MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmirin aydın Atatürkçü kadınları
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
17 Ekim 2018 Çarşamba

İzmirin aydın Atatürkçü kadınları

İzmir’de bir grup aydın, Atatürkçü, vatansever kadın var ki, onları takdir etmek, tebrik etmek, desteklemek, örnek almak gerek. Daha önce de yazmıştım, ileride de yazacağım çünkü her çalışmalarını ayrı ayrı kutlamak ve desteklemek gerek. Bana ulaşan tüm bu tür çalışmaları yazmak isterim, her çalışanı kutlamak isterim. Bu nedenle lütfen bana ulaştırın toplumsal çalışmalarınızı…

Dört bir koldan çalışıyorlar bu kadınlar. Örneğin, Işık Güdüm Doğusoy anlatıyor:  “Biz Amerikan Kolejinde okurken bazı teyzeleri 40. yıl mezuniyetlerini kutlama yaparken görmüştük.  Ben o zaman çok şaşırdım. 40 yıl geçmiş hala beraberler diye düşünmüştüm. Yıllar geçiverdi, biz mezun olalı 40 yıl oluverdi. Bugün bunun çok büyük değeri olduğunu anlıyorum. Koskoca 40 yıl geçmiş ve biz hala beraberiz. Öyleyse bunu anlamlı kılmaya ve anlamlı kutlamaya değer.”

Böylece 40. yıllarında önce kaybettikleri arkadaşları Eser Göksel anısına  Hasan Âli Yücel Cumhuriyet Kütüphanesini açıyor Amerikan Koleji 78 yılı mezunları.  CHP milletvekili Murat Bakan ve Bornova Belediyesi katkılarıyla, sonra sınıf arkadaşları Diana Deniz Noonan bir kermes düzenlemelerini ve gelirini bir kız çocuğu okutmaları için Amerikan Koleji Yetişenler Derneğine bağışlamayı öneriyor. Onun üzerinde çalışıyorlar ve yazın sınıf arkadaşları Ufuk Tan’ın Alaçatı ofisinde, başta Ufuk ve Behire Ayduk olmak üzere ufak bir kermes düzenliyorlar. Ayrıca sınıfça bir fona düzenli her ay para yatırıyorlar.

Devam ediyor: “Yetmedi bize bir kermes ve düzenli bağış toplamak.  Komite oluşturarak Küçük Kulüp Alyans da büyük bir Kermes düzenlemek kararı aldık. Küçük Kulüp büyük bir masa ayırdı bize. Diğer masaları katılımcılara verdik. Bu kermesten  de kazanılan burs olarak Amerikan Koleji Yetişenler Derneğine gidecek. Bu kermesi gelenekselleştirip her yıl okulun bahçesinde yapmayı da düşünüyoruz. Arkadaşlarımız Sarit Bonfil, Serap Carfi, Perin Öztin, Bahar Toktamış, Ayşe Pala, Nazlı Suner, Ferhan Erin, Gülsün Beşer, Özgün Bayraktar, Sara Özsarfati, Tijen Songül, Bilge Körezlioğlu, Işıl Zencirci ve Yeşeren Kavasın bu kermese çok emeği geçti.  Kermes afişimizi tasarlayan Aksel Bonfil. Ve bize bu hafta Perşembe günü, yani 18 Ekim’de kapılarını açan Küçük kulübe teşekkür ederiz. Herkesi bekliyoruz.”

Bir başka Atatürkçü, vatansever İzmir kadını da Mesude Öney. Yaşamını saygın bir öğretmen olarak geçirmiş meslektaşım, şimdi emekli olsa da emekli Mesude Öney havasına girmemiş, hiç boş durmuyor, vatanımız çocukları için koşturmaya devam ediyor. Andımızı okuyup tekrar gündeme taşımaktan, köy köy dolaşıp kadınlara aydınlık götürmekten hiç yorulmuyor. “Sevginize ve güveninize layık olmaya çalışıyorum” diyen bu güçlü Türk kadınını çok seviyoruz ve güveniyoruz…  

Bir de İzmir’in SAHA grubu adı altında Atatürkçü, aydın, vatansever kadınlarını burada anmalı, kutlamalıyız. Payamlı Köyü, Bayindir, Çamiçi ve Altındağ’da kütüphane açan bu çalışkan kadınlar beşinci köy kütüphanelerini Buca’nın küçük ama çok şirin köyü Doğancılar da bu hafta cumartesi günü, yani 20 Ekim’de açıyorlar. İzmir CHP milletvekili Murat Bakan önderliğinde çalışan bu kadınlardan birçoğu siyaset gütmüyor. Sadece toplumsal hizmet düşünüyorlar ve zamanlarını kadın günlerinde harcamak yerine bu kütüphanelere koşturuyorlar.  Kayadibi altıncı ve Karaçam da yedinci olarak açılışa hazırlanacak. 

Doğancılar “Cumhuriyet Kütüphanesi” Ebiad (Egeli Beşiktaşlı İş Adamları Derneği) katkılarıyla açılıyormuş. Birçok kadının emeği geçtiği halde ön planda ve sürekli bir şekilde emek verenler Nermin Gülkaynak, Nuray Delen, Behire Ayduk, Bilge Körezlioğlu, Tahire İnceer, Işık Güdüm Doğusoy, Hüsniye Şatafatoğlu, Sedef Cem imiş. Emek kutlanmalı diye düşünerek tek tek isimlerini aldım ve burada ismen kutlamak istedim ancak isimleri burada yazılı olmayan birçok kadın da kitap bağışlayarak ve ara ara katılarak katkı koyuyormuş. Dileğim bir gün listenin o kadar uzaması ki yazmak mümkün olmasın, vatanımızın böyle fedakar kadın ve erkeklere çok gereksinmesi var.  20.10.2018 Cumartesi günü saat 12:00 da CHP milletvekili Murat Bakan, Buca Belediye Başkanı Levent Priştina ve BJK Başkanı Fikret Orman’ın katılımıyla gerçekleşecek açılışa herkes davetliymiş. 

Bu aydın kadınların sözleri ile bitiriyorum: “Her zamanki gibi amacımız Yüce Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda gittiğimiz köylerin çocuk ve gençlerine, kadınlarına eğitimsel bir katkı sağlamak, farkındalık yaratmak, iletişim kurmak, yakınlaşmak. Ve yaptıklarımızın örnek alınıp çoğalmamızı sağlamak.” 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mesude Öney
 18 Ekim 2018 Perşembe 16:04
Eğitim camiasına yıllarca verdiğiniz katkı ve emekle sizide bu gurbun liderlerinden kabul ediyorum. Bu can bu tende olduğu ve aklımın erdiği sürece ülkemin hizmetinde olacağım
 Elif Aksu
 17 Ekim 2018 Çarşamba 23:37
Hepimizin görevi önce cumhuriuyeti ve Atatürk ü korumak. Öğretmenim Mesude Öneyin ve diğer kAdınların emeklerini köşenize taşıdığınız için kutlarım.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz