MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’in dostu ne demişti?
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
14 Ağustos 2017 Pazartesi

İzmir’in dostu ne demişti?

İzmir'in antik tarihi biraz da felaketler tarihidir... O kadar çok yangın, deprem, salgın hastalık eski İzmirlileri kırıp geçirmiştir ki; antik Roma'nın yazarları sık sık İzmir'in başına gelen felaketlerden ilginç yazılar çıkarmışlardır... Bu depremlerden 178 yılında meydana gelen ve günümüz jeologlarınca 6.5 ve daha yukarı şiddetlerde olduğu tahmin edileni İzmir'i yerle bir etmişti. Kentin yaralarını sarmak yerel olanaklarla mümkün olmayınca başkentten yani Roma'dan yardım istenmişti...

Yardım talep edilen mektubu dönemin en ünlü hatibi Aristides 'kaleminden kan damlayarak' yazmış, okunduğu her yerde dinleyenleri gözyaşları içinde bırakmıştı... İşte bu gözyaşı dökenler içinde Roma'nın felsefeye, şiire, güzel kadınlara düşkün, en 'insan' İmparatoru Marcus Aurelius'un zarif eşi Faustina da vardı... İlk eşiyle karıştırılmasın diye kendisinden 'küçük' diye söz edilen Faustina...

On sene önce İzmir Agorası’nın düzenlenmesi üzerine Faustina’nın bize gülümseyen yüzüne bakarak yazdığım yazıya böyle başlamıştım. İzmir bugün İzmir ise Marcus Aurelius’un önemi hâlâ büyüktür…

***

Anadolu’da doğmuş “Stoacı” Felsefe akımına mensup bir filozof da olan Marcus Aurelius savaşlar sırasında çadırında oturur, "doğru yaşamanın yolunu" ararmış. Böyle gecelerde yazdığı özdeyişler, tümü 12 cilt olan "Kendi Kendine" isimli bir kitabı doldurmuştur.

Stoacılık, insanın yaşamında evrendeki düzen ve dinginliğe ulaşabileceğini öngören bir felsefe akımı…. Fiziksel ve ahlaki evrenin esasen ussal olduğunu kabul eder ve insanın toplumsal olaylar karşısında bir evrensel kimlik olarak etkin roller oynayabileceğine inanır. Her insanın doğal akıl yürütme yöntemiyle iyi bir yaşama ulaşabileceğini varsayar...

Marcus Aurelius, 161 (MS) yılında Roma İmparatoru oldu. İktidarı 19 yıl sürdü. Bu dönem içinde en önemli askeri başarısı kuzeyden gelen barbar kavimlerini bir dizi savaş sonucunda geri püskürtmeyi başarmış olmasıydı.

Şimdi sizinle bu büyük adamın günümüzde de geçerliliğini koruyan sözlerinden birini bazılarını paylaşmak isterim…

Marcus Aurelius der ki:

 

Kabahati kimsede arama "Sağlıklı bir göz, görülebilen her şeyi görebilmelidir ve yalnızca iyi olan şeyleri görmek istiyorum demez; çünkü bu ancak hastalıklı bir gözün durumudur. Sağlıklı bir kulak ve sağlıklı bir burun, işitilebilecek ve koklanabilecek her şeyi algılamalıdır."

"Şunu unutma ki, düşünceni değiştirmek ve senin yanlışlarını düzelten birisinin söylediklerine uymak özgürlüğünden ödün vermek anlamına gelmez. Çünkü bu değişiklik, senin iradenle olmuştur, kendi arzuna, değerlendirmene ve anlayışına uygun olarak yapılmıştır."

"Şunu asla aklından çıkarma, ister üç bin yıl yaşa, ister otuz bin yıl, şu anda sahip olduğundan başka bir yaşamı yitiremezsin ve mevcut yaşamın sona erdikten sonra yeni bir yaşama da sahip olamazsın."

"Eğer gerçekten sahip olduğumuz biricik şey içinde bulunduğumuz an ise ve sahip olmadığımız bir şeyi yitirmemiz de mümkün olmadığına göre, birisinin elimizden alabileceği tek şey yaşadığımız andır." 

"Bir şeyi yapmak yalnızca sana zor geliyor diye bunun bir insan için olanaksız olduğunu düşünme. Eğer bir şey insan için olanaklıysa ve insan doğasına uygunsa, senin tarafından da yapılabileceğine inan."

"Birisine bir iyilik yaptığında ne bekliyorsun? Doğru şeyi yaptığından ötürü hoşnut olman ve bu iyiliğin karşılığını beklememen gerekmez mi?"

"İnsanlar birbirleri için yaratılmıştır. Ya onlara doğru yolu göster ya da onlara karşı anlayışlı ol."

"Birisinin hatasına öfkelendiğinde derhal kendine bak ve kendinin de nasıl hata yaptığını düşün; örneğin iyinin paraya ya da hazza ya da bir parça şöhrete eşdeğer olduğunu düşünmen gibi... Bunun bilincine vardığında, özellikle de seni öfkelendiren kişinin gergin olduğunu ve yapabileceği pek başka bir şey olmadığını ayrımsadığında öfkeni hemen unutursun. Ve eğer bir yolunu bulabilirsen, karşındaki insanın gerginliğini gidermelisin."

  • Mark Forstaterin "Marcus Aureliusun Ruhsal Öğretileri" isimli kitabı Türkçede de yayımlandı. (Dharma Yayınları, Çeviren: Nafiz Güder.)
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
  Yorum yok
 15 Ağustos 2017 Salı 21:59
Anlayana....
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz