MENÜ
İzmir 17°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kooperatifçilik… Şimdi daha da önemli
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
11 Ocak 2018 Perşembe

Kooperatifçilik… Şimdi daha da önemli

Prof. Dr. Ayhan Çıkın’ı geçen yıl Şubat ayında kaybetmiştik. Tarım dünyasında herkesin tanıdığı, kooperatifçilik denince akla ilk gelen isimdi Ayhan Bey. Kendisi benim tarım konusunda “panel arkadaşımdı”… Son kez 2016’da İzmir’de zeytin ve zeytinyağı üzerine düzenlenen bir panelde beraber olmuştuk. Tarım ve özellikle kooperatifçilik konusunda uzmandı ama emin olun onun şair yönünün de çok önemsenmesi gerektiğini düşünürdüm.

Prof. Dr.  Ayhan Çıkın, 2000 yılında bir gencin kalbinin kendisine nakli ile de tanınmıştı, duygularını “Başka Yürek” adlı şiir kitabında aktarmıştı. Başka bir yazıda Ayhan Bey’e dönmek üzere Köy-Koop’un Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü ile birlikte düzenlediği Dünya Kooperatifçilik Günü etkinliğini değerlendirmek istiyorum.

Köy Koop Başkanı Neptün Soyer’den aldığımız bilgiye göre Ayhan Çıkın’a adanan Dünya Kooperatifçilik Günü etkinliği geniş bir katılıma sahne olmuş. Neptün Soyer, “çok sayıda konuğumuzun yanı sıra özellikle öğrenci arkadaşlarımızın göstermiş olduğu yoğun ilgi bizleri hem çok sevindirdi hem de kooperatifçiliğin geleceği açısından daha da umutlandırdı” diyor.

Kırsal ve tarımsal gelişmenin lokomotifi kooperatifçiliktir. Ortak düşünme ve ortak hareket etme, işbirliği ve güç birliği yani kooperatifçilik ruhu Ayhan Çıkın’ın hayat felsefesi olarak bizlere bıraktığı çok değerli bir miras.

Birbirinden değerli konuşmacıların yer aldığı panelde ise geleceğe önemli mesajlar verilmiş. Bunlar satır başları ile şöyle

- Tarım Satış Kooperatifçiliğinin yeniden tanımlanması ve reorganizasyonu

- Kooperatiflerin yönetim ve işleyişinde gençlerle birlikte kadınların rolü çok önemli

- Kırsal refahın artırılması çalışmalarında kooperatifçilik ve kadın üreticiler özellikle desteklenmeli

- Küçük üreticiler için kooperatifçiliğin hem bir çözüm hem de bir hayat tarzı olduğu gerçeği iyi anlatılmalı

- Tüketiciler, çiftçilerimiz ile kooperatifler aracılığıyla buluşmalı

- Çiftçi kooperatifleri ile tüketici kooperatiflerinin entegrasyonu sağlanmalı

KÖYKOOP İzmir Bölge Birliği Başkanı Neptün Soyer şu mesajı veriyor: "Prof. Dr. Ayhan Çıkın Kooperatifçilik Günü etkinliğini uluslararası konuma getirmeyi hedef almaktayız. Bu çerçevede hazırlıklara başlayarak 2018 yılı içinde bir yandan Hocamızın değerli anısını gündemde tutmak diğer yandan da İzmir'i kooperatifçiliğin düşünce merkezi haline getirmek amacıyla Ziraat Fakültemiz Tarım Ekonomisi Bölümüyle birlikte uluslararası projelere imza atacağız.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hür Düşünce
 12 Ocak 2018 Cuma 12:25
Tariş Bakanlığa bağlı değildir. Birlikler ayrılmıştır , Yönetim Kurulları kooperatif ortağı çifçilerden oluşur. Başkan genel kurulda çiftçilerce seçilir. Genel Müdür eskiden Bakanlık tarwfından tayin edilse de ipler Yönetim Kurulundaydı- 2002'den beri Genel Müdür artık Yönetim Kurulu tarafından seçilmektedir.
 meraklı
 11 Ocak 2018 Perşembe 22:29
Hür düşünce, Tariş ve diğer birlik kooperatifleri bakanlığa bağlıdır. O nedenle de başkanların da genel müdürlerin de değiştirilmeleri çok zordur, imkansız değil ama çok zordur! Dikkat ettiyseniz Kocaoğlu da kooperatiflerden söz ederken hiç bu bakanlık güdümündeki kooperatiflerden söz etmemektedir! Ve evet, Tariş, Marmarabirlik, Birlikyağ, Fiskobirlik.. bunlar bakanlığın hantal kurumlarıdır.
 Hür Düşünce
 11 Ocak 2018 Perşembe 14:27
Kooperatifçilik Tariş kooperatifçiliği gibi olacaksa hiç olmasın- Tariş Üzüm Birliği Başkanı 35 senedir başkan. Genel müdürü kaç senedir Tariş'te ? İhracatta 1. - 2. ve 3.özel sektör firmaları. Tariş bu Mubareklerin sanki kendi özel şirketi. Kaç defa dünya'yı dolaştılar ? Dolaştılar da neden ihracat 3. sü bile olamadılar. Çok yazık...
 Enver Olgunsoy
 11 Ocak 2018 Perşembe 12:13
Tuketici koop.ları ile entegre edilmeyen üretici koop.lari maalesef uzun vadede başarılı olamamakta..Bu konuda yine yaparsa bunu Izmir başarir.Hele hele Büyukşehir in uretici koop.larina bu denli destegi varken.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz