MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kaymakam vakası!
Fatih YAPAR
YAZARLAR
12 Mart 2019 Salı

Kaymakam vakası!

İzmir’de yerel seçim öncesinde AK Parti ile CHP arasında büyük yarışa sahne olan Buca’da yaşanan bir kaymakam vakası var!

Nedir o?

Buca Kaymakamı Fecri Fikret Çelik’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kenti ziyaret ettiği günlerde görev süresinin bitmesine bir yıl kala alınarak Kayseri’ye vali yardımcısı atanması meselesi…

Birincisi, kaymakam ya da vali “kararname dönemi” gelmeden İçişleri Bakanı’nın oluruyla başka bir kente gönderilebilir. İkincisi, kentin valisi, bir kaymakamı görevden alabilir, başka ilçede değerlendirebilir. Burada usulen ve idari olarak bir sorun yok.

Peki, sorun nerede?

Kaymakamın “idari” olarak değil “siyasi” olarak gündemde olması ve değerlendirilmesinde!

Biz gelelim meselenin ince ayrıntılarına…

Buca Kaymakamı Çelik, Ağrı Patnos doğumlu. Görevi gereği çeşitli illerde ve ilçelerde çalışmış. Son olarak da 2015 yılında Kocaeli Vali Yardımcılığı’ndan Buca’ya atanmış.  Kaymakamı tanıyanlar günümüz koşullarında iktidar partisi yetkilileriyle daha sıkı ilişki içinde olan diğer mülki idare amirlerinden farklı olduğunu ifade ediyorlar. Çünkü Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlığı görevinde bulunan 50. Hükümet Devlet Eski Bakanı ve DYP Ağrı eski Milletvekili Cemil Erhan’ın öz yeğeni. 

Kaymakam Çelik ile önemli bir ayrıntı daha;

Kılıçdaroğlu’nun babası Kamer Kılıçdaroğlu, 1970’li yıllarda Ağrı’nın Patnos ilçesinde Tapu ve Kadastro Müdürü olarak görev yapmış. Kılıçdaroğlu ailesi Patnos’a geldiklerinde onlara kol kanat geren, yardımcı olan ve geçici olarak evlerinde ağırlayan kişi ise Kaymakam Çelik’in babası… Bu yüzden Kılıçdaroğlu ile Çelik’in çok uzun yıllara varan tanışıklıkları ve dostlukları var. Kılıçdaroğlu’nun, Çelik’in babasına büyük saygı ve minnet duyduğu dile getiriliyor.

Hatta Kılıçdaroğlu’nun, Kaymakam Çelik’in adını İzmir’den giden bazı isimlere yerel seçim öncesi “Karabağlar Belediye Başkan Adaylığı” için sorduğu ve nabız yokladığı biliniyor!  Çelik, niyetli olmasına rağmen “yeterli ışığı” alamadığı için devlet memurları için gereken istifa tarihinde görevinden ayrılmamıştı.

Bir de Suat Nezir meselesi var!

Bilindiği gibi CHP bu yerel seçimlerde Buca için önce Suat Nezir’in ismini sonra da Erhan Kılıç’ın ismini ilan etti.  Nezir’in PM’den geçen adaylığı bir gecede elinden alınırken hakkında birçok iddia ortaya atıldı. Bunlardan bir tanesi de “FETÖ/PDY” ilişkisi iddialarıydı. Bu konuyla ilgili valilik ve emniyette resmi bir kayıt bulunmasa da o sıralarda “kaymakamda dosyası var” denildi. Ne kaymakamda ne de yetkili kurumlarda böyle bir bağlantıya dair evrak bulunamadı.

Dikkat çeken bir durum daha!

CHP’nin aday gösterdiği Erhan Kılıç’ın listesinde meclis üyesi olarak bir isim bulunuyor. O da, dokuzuncu sıradan meclise girecek olan yapı denetim şirketi sahibi İnşaat Mühendisi Doğan Sarıkaya… Sarıkaya’nın Kaymakam Çelik’in akrabası olduğu ifade ediliyor.

Görüldüğü gibi durumlar oldukça karışık…

AK Parti’nin Buca’ya aday gösterdiği deneyimli siyasetçi Mustafa Arslan’ın ilçeyi ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan talebi de “idari” olarak değil “siyasi” olarak gündeme gelen kaymakamın değiştirilmesi olmuş. Bu yüzden CHP’nin Buca Adayı Kılıç da “kaymakamı neden görevden aldınız?” diye sordu.

Henüz bu tür sorulara yetkili ağızlardan verilmiş bir yanıt da yok.

İşin ilginciBuca’ya, Çelik’in yerine AK Parti’den Karabağlar Belediye Başkanlığı’na aday olmak için istifa eden Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç atandı. Tunç, son dakikaya kadar adaydı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı aday tanıtım toplantısına ailesiyle birlikte gelmişti. Fakat parti son anda Bilal Doğan’ı aday gösterdi. AK Parti’nin Mardin kökenli İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı başta olmak üzere birçok ismin destek verdiği Kaymakam Tunç, adaylığı kaçırdı ama İzmir’in en büyük komşu ilçesine “mülki amir” olarak atandı.

Kaymakam Tunç, yerel seçimde niyetlendiği Karabağlar’dan aday gösterilmeyince CHP’nin Karabağlar Aday Adayı Konak eski İlçe Başkanı hemşerisi Mehmet Şakir Başak ile Ankara’da görülmüş hatta Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ile görüştüğü ifade edilmişti. Bu yüzden, başta Aslan olmak üzere AK Parti kurmaylarının gözlerinin Kaymakam Tunç’un üzerinde olacağı da kesin!

Çünkü kendisi birkaç yıl önce Karabağlar’da görevinin baharında süresi dolmadan giden Buca Kaymakamı Çelik gibi Konya Vali Yardımcılığı’na atanınca muhtarlarla yaptığı veda toplantısında, “Buradan açıkça söylüyorum benim rızamla olan bir şey değil. Benim hukuksuz bir şekilde atamam yapıldı. Hakkımı arayacağım” demişti.  Daha sonra Konya’ya gitmeden İzmir’de vali yardımcısı statüsünde kalarak tekrar ilçeye döndü.

Buca’da kaymakam meselesine neresinden bakarsanız bakın;

Gelen açısından da, giden açısından da idari bir tasarruf değil siyasi bir tercihtir…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 efeler
 13 Mart 2019 Çarşamba 08:31
başka bir kaymakamı getirmek için ,kaymakamı göndermek seçim öncesi iyi olmadı.saygılar
 montana
 13 Mart 2019 Çarşamba 08:17
olay siyasi değil. giden kaymakamın iptal ettiği yeşil kartları (gerçek ihtiyaç sahiplerininki bile)kaymakamlığın yaptığı yardımları kesip insanları belediyeye yönlendirmesinden de bahsedin. geç alınmış bir karardı. o koltuk onun değil, devletin...
 İlçe
 13 Mart 2019 Çarşamba 08:10
Ak parti burada CHP’ye göre avantajlıydı taki bu son hamleye kadar;etik olmayan bir şekilde sırf kaymakamın gönderilmesi yerinede bir isimde ısrar edilmesi,seçimde avantajı chp ye verdi.geçmiş olsun
 Aliş
 12 Mart 2019 Salı 23:10
Ak parti aldığı seçimi altın tepside,chp ye hediye etti geçmiş olsun
 havva
 12 Mart 2019 Salı 21:59
chp nin bucada en kötü zamanıydı,ama ne yazık ki Ak parti kurtardı,fecri beyi etik olmayan bir şekilde göndererek,bu mağduriyet chp ye oy olarak döner
 ercan
 12 Mart 2019 Salı 21:20
reel olarak bakildiginda ak parti alacagi secimi bu hamle ile chp ye verdi,neden mi; kaymakam bey chp yuzunden magdur edildi ve suruldu.
 Seyfo
 12 Mart 2019 Salı 18:48
Fecri bey görev süresi dolmadan gönderildi diğer kaymakam Sadık bey 2013 yılından itibaren izmirde.kaymakamların süresi 5 yıl değil mi.?
 Merkez
 12 Mart 2019 Salı 18:16
Yasal sorun yoksa sorun yok.
 soru
 12 Mart 2019 Salı 18:12
Su anda Ak Parti milletvekili olanlardan kardesi hdp den belediye baskan adayi olan var mi? Var ise bu sayi kactir?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz