MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kekelemeden!
Erkan SEVÝNÇ
YAZARLAR
19 Şubat 2020 Çarşamba

Kekelemeden!

“Kimseye kızamadım…

Kimseye küsemedim…

Sonunda kendime küstüm…

Sonunda hayata…

Düşündüm banka soymayı…

Uluorta soyunmayı…

Hayatımdaki herkesi vurmayı…”

 

Göksel’in “Depresyondayım” şarkısından bu sözler…

Nereden aklıma geldi?

Son günlerde bazısına şahit olduğum, bazısını haberlerde izlediğim intihar olaylarından…

Karşıyaka İzban istasyonunda trenin önüne atlayan genç, kamyonunun arkasına kendini asan şoför… Nerdeyse her gün bir intihar olayı ile karşı karşı karşıyayız…

TÜİK rakamlarına göre, 17 yılda intihar edenlerin sayısı 50 bin 378. Sadece 2018'de intihar edenlerin sayısı 3 bin 161. Yani her gün ortalama 9 kişi hayatına son vermiş… Bunun 2 bin 391’i erkek, 770'i kadın. Yani intiharların yüzde 75'inin evi geçindirme durumunda olması, geçim sıkıntısının dayanılmazlığına işaret ediyor…

Bu rakamlar, toplumsal bir cinnetin arefesinde olduğumuzun da çok açık göstergesi…

***

Ahmet Oktay, “Ölüme hayır demek yetmez. Yaşama evet demek gerekir. (Evet)i söylerken kekeleyen, adayıdır ölümün. Ve insan en beklenmedik anda, en beklenmedik durumda kekeleyebilir” diyor…

Niye kekeleyebilir? Sevgisizlikten, ihanetten, anlaşılmamaktan, parasızlıktan, işsizlikten, evsizlikten, başarısızlıktan, dayaktan, işkenceden, hakaretten, tacizden, aşağılanmadan, dışlanmadan, borçlardan, iflastan, öfkeden, kıskançlıktan, yalnızlıktan, kalabalıktan, doyumsuzluktan, aşırı doyumdan, özentiden, meraktan, ölümcül hastalıktan, hırstan velhasıl şiddetli duygusal ve ekonomik her olay kekeletebilir insanı…

***

Siyasal ve sosyal önemli bunalım dönemleri ya da mevsimsel değişiklikler kekeleme katsayısını artırıyor… Yine ergenlik, menopoz ya da andropoz... Alkol ve uyuşturucu… Ailesinde intiharlar yaşamış kişiler... Boşanmalar, sevgiliden ayrılmalar... İleri derecede depresif hal ve gidiş…

Depresyon toplumumuzda sık… Genel olarak major depresyon yaygınlığı % 3-5.8 kadar. Bir yıllık yaygınlık % 2.6-6.2 olarak veriliyor. Hayat boyu risk erkekler için % 3-12, kadınlar için % 10-26. Türkiye Ruh Sağlığı Profili Çalışması’nda 12 aylık depresif nöbet yaygınlığı kadınlarda % 5.4, erkeklerde % 2.3, tüm nüfusta % 4.0 olarak verilmekte. Yani kadınlarda iki kat daha fazla…

***

Kadınlarda depresyonun erkeklere göre iki kat fazla olması erkeklerin belirtilerini, alkol kullanımı, değişik eyleme vurum davranışları şeklinde ifade etmesi, kadınların bu olanakları kullanamamaları, aynı stres etkeni karşısında daha yoğun belirtiler göstermesi biçiminde açıklanıyor. Diğer önemli bir açıklamada hormonal nedenler ve geleneksel kadın rolü ile ilgili… Ayrıca kadınlarda gebelik, doğum, premenstrüel dönem gibi biyolojik ve psikolojik olarak depresyona yatkınlık yaratan ek özellikler var... Cinsel ,fiziksel istismar ve ayrılıklar kadınları daha çok etkiliyor…

***

Şunu belirtmekte yarar var:

Umutsuzluk, kötümserlik, benlik saygısında düşme ve suçluluk duyguları intihar düşünce ve eylemlerini uyarır…

Sevilenle ölümde yeniden birleşme düşünceleri ortaya çıkabilir. İntihar düşünceleri ve girişimleri depresyonun önemli belirtilerinden…

Bir gün intihara karar veren ve bu konuda çok kapsamlı bir kitap yazan Pınar Çekirge intihar etmeyi başaramamış (iyi ki başaramamış ) ama kitabın sonuna veda mektuplarını da eklemiş. Bunlardan birinde şu satırlar yer alıyor:

“Niçin intihar diye sorardın bana? İntiharın kabul edilemezliğini savunurdun hep. Verilen kalıpların içinde sıkışmak zordur sevgili dostum. Bilir misin hiç kimse bir anda intihar etmez. Kimi adının büyüklüğünü, kimi dünyanın açmazlarını, kimi yeni değerleri taşıyamaz... Kimi Hemingway’e öykünür bir bakarsın…”

“Hayatı çok seven insanlar da kekeleyebilir” diyorlar…

Ben buna inanmıyorum. Yaşamak tüm sorunlara karşı çıkmaktır, mücadele etmektir…

Ve…

“İki kere iki dört…” kadar kesin olmalıdır yaşamak, hayata sarılmak…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz