MENÜ
İzmir 16°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kocaoğlu ne yapacak?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
14 Aralık 2017 Perşembe

Kocaoğlu ne yapacak?

Ülkenin sıcak gündeminde siyasi partilerde değişimler yaşanıyor.

Yaşanıyor yaşanmasına da kimisi “sessiz” kimisi ise “gürültülü” oluyor.

Şu sıralar; sosyal medyada, televizyon ekranlarında, radyolarda vatandaş “parti içi yarışın” kıran kırana geçtiği kimilerine göre “demokrasi ve çok sesliliğin” gereği yapılan CHP kongrelerini görüyor. Bizzat izlemese de ya bir yakını anlatıyor ya da sosyal medya platformunda önüne çıkıyor.

Çizik operasyonları, liste tartışmaları, yazılanlar/yazılamayanlar, karşılıklı söylenen onlarca sözler…

Partinin Türkiye’de en güçlü olduğu illerin başında gelen, Büyükşehir ile birlikte 23 belediye başkanlığı koltuğunda “altı oku” temsil eden isimlerin oturduğu İzmir’de şu sıralar ibre en tepeye, zirveye çevrilmiş durumda.

Yani il kongresine!

Çünkü, 2019 seçim süreci geliyor.

Erkene alınma ihtimalinin konuşulduğu yerel-genel ve başkanlık seçimi gibi önemli süreçlerden geçecek ülkede aktif çalışmaları yürütecek kadrolar kongrelerde belirleniyor.

Bu süreçte kim ne derse desin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tartışmasız sürecin en önemli ismi olacak!

Siyaseten en yakın yol arkadaşı eski İl Başkanı Alaattin Yüksel’in yanında durarak Bornova’dan yani evindeki eski yol arkadaşı Nevzat Kavalar’a bir önceki kongreyi kaybettiren başkanın “tavrı” siyasi arenada halen sıcaklığını koruyor.

Kocaoğlu’nun yeni döneme ilişkin tek talebi var. O da üzerinde uzlaşılacak tek adayı bulmak!

Bu konuda yaptığı açıklamada, “Şu anda benim kafamda il başkanlığı için hiçbir aday yok. Arkadaşlarla beraber, müşterek çalışma yapılmasını önemsiyorum. Belediye başkanlarıyla, ilçe başkanlarıyla, milletvekilleriyle çalışma yapılmasını istiyorum. Herkesle konuşur, mutabakata varırız. Delegasyon yapısından tek aday çıkar. Suyun akıp doğru yolu, mecrasını bulacağını düşünüyorum. İzmir’de geçen kongrede yapılan hatalar bu kongrede yapılmaz” diyen Kocaoğlu’nun durduğu nokta henüz değişmiş değil.

Parti kulislerine yansıyan bilgiye göre; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara’da görüşen Kocaoğlu’nun da bu çerçevede değerlendirmelerde bulunduğu belirtiliyor.

Yani; “bir isim üzerinde uzlaşalım, kavgasız-gürültüsüz ayrılalım”

Büyükşehir belediye başkanlığından kaynaklı “ağabey” ağırlığı ilçe belediye başkanlarının üzerinde oldukça fazla hissedilen Kocaoğlu’nun kafasında oturmuş bir ismin henüz netleşmediği biliniyor. Siyaseten birçok kararı birlikte verdiği eski İl Başkanı Alaattin Yüksel ile yeni döneme ilişkin yoğun mesai harcayan Kocaoğlu’nun parti örgütünün tüm katmanlarını dinlediği, bizzat kulak verdiği de görünüyor.

Kocaoğlu’nun da daha önce şifrelerini verdiği uygulanacak yöntem aslında belli. Birincisi belediye başkanlarına ve ilçe başkanlarına “kimi il başkanı görmek istedikleri” sorusu yöneltilecek. Burada henüz netleşmeyen duruma göre eğilim yoklaması için isimler önerilebilir. Başkanlar bu isimler arasından tercih yaparken kafalarında oluşan dengelere göre tavırlarını belirleyebilir. Buradan çıkacak isimler genel merkeze de sorularak “mutabakat” sağlanabilir.

Tabi ki, gelinen durum, oluşan delegasyon yapısı itibarıyla kongrenin tek adaylı gitmeyeceğini düşünenler de var. Çünkü bazı belediye başkanlarının yanında özellikle milletvekilleri düzeyinde “genel merkezdeki bazı noktalardan güç alan” isimlerin Kocaoğlu karşıtlığını bilmeyen yok. Bu karşıtlığın arka planında tabi ki 2019 süreci de var

Aslında her şey birkaç hafta içinde netleşecek!

Kulislere göre aday olmayı düşünen birçok isim var. Alaattin Yüksel’in koltuğu emanet etiği mevcut İl Başkanı Asuman Ali Güven’in genel merkez ve İzmir iradesi gözünde “belirginleşme” çabaları henüz fark edilmiş değil.

Güven’in ikinci bölgeden sorumlu yardımcısı Okan Karlıdağ’ın da gönlünde il başkanlığı yatıyor. Birinci bölgeden sorumlu yardımcısı Ednan Arslan’ın şu sıralar Gaziemir’de kongrede aday olmayan fakat “ileriye dönük” mesajlar veren eski İlçe Başkanı Umut Tekin’e açık desteği ise dikkat çekiyor. Karabağlar, Bornova, Gaziemir gibi ilçelerden aldığı desteğin yanında il genelinde Tekin adına nabız yoklayan Arslan’ın “adayımıza destek verin” çağrısı farkındalık yaratıyor!

Yine il yönetiminde bulunan Salih Özçiftçi de süreçte durumunu “taçlandırmak” isteyenlerden.  Partinin özellikle İzmir Ticaret Odası merkezli “iş dünyası” bağlantısını sağlayan isimler arasında bulunan Özçiftçi de şu sıralar bu konuda ciddi mesai yapıyor.

Daha önce “Aziz başkan ile görev yaptığım dönemde hiç karşı karşıya gelmedik. Hep uyumlu çalıştık” diyerek sürece yeşil ışık yakan deneyimli isim eski İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu da “uzlaşı” adayı olmak niyetinde.

Kongre sürecinin en başından bu yana saha çalışmalarını aksatmayan, her ilçe kongresinde bulunan eski İl Başkanı Yardımcısı Altan İnanç da bu döneme ilişkin fark yaratanlardan. Kocaoğlu’na yakınlığı ile bilinen İnanç’ın Buca başta olmak üzere birçok ilçedeki delegasyon yapısını yanına alarak kısa süre içinde karar verici makamlara “ben de varım” demesi bekleniyor.

Bu arada ilçeden başlayarak ileriye yürümek isteyen İl Yönetim Kurulu Üyesi Utku Gümrükçü’nün de çalışmaları var. Hafta sonu yapılacak Çiğli kongresinde aday olan Gümrükçü’nün zafer kazanması halinde hedefi de belli. O da il başkan adaylığı…

Sürpriz olur mu? Neden olmasın…

Kadın il başkanı dahil birçok faktörün masada olduğu hareketli süreçte kulislere düşen son isim ise İZFAŞ eski Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs.

Ne diyelim?

Adayların yolu açık olsun.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Selin
 18 Aralık 2017 Pazartesi 21:22
Bence 50 yaş üstü artık partiden uzak dursun gençlerin önünü açın nedir bu koltuk merakı vatan sevdanız varsa aday olmadan da hizmet edebilirsiniz artık değişim şart yenilik şart aynı kişilerin dayatılmasını istemiyoruz belediye başkanları da değişsin meslek gibi hep aynı kişiler izmire yazık
 Vatandaşız
 15 Aralık 2017 Cuma 12:45
Aziz Başkan’dan istediğimiz kamu hizmeti olan ve Büyükşehir Belediyesi Yetkisindeki toplu ulaşımda kentli köylü ayrımcılığı yapmadan herkesten toplu ulaşımı kullandığı kadar eşit ücret alabilecek düzenleme yapması. Bugün itibariyle Menemen ilçesi merkezinden toplu ulaşım aracını kullanan kişi tek bilet 90 dk aktarma hakkını kullanarak Güzelbahçe ilçesine ( yaklaşık 55-60 km ) 2.60- TL. Ücret ödeyecek, ama Ayrancılar’ dan Gaziemir’ e toplu ulaşımı kullanan kişi aktarma hakkı olmadığından ( yaklaşık 17 km ) 2 ( iki ) bilet 5.20.- ulaşım bedeli ödeyecek. Bunun örneklerini diğer bölgeler için de çoğaltabiliriz. Tek istediğimiz toplu ulaşım ücret ve tarifelerinde adil olunması.
 Mihriban
 15 Aralık 2017 Cuma 10:26
Mustafa Kemal Atatürk yolundaydız diyoruz onun izinde ilerliyoruz diyoruz ama gençliğe bu kadar önem veren liderin dediklerini nasihatini yapmadığımız gibi üstüne hep aynı yaşlı başlı isimler. Yahu yeter kenarda bekleyin görüş bildirin danışman olun artık siyasete genç ve heycanla dolu isimler gelsin. Bakın aziz başkan kaç yaşına geldi ve biz 4. Döneme girecek mi tartışması yapıyoruz. O yetmedi il ve ilçe Başkanlıkları dan tutun da Delegelere kadar hep aynı isimler ve aynı kişiler yeni yüzler heycan verir unutmayın. Unesconun genç yaş aralığına uymayan partilerin gençlik kolları başkanlari var Biliyormusunuz ??? Ama siz siyasiler gençleri askerlik is arama üniversiteli işsiz olma yolunda ilerleriyorsunuz. Gelin bir silkinelim
 Partili
 15 Aralık 2017 Cuma 09:23
Sayin Kocaoğlu adaylik aciklamalarinda artik kaybettiğimiz 8 ilceye yeni adaylar konulmasi konusunda irade gostermezse bu sayi 18 cıkar.
 sezarın hakkı sezara
 15 Aralık 2017 Cuma 00:57
çok ilginç vatandaşlar var.izmire olan göçü, trafiği, komşusunun gazını, horultusunu bilmemnesini İzmir büyük şehir delediyesine hali ile Aziz kocaoğluna bağlayan insanlar var. yeşildere tek şerit gidiyor! belediye çalışmaları var. yapsalar kabahat yapmasalar kabahat! acaba AKP blediyesi olsa böyle itiraz edebileceklermiydi? artık soluğu bimer de alırlardı! aynı vatandaş dolmuşlar çağ dışı derken, bir diğer vatandaş dolmuşlar ,taksi dolmuşlar neden kaldrıldı diyor! memlekette özellikle son 5 senedir istanbulun diğer bir kolu olan izmirde herkes siyasi uzmani herkes şehir plancısı, herkes mimar ve belediye başkanı ! bazı şeyleri kabul etmek lazım! Aziz kocaoğlu çok iyi bir belediye başkanı olmayabilir ama kötü bir belediye başkanı hiç değil. eleştirirken takım tutar gibi parti tutuğunuz için eleştiriyorsunuz. eleştirirken sanki klasik şehir sorunları,Türkiye sorunları bir tek izmirde oluyormuş gibi eleştiriyorsunuz! bu böyle olmaz. sizler eğer izmirliyseniz ilk önce şehrinize sahip çıkacaksınız. yeni yeni kazanmaya başlıdıgımız körfeze,sonra sokaklarımıza sahip çıkacaksınız! sanki bu ülkeyi yöneten aziz kocaoğlu, ekonomiyi öldüren izmir büyük şehir belediyesiymiş gibi yorum yapıyorsunuz. her kulun günahı vardır! asıl günahı arıyorsanız daha üst sıralara bakacasınız. aldıgınız üç kuruş maaşın,ödemeyemediginiz faturların,alamadıgınız etin faturasını azizkocaoğluna kesmek hiç bir mantıga sığmaz. vatandışız diyorsun ya! hah işte vatandaşlıgın birazda arttırılmayan asgari ücrete, yükselen dövize, yagmur gibi gelen zam ve vergilere söksün. ozaman sadece izmir değil tüm TÜRKİYE DÜZELİR !!!!
 Vatandaşız
 14 Aralık 2017 Perşembe 18:48
Hangi Kocaoğlu ne yapacak?. 2014 Mart yerel seçimleri öncesi ve sonrası olarak değerlendirmek gerekir. Tarih 24.04.2006 Ayrancılar mah.belediye otobüsleri tam gün hizmet vermeye başladı. Buraya dikkat 254 nolu otobüs hattı tek bilet 90 dk aktarma hakkımız var. Aziz Başkanın kendi beyanı ( İlçe ve beldelere yönelik ulaşım hizmetleri önümüzdeki süreçte daha da yoğunlaştırılacaktır ) Tarih 13.02.2016 otobüs hat numarası 705 olarak değiştirildi. Tek bilet 90 dk aktarma hakkımız iptal edildi. Madem ki bugünkü uygulama doğru Aziz Başkana soruyorum neden 10 yıl beklediniz. İzmir 2 ci idare mahkemesinin 15.11.2016 tarihinde vatandaş Leh’ine verdiği karara uygun düzenleme yapmıyorsunuz.Benden nasıl oy isteyeceksiniz. Sizin toplu ulaşımda tek bilet 90 dk hakkınızı iptal ederek 17 kişilik dolmuşlarlda 25 -30 kişi yolculuk yapmaya mahkum ettik, ama gelin siz yine halkçı, sosyal demokrat , hak, hukuk , adalet için mücadele eden partimize oy verin mi diyecekler.CHP ilçe başkanları , İlçe Belediye Başkanları, İzmir İl Başkanı ,İzmir Milletvekilleri ile Genel Merkezin bilgisine sunarım. Yazımı Çinli Bilge Sun Tzu’ nun sözü ile tamamlıyorum.( Beni bir kez aldatırsan sana yazıklar olsun, beni iki kez aldatırsan bana yazıklar olsun )
 Demokrasi analizi
 14 Aralık 2017 Perşembe 17:03
Demokrasiilerde toplumu temsil edilmesinin ilk ayağı siyasi partilerdir.Ama bizim siyasi partilerimizde demokrasi yerine lider hegomonyası vardır.Ülkedeki şu anda ki tüm siyasi partileri analiz ettiğimizde lider hegamonyası en az olan Chp‘dir.Bazı siyasi partilerde lider herşeyin söz sahibi diğerleri kapıkuludur.Demokrasinin vaz geçilmez unsuru siyasi partilerin içine demokrasi gelmedikçe gerisi hikaye
 Hür Düşünce
 14 Aralık 2017 Perşembe 14:07
İyi eğitimli ve kültürlü gençlere güvenelim. Hatta bayan olması İzmir'e yakışır.
 ali desidero
 14 Aralık 2017 Perşembe 13:33
hayatında kitap okumamış siyasi hiçbir altyapısı olmayan, önder sav'ın şapkasını taşımaktan başka numaraları olmayan ve hayatı kulis işlerinde geçmiş chp'den geçinenler böyle karar verici gibi gösteriliyor ya yazık oluyor partiye...
 
 14 Aralık 2017 Perşembe 11:47
Yok Yok şöyle 75'80 yaşında olanlar olması daha iyi çünkü genç siyasetçilere ihtiyaçları Yok.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz