neye göre bu degerlendirmelerde bulunuyorsunuz daha açık yazinda bir anlayalım .Bir gazetecinin bu tür yazilar yazdığında içini doldurmasi gerekir.Yoksa altta yorum yazanlardan bir farkı kalmaz
 Gürkan
 12 Nisan 2019 Cuma 12:31
Sanırım "Çav Bella"dan bahsediyor. Belediye başkanının bir ağırlığı olmalı diyor ki katılıyorum.
 Lombak
 12 Nisan 2019 Cuma 00:30
Sorun ekonomi. Üretmeye ihtiyacımız var. Bunu görmeyen Akp de gidici. Şimdiden belli. Seçim öncesi mevduat sahibi yerleşiklerin %56 oranında dolara geçtiğini gördük. Neredeyse %60ımız aptal değil.Sanatına saygı duyduğum Aziz Nesin yukarıda düşünsün. Selamlar usta.
 Sarı Çizmeli Memed'A.
 11 Nisan 2019 Perşembe 20:38
Yazınızı kısmen şaşırarak okudum Sn.MARO... Sözünü ettiğiniz "abartılı sevinç gösterileri"nin ne zaman/nerede/nasıl sergilendiğini de birkaç örnekle ortaya koysaydınız keşke, çünkü uzak veya yakın çevremizde hiç de öyle "abartı"lara raslamadık/duymadık..."Post kapma yarışı" konusundaki görüşünüzeze ise yüzde yüz katılıyorum, ülkemizde politikanın/ve politikacının başka bir amacı amacı var mıdır ki zaten?
 BUCALI
 11 Nisan 2019 Perşembe 14:00
Tebrikler...çok yerinde bir uyarı, dilerim her kez kendine düşeni yapar...
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz