MENÜ
İzmir 19°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kaçın, 2019 geliyor!
Tayfun MARO
YAZARLAR
31 Aralık 2018 Pazartesi

Kaçın, 2019 geliyor!

Yine bir yeni yıl hikâyesi… Eskisi gidiyor, yenisi geliyor falan… Ama bu defa, Dünya’da ve ülkede, 2019’un “keşke hiç gelmeseydi” dedirtecek bir yıl olacağına dair çok fazla öncül var.

Ne yazık ki kısa vadede iyimser olmak için hiçbir neden yok. İnsanlığı iyi bir yıl beklemiyor.

Mucizeye inanan naiflere ve saray çevrelerindeki mutlu azınlığa hayat güzel olabilir ama memlekette kahir çoğunluğun, güzel günlerin geleceğine dair umudu kalmadı.

Öyle ki yeni yıl için nezaketen iyi şeyler dilerken, ikiyüzlü bir budala gibi davrandığımı düşünüyorum ve rahatsız oluyorum.

Samimi bir dilekte bulunmaksa mesele, sağlığımız yerinde olsun, yeter de artar bile...

2019’a karamsar giriyoruz. Gerek ekonomide gerek dış politikada majör hatalar yapıldı. Erdoğan yönetimi para bulmakta zorlanıyor. Türkiye, yönetemediği dış borç ile iyi yönetemediği doğu politikaları -özellikle Suriye politikası- arasında oluşan gerilim hattında çok bunalacak gibi…

Laikler-İslamcılar-Kürtler olarak ayrıştırılan toplum da günbegün geriliyor. Yerli ve milli politikalar inandırıcı olmaktan çok uzak.

Dünya’da ise, Marks’ın sendrom olarak tanımladığı, artı-değerde önlenemez kronik genişleme, sürekli yoksulluk üretiyor. Buna karşılık, bir avuç zengin, sınırsız servetinin altında kaldı. Büyük kapitalistlerin kasalarına giren paranın topluma dönüş yolları hızla tükeniyor. Parayı yeniden piyasaya döndürecek enstrümanlar çalışmıyor.

Dünya nüfusunun dörtte üçünü yoksullaştıran sistemde, kısa vadede iyileşme olmayacak. Dahası ekonomik krizde dengeye dönüş belirtisi yok.

Hal böyle diye karalar mı bağlayalım! Elbet de bağlamayalım. Ama gereksiz iyimserliğe kapılmanın da âlemi yok.

Yeni yıla girdik diye havalara zıplayası gelmiyor insanın. Daha üç ay kadar, seçim ekonomisi sayesinde biraz nefes alacağız gibi… Sonrası selamet değil, kıyamet… Kaşıkla verdiklerini kepçeyle almaları kuvvetle muhtemeldir.

Bence, 2019 yılına, gözden çıkarılmış bir yıl muamelesi yapmak en doğrusu… Beklentileri en aza indirmek ve sinirleri sağlam tutmak, hepimize iyi gelecektir.

Farklı düşünen sosyal grupları ayrıştırmak için hergün medyadan, ekranlardan zihinlerimize uzanarak farklılıkları kışkırtan kem sözlere ve sahiplerine ergen muamelesi yapmak, yokmuş gibi davranmak, ülkeye iyi gelecektir.

Kışkırtmalara kapılmamayı ve öfkeyi kontrol etmeyi öğrenmek, kendimize verebileceğimiz en iyi yeni yıl hediyesi olabilir.

Yoksa kaçın, 2019 geliyor…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 ümit
 2 Ocak 2019 Çarşamba 15:54
Para tabana yayılmadan iç sektörde gelişmeyi bırakın mevcut durumu koruma olmasını beklemek hata olur. 2019 dan umudu 2018 de kesmiştik.
 Lombak
 2 Ocak 2019 Çarşamba 12:04
Yani.
 Obi
 1 Ocak 2019 Salı 21:36
Evet çok iyimser olacak bir durum yok fakat çok kötümser de olmaya gerek yok. Çünkü bu ülkede hala çok belirgin kendini gösteren hükümetin emrinde olmayan bir %50 var bu toplumda.. Ve ne yaparlarsa yapsınlar bu %50 pes etmiyo fakat diğer %50''de çok fazla menfaat ve çıkar odaklı çevreler olduğundan, biraz orda durumlar karışık ve sorunlu... Çok fazla bu şekilde gidebileceklerini sanmıyorum, önemli olan doğru muhalefet yapabilmek, Akp karşıtlığı yüzünden Abd''nin çukuruna girmemek, kitleleri doğru anlamak, onları doğru yönlendirmek. Siz akp muhalifiyken yeni akp olmaya çalışırsanız(bazı chp milletvekilleri kendilerini akp''nin ilk kurulduğu zamanki hallerine benzetiyorlar) ve akp karşıtlığı uğruna Rte düşmanlığından ötürü Abd, fetö, hdpseverlik yaparsanız o %50''ye bu zokayı yutturamazsınız!
 ümit
 31 Aralık 2018 Pazartesi 16:09
kaçamıyorum.
 Ahmet Altan
 31 Aralık 2018 Pazartesi 10:26
?? Kaçacak yer bulsak, kaçacağız da, ya takatimiz tükendi, ya seçeneğimiz yok!!
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz