MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kadına eziyet
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
3 Eylül 2020 Perşembe

Kadına eziyet

Kadına yapılan eziyetlerin önemli kısmının mutsuzluk, cehalet, yoksulluk, psikolojik rahatsızlık, alkol bağımlılığıve yanlış “din kültürü” sebebiyle olduğu söyleniyor. Doğrudur.

Peki, din neden daha fazla tartışılıyor?

Sorun dinde mi yoksadindarlarda mı?

Kur’an, evli erkeğe eşini dövme yetkisi vermiş midir? 

Türkiye’de Kur’an’ın yanlış anlaşıldığını düşünenlerin sayısı çok az!Asıl vahim olan budur!

1-Kuran’da “Evlenin!” diye bir emir yoktur!

2-Sadece “Aranızdaki bekârları EVLENDİRİN…” (Nûr-32)ayeti vardır!

3-Fakat boşanma suresi vardır! (Talak Suresi)

4-Eşinizle aranızda yemek, temizlik veya ütü değil; “sadakat” sorunu varsa önce “öğüt verin” (Nisa-34).

5-Öğüt sorunu çözmediyse“yatakları ayırın” (Nisa-34).

6-Sorun yine çözülmediyse “hakemlere başvurun” (Nisa-35).

7-Sorunu hakemler de çözemezse “…darbedin - …???????????????yani ailesine veya velisine GÖNDERİN” (Nisa-34).

8-Bu da sorunu çözmüyorsa BoşanmaSuresi’nde anlatıldığı gibi şahitler huzurunda mahkemede “… boşanın…” denir.

***

Hiçbir Müslüman alim, yazdığı ceza hukuku (Fıkıh) kitabında kocaya “eşini dövebilirsin” diye bir görüşe yer vermemiştir.Durum böyle olunca yasada yeri olmayan “eşini dövmek” suçtur.

Kimse tefsir kitaplarında yazılanları “hukuk metni” sanmasın. Müslümanlık cehaletin bu kadarını kaldıramaz.

-Darb kelimesi 30ayetteörnek göstermek ve örnekle anlatmakanlamında[1],

-Geziye çıkmak ve bir yere göndermekanlamında 8 kez,

-Vurmak anlamında “darb11 kez[2],

-Eziklik ve tembellik damgası vurulmak anlamında(Bakara-61, Al-i İmran-112)2ayette kullanılmıştır. Diğer anlamlarda ise birer kez kullanılmıştır[3].

***

Darb “vurmak” anlamında 11 kez kullanılsa da bu ayetlerin hiçbirinde eşinize, çocuğunuza, işçinize, çırağınıza, hizmetinizdekilere vurun denmez.

Çünkü dövmek bedeni bir cezadır. Bu tür cezaları daancak ceza muhakemeleri usulüne göre mahkeme verebilir. Yasasız ceza da olamayacağına göre kadını dövme hakkı ancak kara bir cehalet olabilir.

Çünkü İslam Hukukuna ilişkin kitapların hiçbirinde eşler arasındaki anlaşmazlıkların döverek de çözülebileceği görüşü yer almamıştır.

Dövme yetkisi kocaya verilmediği gibi velisine ve infaz memuruna da verilmemiştir.

Nisa Suresi 34.Ayetinde yer alan “…darbedin… …???????????????” kelimesine “dövün” anlamı verenler hakikaten büyük bir yanlış yapmaktalar.

Eğer Kur’an;

a-Karşılıklı konuşun,

b-Öğüt verin,

c-Yatağınızı ayırın,

d-Hakeme başvurun,

e-Anlaşamıyorsanız ailesine veya velisine gönderin. En sonunda da“Bekleyin, adet görsün, temizlensin, ilişkiye girmeden mahkemeye başvurun ve şahitler huzurunda boşanın!” diyorsa;nasıl olur da “darb” kelimesi “Dövün!” şeklinde anlaşılabilir?

“Ailesine gönderin” anlamına gelen darbkelimesini “dövün” şeklindeçevirmek imkansızdır.

Katolik nikâhında olduğu gibi boşanmak yasak olsaydı,dövmek birilerine çözüm yolu gibi gelebilirdi!

Boşanma hakkı tek taraflı olarak erkeğe TANINMAMIŞTIR.Aynı süreçlerden ve haklardan kadın da yararlanabilir ve KOCASINI boşayabilir.

Bunu da bilmek gerekir.


[1]Örnek göstermek, örneklerle anlatmak: Bakara-26; Rad-17; İbrahim-24, 25, 45; Nahl-74, 75, 76, 112, İsra-48, Kehf-32, 45; Hac-73, Nur-35; Furkan-9, 39; Ankebut-43; Rum-28, 58; Yasin-13, 78; Zümer-27, 29; Zuhruf-17, 57, 58; Muhammed-3; Haşr-21; Tahrim-10; 11 (30 kez)

[2]Vurmak: Bakara-60; Araf-160, Enfal-12, 50; Nur-31; Furkan-63; Sad-44, 93; Muhammed-4, 27 (11 kez)

[3]Dokundurmak anlamında (Bakara-73); kenara çekilmek anlamında (Hadid-13); örtmek anlamında (Nur-31); uzak tutmak anlamında (Zuhruf-5) ve duymak anlamında (Kehf-11) birer kez kullanılmıştır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Şafak Karataş
 5 Eylül 2020 Cumartesi 00:55
Çok aydınlatıcı bir yazı Daha büyük kitlelerin okumasını sağlamak lazım Kaleminize sağlık
 Lombak
 4 Eylül 2020 Cuma 01:18
Aklıma İlhan Arsel geldi. "İlhan Arsel kitabında, tartışmalarda şeriat yanlılarının ileri sürdükleri; İslam hoşgörü dinidir, başka din ve inançlara saygılıdır, İslamda zorlama yoktur, din adına ölüm fetvası verilmez, İslam şeriatı kadın haklarına saygılıdır, İslam kadını yüceltir, İslam şeriatı batıl denen şeylere ve hurafelere karşıdır, İslam şeriatı kölelik denen şeyi ortadan kaldırmıştır, İslam dini insan varlığını yüce bilir, insanın hak ve özgürlüklerine saygılıdır vb. iddiaları cevaplandırmaktadır. Arsel’in Kur’an’dan ve hadis kaynaklarından verdiği örneklerle zenginleştirdiği bu eseri, tartışmalarda bir el kitabı niteliğindedir."
 Özer
 3 Eylül 2020 Perşembe 16:21
Neden o nun annesi babasının yanına oturduğu evden dışarıya çıksın
 Fikret ASLAN
 3 Eylül 2020 Perşembe 15:10
Günümüzde İslamı ve Kuranı Kerimi yorumlayanlar sizin gibi çağdaş ve İlim-Bilim sahibi insanlar değil ki Harun hocam... Genelde küçük çocuklara tecavüz eden din alimleri Dinimizi yorumlayıp kitleleri peşinden koşturuyorlar. Ve maalesef bu tecavüzcü sapıkların siyasette adamları var ki hiç biri gerekli cezayı almıyor. Hatta bir AKP'li Bakanımız "bir iki çocuğa tecavüz oldu diye koskoca Ensar Vakfını suçlamak vicdansızlıktır" dedi. Buda yetmedi bu vakfa Amerikada devlet eliyle Yurt yapıldı. Şimdiye kadar PKK denen alçak örgüte katılan kızlara tecavüz ediliyor diye yayın yapan Sabah-ATV gibi medyanın önde gelen devleri nedense Tarikatlarda yaşanan bu tecavüzleri haber bile yapmıyor. Sanırım onlara göre bu tecavüzler çok normal ve sıradan ki haber değeri taşımıyor... Ben bütün iktidar mensubu siyasetçilere buradan sesleniyorum, Lütfen çocuklarınızı Ensar Vakfına gönderin... Göndermezler ve yemin ediyorum hiç bir AKP'li milletvekilinin çocuğu Ensar Vakfının adını bile bilmiyordur, bu tip Vakıflara fakir fukara çocukları gitsin diye destek veriyorlar ama... Veriyorlarki o vakıflara giden çocukları gelecekte istedikleri gibi kullanabilsinler.
 İsmail Hakkı Akyazı
 3 Eylül 2020 Perşembe 11:01
Teşekkürler kardeşim.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz