MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kim bu pehlivan?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
22 Aralık 2018 Cumartesi

Kim bu pehlivan?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’in yerel seçim için beklenen aday belirleme tarihiyle ilgili noktayı koydu.

Ve şöyle dedi:

“İzmir ve bazı ilçelerimiz için çalışmalarımız biraz daha sürebilir. Anket ve kamuoyu araştırması yapacağız. İzmir sona kalır”

Partideki genel teamüllere göre 4 Ocak’ta adayların belirleneceği bir Parti Meclisi (PM) toplantısı yapılacak. Genel başkanın İzmir’den kast ettiği Büyükşehir Belediyesi’nin başkan adayı ve bazı büyük ilçeler.  Onlar sonraki zamana kalsa da 4 Ocak’ta, 2014 yerel seçim sonuçlarına göre kaybedilen 8 ilçe ve bazı dış ilçelerin masaya yatırılabileceği ifade ediliyor.

“Sayılı gün çabuk geçer” diyerek çalışan parti örgütleri çıkacak kararları da heyecanla bekliyor.  Şimdiye kadar alınan kararlara bakıldığında 82 yaşındaki Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen dahil birçok belediye başkanı konumu, durumu, icraatları tartışılsa da aday gösterildi. Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Muğla’da Osman Gürün, Tekirdağ’da Kadir Albayrak, Hatay’da Lütfü Savaş 2019’da seçmenin karşısına çıkacak.

Partinin en güçlü olduğu il olan İzmir’de 15 yıldır görev yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “yeni dönem için yokum” dediği için bir karmaşa yaşanıyor. 2014’te, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile CHP’ye 350 bin oy yaklaşan AK Parti’nin, kentte ortalama 300 bin oya hitap eden MHP ile yeni dönemde ittifak yapma kararı seçimin “kılçıksız” olmadığını göstermeye yetiyor.

Anlaşılan o ki CHP genel merkezinin kafası net değil!

Çünkü burada alınacak her karar ve gösterilecek her aday doğrudan genel merkezi ve genel başkanın bizzat kendisini etkileyecek. Çünkü, önceki yerel seçimde iradeyi büyükşehir adayına bırakan ve ilçelerin şekillendirilmesine imkan tanıyan bir genel merkez yapısı vardı. Bu kez durum öyle olmayacak.

Peki, tüm bunlar olurken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ne yapmaya çalışıyor?

En yakın arkadaşı, dostu, sırdaşı Alaattin Yüksel’in bile aday olduğu bu süreçte kendisine yakın/uzak birçok kişinin yarıştığı şu ortamda açıklamaları ne anlama geliyor?

Herkesin bildiği gibi Kocaoğlu, “şunu desteklerim, adayım bu” demese de bir tarif, değerlendirme yaptı. Genel merkeze ilkelerini, koşullarını bildirdi. Hatta,“yanlış bir aday belirlenmeyeceğini düşünüyorum” diyerek partililik bilinciyle olası bir sorun çıkması halinde merkezde değil İzmir’in köylerinde, ilçelerinde partisi için çalışacağını açıkladı.

Ve günlerdir, içinde yağmur gibi mesajlar bulunan, her yere çekilebilecek açıklamalar yapıyor. Kimileri, “aday olmayı istiyor” derken kimileri de, “adayı belirlemek istiyor” diyor.

Seçim sath-ı mailine girilen şu süreçte geçtiğimiz günlerde kendisi ve partili belediye başkanları hakkında konuşan aday adaylarına,“belediye başkanlarını eleştirerek bir sonuca ulaşamazsınız, genel merkez sizi aday yapmaz” mesajı vermişti. Bunu bizzat Gaziemir’de açılışı yapılan rekreasyon alanının töreninde ifade etti.

Kocaoğlu’nun hamlelerini yakından takip edenler bilir ki parti içinde bizzat isim vermek yerine “ima yollu” göndermelerde bulunur.

Aksine bu süreçte ilk kez farklı bir şey yaptı!

Şöyle dedi:

“İzmir’i Aziz Kocaoğlu’ndan daha iyi tanıyan pehlivanlardan söz edilmeye başlandı. Valla helal olsun derim. Saygı da duyarım. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 597 köyü karış karış gezen, her 100 dönümünde ne olup ne olmayacağını benden başka bilen bir adam varsa istediği yerde konuşalım. İzmir’i masaya yatıralım…”

Devam etti:

“Bazı arkadaşlar da ‘İzmir sadece Konak, Kordon değildir’ diyor. Bir de,‘şu Gültepe’ye bakalım’ diyor. İZSU geçen sene sadece yağmur suyu için proje yaptı. Sadece yağmur suyunu denize ulaştırmak için 28 milyon TL’lik yatırım yaptı. Bilmezsen konuşursun. Bilmezsen mangalda kül bırakmazsın. Önce bir işin nasıl yapılacağını bileceksin! Önce o işi yürekten yapmak isteyeceksin. O zaman yapabilirsin. Herkes yapabilir…”

Peki kimi kast etti?

İsim vermedi ama bizzat Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’i hedef aldı!

Büyükşehir’e talip Soyer, Sözcü Gazetesi’ne verdiği röportajda büyükşehir belediye başkanı olacak kişinin kente “Atatürk gibi” bakması gerektiğini söylemişti.

Ve eklemişti:

“İzmir için şöyle düşünüyorum. Ben mesela Atatürk olsaydım, İzmir'de ne yapardım? Arka sıradakilere giderdim. İzmir sadece Konak değil. Atatürk olsaydı Gültepe Mahallesi'ne giderdi, oradaki tornacıya, hurdacıya, elektrikçiye gider, onları dinlerdi...”

İşte Kocaoğlu’nun Bornova’daki törende söylediği bu sözlerden muhatabın kim olduğu ortaya çıkıyor.

Anlaşılan o ki süreci büyük bir titizlikle ve saha hakimiyetini bırakmadan sürdüren Kocaoğlu’nun canını sıkan şeyler var. Bunların en başında 15 yıllık belediyecilik deneyiminin kendi partilileri tarafından eleştirilmesi, yaptıklarının görmezden gelinmesi ve ortaya konulan İzmir Modeli’nin yok sayılması geliyor.

Başkan daha önce de söylemişti!

“Arkasında durabileceğim, yanında yürüyebileceğim, kefil olabileceğim birisi için çalışacağım”

Peki o ismi buldu mu, kafasında şekillendirdi mi?

Henüz değil!

O’nu da genel merkezin hamleleri, kendi doğruları, cebindeki kartları belirleyecek!

Ve her şeyi kısa sürede “zaman” gösterecek…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Çerçevesiz
 28 Aralık 2018 Cuma 19:05
Soyer, S.hisarı halletti de İzmir kaldı. S.hisarda yaşayan ve belediyede herhangi bir işi olmayan adam Soyeri desteklerse sadece tribünde oturduğundan destekler birşey bildiğinden değil. Soyer tam bir show adamı. Medyaya nasıl nazı geçiyorsa (!)her kamera, her köşe yazarı ondan bahsediyor. Söylemi CHP, eylemi AKP. İki aydır maaş alamıyor belediyedekiler, satacak yer de kalmadı o nedenle tek çıkışı BŞBaşkanlığı. Onun elini tutanlar, yarın öbür gün CHPnin başına da getirir, aha da şuraya yazıyorum.
 muhammet kara
 25 Aralık 2018 Salı 11:44
KOCAĞLU OLMASINDA ADI GEÇEN HERKES OLABİLİR.
 İzmir Modeli
 25 Aralık 2018 Salı 09:20
Siz nasıl İzmir Modeli'ni küçümsersiniz? Bazı yorum yapan arkadaşlara söylüyorum. Siz bence hala Aziz Başkan'ın neler yaptığını, nasıl başarılara imza attığını sindiremiyorsunuz. Yazık çok üzüldüm sizin adınıza. Bu kadar hırs uyutmaz da insanı.
 savunanların dikkatine
 24 Aralık 2018 Pazartesi 20:08
Gözünüzden kaçan çok önemli bir şey yaşanıyor: eskiden dava diye konuşmayan veya fısıltı halinde konuşan Ak Parti seçmeni artık konuşuyor, soru soruyor, eleştiriyor ve sesleri gür şekilde duyuluyor. Bunu Ak Parti yöneticileri duymamazlıktan geliyor ama gerçek bu. Konuşanlar, soru soranlar, eleştirenler hemde toplumu yönlendirebilen insanlar sebebi hayat pahalılığı ve Ankara'nın israftan vazgeçmemesi.
 farklı kulvar
 24 Aralık 2018 Pazartesi 18:06
Basının gündemi belediye seçimleri, milletin gündemi pazar ve market fiyatları belini büktü konuşulan ilk onu bu ardından külliyenin bütçesinin bu ortamda %233 artması, ister hediye ister satın alınsın vıp jumbo jet, Marmaris'e yapılan külliye ve istenmeyen kanal İstanbul. Kanal İstanbul için herkes referandum istiyor. Ak Partili yöneticilerin duymadığı veya duymak istemediği bir konuda eskiden dava diye kendi aralarında sessizce konuşan Ak Parti seçmeni artık konuşuyor, soru soruyor ve eleştiriyor hemde sadece İzmir'de değil. Basın belediye seçimlerini yazmaya devam etsin ama milletin gündemi bu hemde heryerde sesler gür olarak duyuluyor.
 gürkan
 24 Aralık 2018 Pazartesi 00:03
Katı atık bertaraf tesisine yıllarca onay vermeyenler, şimdi ne oldu diye soruyor. Şaka gibi! Körfez ÇED raporu da aynı şekilde ... Körfez ÇED raporu geldi, belediye ihaleye çıktı ama TCDD ne yapıyor? Neyi bekliyor? Bu arada kuzeyin katı atık bertaraf tesisi 200 milyon, körfez projesi de 700 milyonluk projeler.
 Osman Özer
 23 Aralık 2018 Pazar 09:29
Merkez haklı. Körfezde yüzeecekti hani?
 Merkez
 23 Aralık 2018 Pazar 00:41
Ya tutturdunuz bir İzmir modeli soyer doğru söylemiş çıkın merkezin dışına sokaklar köstebek yuvası gibi harmandalı çöplük hâlâ çözüm bekliyor körfezde Kocaoğlu yuzecekti bırak yüzmeyi kokusundan boğulacak vs. İzmir modeli buysa üstü kalsın.
 sezarın hakkı sezara
 22 Aralık 2018 Cumartesi 22:40
hayır benim !
 MUHARREM ABİ
 22 Aralık 2018 Cumartesi 18:21
açıklıyorum büyükşehirin belediye baskan adayı benim
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz