MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'in kırmızı dosyası Putin'e gitti!
Hanzade ÜNUZ
YAZARLAR
8 Aralık 2016 Perşembe

İzmir'in kırmızı dosyası Putin'e gitti!

Rusya ile yaşanan derin siyasi kriz geride kaldı.

Türkiye ve Rusya arasındaki  ilişki her geçen gün giderek sıcaklaşıyor.

Krizin yol açtığı yaralar sarılırken taraflar elinden gelenin fazlasını yapıyor.

Özellikle ekonomi alanında.

Bu noktada son hamle İzmir’den geldi.

Başbakan Binali Yıldırım ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki gün önce gerçekleşen görüşmesinde masada İzmir de vardı.

Başbakan Yıldırım, Putin’e İzmir ile ilgili KIRMIZI DOSYA’yı iletti.

Kırmızı dosyada Rusya Federasyonu’nun 86. İEF’dePartner Ülke” olması daveti vardı.

İZFAŞ DEVREDE

Partner ülke daveti öncesi olayların seyrine baktığımızda kelimenin tam anlamıyla bir mekik diplomasisi görüyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti hükümetinin el ele verdiği bu girişimde olaylar zinciri hassas diyaloglarla ilerledi.

Türk fuarcılığının önemli markası İZFAŞ, Rusya ile yaşanan krizi aşmak için elini taşın altına koyanlar arasında yer aldı.

Yeni yılda 86. kez kapılarını açacak olan Uluslararası İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) Rusya’nın  partner ülke olması önerisini Ekonomi Bakanlığı ile paylaştı.

85. İEF’nin hemen ardından Ekonomi Bakanlığı ile 86. İEF’de Rusya’nın partner ülke olarak davet edilmesi konusu görüşüldü.

İEF’nin hamisi olan Ekonomi Bakanlığı ve İZFAŞ’ın yaptığı ortak çalışmada Rusya krizi sonrası atılacak böyle bir adımın iki ülke arasındaki ilişkiye ekonomik ve sosyal anlamda önemli katkı sağlayacağı düşünüldü.

EKK’DA GÖRÜŞÜLDÜ

Ardından konu Başbakan Binali Yıldırım Başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda gündeme geldi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda  onay gören 86. İEF Partner Ülke Rusya projesi, Rusya Federasyonu Ekonomi Bakanlığı’na iletildi.

Rus tarafının olumlu ön değerlendirmesinin ardından İZFAŞ yetkilileri Ankara’da Rus Büyükelçiliği ile görüştü.

Rus Büyükelçiliği İZFAŞ’tan İEF ve partner ülke teklifiyle ilgili detaylı “Hazırlık yapılmasını” istedi.

İZFAŞ’ın özenli çalışması sonrası İzmir’in köklü ticari geçmişinin ve İzmir’in yüksek yaşam standarlarının anlatıldığı, İEF tarihinin de yer aldığı bir dosya hazırlandı.

BAKAN ZEYBEKÇİ’DEN İZMİR ÖVGÜSÜ

Kiril alfabesi kullanılarak Rusça ve Türkçe dillerinde hazırlanan özel sunum kitapçığında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yazıları yer aldı.

Bakan Nihat Zeybekçi  İzmir ve İEF ile ilgili övgü dolu satırlarında, “İzmir güzel ülkemizin önemli ve güzide şehirlerinden bir tanesini olmasının yanı sıra tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, her dönem ticari ve ekonomik faaliyetlerin merkezlerinden olmuştur. Rusya Federasyonu’nun partner ülke olarak katılması hem iki ülkenin Türkiye’de ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerini  geliştirecek, hem de fuarın prestijine katkı  sunacaktır” dedi.

Bakan Zeybekçi, iki ülke ticaretinin 100 milyar Dolar ticaret hacmine kavuşması için özel sektörün  ve iş çevrelerinin birbirlerini daha iyi tanıması, etkileşim içinde bulunması ve potansiyellerini farkına varmasıyla mümkün olacağını eklediği satırlarını “Biz Türkiye olarak Rusya Federasyonu’nun ticari ve ekonomik anlamda sağlam yapısı ve geleceğine inanıyoruz. Bu vesileyle Rusya Federasyonu’nu 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda partner ülke olarak ağırlamaktan onur duyacağımızı belirtmek istiyorum” diye bitirdi.

BAŞKAN KOCAOĞLU : SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir’in Türkiye’nin demokrasi tarihi içindeki liderliğiyle çok özel bir kent olduğunu vurguladığı davet yazısında, 86 yıldır düzenlenen İEF’nin dünya fuarcılığındaki özel konumuna dikkat çekti. “Rusya Federasyonu’nun 86. İEF’ye partner ülke olarak katılımı ülkelerimiz arasındaki dostluğu pekiştireceği gibi kentimize ve fuarımıza da büyük bir güç, ayrı bir zenginlik katacaktır. Dost canlısı ve misafirperver İzmir halkı o tarihi günü sabırsızlıkla beklemektedir” dedi.

GAGARİN İLE NOSTALJİ

İEF’ye ilk kez 1934 yılında katılan ve günümüze kadar 62 kez İEF’nin konuğu olan Rusya Federasyonu, 1930’lu yıllarda fuara motor, telefon gibi dönemin son teknolojisiyle katılıyordu.

O dönem İEF’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği adıyla yer alan Rusya tüm endüstri gücüyle etkili şovlar yapıyordu.

Hatta ABD ile uzay rekabetinin en sıcak döneminde Sovyetler 1957 yılında uzaya gönderdikleri yapay uydu Sputnik’in bir maketiyle İEF’ye katılmış ve fuar hatırası olarak İzmir’de bırakmıştı.

Vostok Feza Gemisi ile İEF’de yer alan Sovyetler Birliği pavyonunda konukları uzaya çıkan ilk insan Rus kozmonot Gagarin’in iki metrelik portresi karşılıyordu.

İşte 86. iEF için iletilen Kırmızı Dosya’da tüm bu nostaljik bilgilere de yer verilerek, İEF tarihinde Rusya’nın etkisi ve önemi vurgulandı.

ANA KONSEPTİ DE ETKİLEYECEK

Rusya’dan 86. İEF için olumlu yanıt gelmesi halinde fuarın konsepti de etkilenecek.

86. İEF’nin ana konsepti Rusya’nın da etkili olacağı tarzda şekillendirilecek.

İEF boyunca halka açık etkinliklerde Rusya’nın da farklı gösterilerle yer alması için teklif yapılacak.

İzmir’de, 86. İEF’de Rusya rüzgarı esecek.

Kırmızı Dosya ile yapılan resmi davetin ardından gözler şimdi Putin’ e çevrildi.

86. İEF, Rusya Devlet Başkanı Putin’in onayını bekliyor.

Bakalım Batı’ya açılan pencere İzmir, 86. İEF ile birlikte Rusya’ya da açılacak mı?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lutfi camli
 8 Aralık 2016 Perşembe 14:42
Eskiden koministler Moskova ya denilirdi Simdi hokumetimiz sagolsun bu durumu halletti..Allah hükümetini de ve putine de zevval vermesin
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz