MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’e nasıl bir lider?
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
10 Ocak 2019 Perşembe

İzmir’e nasıl bir lider?

Bu kaçıncı yazı oldu aynı içerikle ilgili… Yeni bir şeyler söylemek gerek… Çünkü…

İzmir için yine aynı uğursuzun adı geçmeye başladı. Bugünkü niyetim iletişim sosyolojisi açısından siyaset ve sosyal medya ilişkisini son üç yazıda olduğu gibi sorgulamaya devam etmekti… Ama şart oldu CHP’den beklenen adayın özelliklerini bir kez daha sıralamak şart oldu. Çevremde “CHP o uğursuzu aday gösterirse ben oyumu Nihat Zeybekçi’ye düşünmeden veririm” diyenlerin sayısı hızla artıyor… Adalet ve Kalkınma Partisi bu kez hedefe CHP’nin olası bir salatalıklığı sonucu ulaşabilir.

Başlıktaki soruya karşılık verelim, demokratik bir yönetim anlayışı çerçevesinde kentin temel sorunlarına çözüm üretecek kadroları kuran bir aday, korunmaya çalışılan toplumsal çıkarlar sonucunda kente karşı duyulan sorumluluğun bir kent bilincine dönüştürecek bir adaya ihtiyacı var CHP’nin.

Siyasi çatışmalara, çekişme ve çıkar dengelerine, her dönem var olan engelleyici tutumlara rağmen sosyal belediyecilik olgusu kentlerin, kentlerde yaşayan insanların ihtiyaç ve taleplerine göre var olmaya devam ediyor.

Şeffaf belediyecilik anlayışını yerleştirmeye çalışan, hazine arazilerini ekip biçerek halka katkı sunan, ulaşımı ücretsiz hale getiren, su hizmeti tutarını asgari düzeyde vatandaşa yansıtan, organik tarımı, kadın emeğini, kültürel ve sosyal etkinlikleri destekleyen, çocuk meclisleri oluşturan, makamlara değil halka saygı duyan Seferihisar, Ovacık, Nilüfer gibi belediyeler; yerel yönetimlerinin asıl amaçlarının ne olması gerektiğini ve nasıl uygulanabileceğini gösterme açısından çok değerlidirler.  Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in CHP’nin Bursa adayı gösterilmesi de bu anlamda ödüllendirme olmuştur. İyi olmuştur.

Yerel yönetimlerin demokratik rejimin temellerinden biri… Yerel yönetim temsilcileri ve ülke idaresinde söz sahibi olan tüm yöneticiler, demokrasi kültürünün yerleşmesini sağlayacak kişilerin başında geliyorlar.  İzmir için adı geçen uğursuzun demokrasi kültüründen söz edilebilir mi. Partisinin Cumhurbaşkanı adayı için söyledikleri halen aklımızda.

Avrupa Konseyi, “Yerel demokrasi olmadan, bölgesel demokrasi olmaz” mesajını veriyor. Bu düşünceye uygun adaylar varken, neden arayış var ki?

Bu anlamda CHP yöneticilerine büyük görevler düşmektedir. Gösterecekleri aday dünyadaki teknolojik ve çağdaş gelişmeleri takip etmeli, altyapı ve üstyapı sorunlarına çözüm arayışında olmalı, kültürel ve sanatsal değerleri ileriye taşıyacak, demokrasi kültürünü zenginleştirecek bir vizyona, bakış açısına sahip olmalı. Lider olmalı.

Yerel yönetimler de dahil tüm ülkeye demokrasiyi ve etkilerini yansıtabilmenin ancak bu vasıfları olan yöneticilerle sağlanabileceği unutulmamalı. Kentin lideri olmalı.

CHP öyle bir aday göstermeli ki, denetlenebilir yöneticiler ile birlikte kentle ile ilgili bilgilerin ve kararların paylaşımına açık olan bir kişi olmalı bu. Adayın hedefleri içinde sosyal hizmetlerin ağırlık kazanması, kadın, yaşlı, engelli ve gençlere yönelik pozitif bir ayrımcılığın hayata geçirilmesi, dayanışma esasına dayalı, şeffaf yönetime dayanan bir anlayışın kente hakim olması gerekiyor.

İzmir’in lidere ihtiyacı var… Lider ile lider olmayan arasındaki farkları ortaya bir kez daha koyayım…

Liderler “ sürece hâkim” iken, olmayanlar “ sürece teslim” olmaktadır. Lider orijinaldir,  olmayan bir kopyadır.  Lider yenilikçidir, olmayanın tek derdi mevcut durumu korumaktadır. Lider insana odaklanırken, lider olmayanlar ise sisteme ve yapıya odaklanıyor. Lider güven aşılar, beceremeyen denetime güvenir. Lider geniş bir bakış açısına sahip iken, olmayanlar dar görüşlüdür. Liderin gözü ufuktadır, ileriye bakar, olmayanın gözü ise her zaman kar ya da zarardadır. Lider doğru işler yapar, lider kendi isteklerini başkalarının isteğine dönüştürürken, olmayanlar kendi isteklerini gerçekleştirmek için başkalarını zorlar…

Umarım bu konuda yeni bir yazı yazmak zorunda kalmam.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 gürkan hacır
 13 Ocak 2019 Pazar 02:20
Paniğe gerek yok! Olay G. Hacır'ın halt etmesinden kaynaklanmaktadır! Ne öyle bir anket var, ne de ankette öyle bir sonuç var! Şu anda 2 isim var masada, biri A. Yüksel diğeri T.Soyer. A. Yüksel Kocaoğlu'nun tam desteğine sahip, T. Soyer acemilik edip Kocaoğlu aleyhinde yersiz çok konuştu! Tercihim T.Soyer ama pireye kızıp da yorgan yakmam ben! Aklımı yitirmedim henüz. Karşımdakilerin en temel değerlerime, Atatrük'e, cumhuriyete, insanlara bakışını biliyorum, unutmam da mümkün değil! Bakmayın siz demeçlerine, Zeybekçi'nin kıvrak danslarına! Ciddi olsalardı, samimi olsalardı, defalarca verilmiş dosyalar çözümlenirdi! Zaman 'armudun sapı, üzümün çöpü' zamanı değil! Karşımızdakiler Cumhuriyet düşmanı!
 Gürkan
 12 Ocak 2019 Cumartesi 12:53
Her şey tamam da ulaşım ücretsiz nasıl olacak? Olmasın demiyorum ama nasıl olacak ? Öyle bir kaynak mı var? Zaten şu an bile belli bir kesime bedava ve indirim yüzünden zarar edilen bir sistemi bir de ücretsiz yaparsan belediye hiçbir iş yapamaz hale gelir, tüm kaynaklarını buraya aktarmak zorunda kalır.
 hiç vermeyin
 11 Ocak 2019 Cuma 18:45
Amma çok oy vermemeye meraklı insan varmış. Siz şimdiden vermeyin, gerek yok size. oy partiye verilir.
 muhalif
 11 Ocak 2019 Cuma 13:17
genel merkez hala izmir adayını açıklamadı, hala beklemede, izmir adayı için genel merkez sn.Kocaoğlunu dinlerse, T.öZKAN ı aday yapmaz, ancak böyle bir hata yaparsa, vebali ağır olur....
 Cucumber
 11 Ocak 2019 Cuma 00:18
Tuncay veya Aziz aday olursa, ben elbette oy kullanırım ama chpye değil. Boş oy durumu kabullenmektir. Aynı istifa etmek gibi.
 İsimsiz
 11 Ocak 2019 Cuma 00:08
Chp Tuncay Özkanı aday gösterdiği takdir bir Chp üyesi olarak ant içiyorum ki Büyükşehirde asla oy vermem!!!
 Tuncay Özkan aday gösterilmemeli
 10 Ocak 2019 Perşembe 22:37
Aday gösterilirse çok tepki görür ve İzmir tehlikeye girer.
 Nilhan Aydınalp
 10 Ocak 2019 Perşembe 20:12
C.H.P nin hata yapma limiti İzmir için dolmuştur. Büyükşehire aday Tunç Soyer olmazsa,oyumu kullanmıyacağım.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz