MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’in aydın cumhuriyet kadınları 2
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
20 Mayıs 2018 Pazar

İzmir’in aydın cumhuriyet kadınları 2

Geçen haftaki yazımda Amerikan Lisesi 1978 mezunlarının kaybettikleri sınıf arkadaşları Esen’in adına İzmir’in aydın SAHA gönüllüsü kadınlarıyla ve CHP milletvekili Murat Bakan’ın önderliğinde yaptıkları kütüphaneyi yazmıştım. Tüm bu mütevazi kadınlar en ufak bir gösteriş veya beklenti içinde olmadan Payamlı, Bayındır, Bornova, Buca, Çamiçi; bir belediyeden diğerine kütüphane yapmak, halkla bütünleşmek için koşturuyorlar. …

Geçen hafta da Bornova Çamiçi yörük köyüne Amerikan Koleji 1969 mezunları bir kütüphane yapıp açtı. Bu organizasyonu o sınıf mezunu SAHA gönüllüsü Prof. Dr Şakire Pöğün üstlendi. Şakire Pöğün konuyu şöyle anlattı:

Murat Bakan'in önderliğinde, belediyenin gösterdiği köylerdeki uygun binalarda kütüphane yapmayı Atatürkçü ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkacağını bildiğimiz farklı gruplar üstlenebilir. Ben de bu olasılığı sınıf arkadaşlarımla paylaşınca herkes çok destekledi. Sınıf olarak böyle bir "eser" oluşturulmasına katkımız olduğu için hepimiz çok mutluyuz.

Kitaplar zaten çok büyük bir titizlikle SAHA Kütüphane grubu tarafından toplanıp sınıflandırıldı, kaydedildi, kolilere yerleştirildi. Olmazsa olmaz, olsa iyi olur veya olmamalı diye listelerimiz var. Bu süreci Işık Doğusoy veya Nermin Gülkaynak ekibi yönetiyor, organize ediyor. Bizim sınıf olarak yaptığımız iç mekanın düzenlenmesi, gerekli eşyaların temini, yerleştirilmesi gibi işler oldu.

Ancak asıl önemli olan gelecek ümidimizin temeli olan sevgili çocuklarımız için bu kütüphanelerin yaşatılması. Dolayısıyla bu kütüphanelerin bir sorumlusu olması gerekiyor. Belediye bunun için genellikle kadro veya ödenek ayıramıyor. Biz Çamiçi Kütüphanesi için ACI '69 olarak her ay burada görev yapacak olan bir öğrenciye (örneğin, lise bitmiş, üniversiteye hazırlanıyor veya açık öğretime devam ediyor) burs vermeyi düşündük.

Ayrıca artık bu kütüphane bizim toplanma, köy halkıyla sohbet etme mekanımız olacak. Köyümüze gidip çocuklara yardımcı olmaya çalışacağız. Yani, önemli olan bu kütüphaneyi yaşatmak. Şimdilik herkes bu konuda çok istekli.

Şakire Pöğün,  gönüllü çalışmaların çok değerli olduğunu düşündüğünü söylüyor ve ekliyor. “Bizim de yakın çevremizden başlayarak halkımızı gönüllü işlere alıştırmamız gerekiyor diye düşünmekteyim, İşte bu kütüphane bizim sınıfımızda da bu motivasyonu sağladı. Saha grubu zaten bu yönde çok güzel çalışıyor. Ben arada bağlantıyı kurdum.  

Filistin’de yaşanmış olan insanlık dramı ile ilgili olarak derin üzüntümüzü de bu arada ifade etmek isterim. Bu üzücü haber ve ilan edilmiş olan ulusal yas nedeniyle, açılış programımızı değiştirdik, sade bir tören yaptık. Palyaço, yüz boyama, balon, müzik gibi etkinlikler planlamıştık, onları iptal ettik; ilerde yine bu tür etkinliklerde de birlikte olmayı ümit ediyoruz. 

İzmir’imizin çalışkan ve üretken vekili sevgili Murat Bakan’ın önderliğinde, Belediyemizin bizlere sağladığı olanaklarla bu güzel beldede bir kütüphane kurmuş olmanın onurunu yaşadık.

Sevgili arkadaşımız Prof. Fatoş Kutay Kütüphanemizi çok güzel ve anlamlı bir resimle şenlendirdi. Sağ olsun, var olsun. Okumanın, eğitimin önemini biliyoruz.  Bu kütüphanede çocuklarımız, gençlerimiz, kadınlarımız, erkeklerimiz okuyarak kendilerini geliştirecek, keyif alacak.  Bizler de Çamiçine bu kütüphane aracılığıyla komşu geliyoruz. Birlikte köy sakinleriyle sohbetlerimiz olacak, zaman zaman dertleşecek, güzellikleri paylaşacak ve birbirimizden karşılıklı pek çok şeyler öğrenme imkânı bulacağız.

Bizlere bu kütüphanenin kurulması imkânı sağlandığı için İzmir Amerikan Lisesi 1969 mezunu arkadaşlarım adına herkese tekrar teşekkür ederim”. Ben de emeği geçen herkese ve bu söyleşi için Prof. Dr. Şakire Pöğüne çok teşekkür eder, bu güzel çalışmaların devamını dilerim. Benim de 16 kitap yazmış bir yazar olarak en büyük dileğim burada her yeni açılan kütüphaneyi sizlerle paylaşarak kitap sevgisini çoğaltmak…

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz