MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karşıyaka Belediyesi yine yaptı yapacağını
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
21 Şubat 2018 Çarşamba

Karşıyaka Belediyesi yine yaptı yapacağını

Kapıma bırakılan çağrı kağıdı ile gittiğim Tuna Mahallesi Muhtarı Hüseyin Koçoğlu, ülkede yaşanan yüzlerce iç karartıcı olaylara rağmen güne pozitif ve neşeli başlamama sebep oldu. Ayağa kalkıp karşıladı, güler yüzü mutlu etti. Çıkarken de elime Karşıyaka Belediyesi’nin bedelsiz yayını bir dergi tutuşturdu elime.  Gazetecilik tozu yutmuş meslektaşlarım Sezgin Döker, Can Özlü,Sedat Sözer, Handan Konuş harika bir dergi yapmışlar. Bir konu vardı ki beni kalbimden fethetti. 103 tonluk atığın geri dönüşüm yoluyla ülke ekonomisine kazandırılması. Aslında Karşıyaka Belediyesi’nin “Her apartman bir üniversiteli okutuyor. Karşıyaka’nın filizleri” kampanyasını da çok takdir etmiştim ancak sadece çevre konularıyla ilgilendiğim için o konuyu hiç yazmadım.

İzmir’de 30 ilçe belediye içinde ilk

Birinci sınıf atık getirme merkezi ve çöp transfer istasyonu tam 103 TON atığı geri dönüştürmüş. Düşünebiliyor musunuz 103 ton plastik, cam, teneke, karton, metal gibi atıklar doğa ve çevre kirliliğine neden olmadan geri dönüşüm yolu ile ülke ekonomisine kazandırılmış. Türkiye’nin 2016 yılı verilerine göre yüzde 40’a ulaşan atıkların geri dönüşümünden 2 milyar TL (eski para ile iki katrilyon) para kazanılmış. Eğer bu oran yüzde 80-90’lara ulaşsa 5 milyar TL. olacak. Az paramı?. Milyonlarca işsiz gencin bulunduğu ülkemizde 5 katrilyon TL. müthiş bir rakam değil mi?. Bu nedenle geri dönüşümün önemli olduğunu sık sık yazıyorum.

Bir başka önemi küresel ısınma

KÜRESEL ISINMA, atmosfere salınan gazların (KARBONDİOKSİTSU BUHARIMETAN) neden olduğu sera etkisi sonucu dünya üzerinde kara, deniz ve havada ölçülen sıcaklıkların artışına deniyor. Bilim adamları küresel ısınmanın artışında yüzde 99 oranında insan faaliyetleri olduğuna dikkat çekiyor. Geri dönüşüm küresel ısınmayı durdurmanın küçük bir ayrıntısı olsa bile önemli. Evlerden çıkan çöplerin (Atıkların) sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz. Son söz “Çöp deyip geçmeyin, yaşamınızı tehlikeye atmayın”.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz