MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Körfez’de daha sık yaşanacak böyle şeyler…
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
20 Ocak 2018 Cumartesi

Körfez’de daha sık yaşanacak böyle şeyler…

Miktad Kadıoğlu, tivitır aleminde her yazdığını kaçırmamaya özen gösterdiğim benim için gerçek bir fenomen…  Birçok başka sosyal medya fenomeni gibi takipçi satın almasına gerek olmayan bir bilim insanı. Her yazdığını çok önemsiyorum. Her yaptığını da… Mesela geçenlerde otomobilini sattı, örnek bir davranış olarak yerine bisiklet aldı. Bisikleti alındığının haftasına apartman boşluğundan çalındı tabii. Miktad Hoca’ya tivitırda da yazdığım gibi, aslında ne bu İstanbul’un insanı o, ne de bu dünyanın.

Miktad Kadıoğlu gurur duymamız gereken bir Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü… Ama bırakın gurur duymayı başta hırsız müteahhitler olmak üzere bilimden hoşlanmayan herkesin istenmeyen adamı…

Mesela bir panelde “Marmara depreminde kaç kişi öldü?'' diye soran Kadıoğlu, ''20 bin civarında'' cevabına alınca. ''Hepsi yalan, 1 kişi öldü. Araba fabrikasında bekçi düştü fay hattına öldü. Geri kalan herkesi binalar öldürdü. Hala yanlış yerde arıyoruz sorumluyu. Bizi öldüren cahilliğimiz'' demişti. Kıyamet kopmuştu tabii..

Bugün Miktad Hoca’dan söz etmenin nedeni İstanbul’a bir türlü yağmayan karın asıl nedeninin kentin her yerinden fırlayan, Sinan’ın Süleymaniye’sinin silüetini bozacak kadar ileri giden devasa gökdelenler değil.

Geçen Perşembe günü İzmir’de yaşanan deniz yükselmesi... Miktad Hoca’nın deyimi ile “Hidro-meteorolojik afet”…  Aslında İzmir Körfezi’nin fıtratında var bu iş. 1873’te İzmir’de Avusturya Konsolosluğu yapan Carl Von Scherzer’in kitabını okuyun görürsünüz. Körfez’in taşması fıtratta var ama öyle sık da yaşanan bir durum değil. Ama öyle görünüyor ki maalesef daha sık yaşayacağız bu durumu…

Türkiye’de iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen sel hasarlarının neden olduğu son yıllardaki maddi kayıplar, depreme yaklaştı. Sadece yıldırımların yol açtığı can kaybı ise her yıl giderek artıyor. Gazete haberi bile olmuyor yıldırım çarpmaları. Dolu hasarı ise tarım sigortası ödemelerinde birinci sıraya yerleşmiş durumda

Miktad Hoca, “Sosyo-ekonomik yapısı kadar, ekolojik yapısı da çok hassas ve kırılgan olan Türkiye, içinde bulunduğumuz yüzyılın sonlarına doğru Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nde aşırı hava olaylarına en çok maruz kalacak ülkeler listesinde üçüncü sırada gösteriliyor” diyor.

İklim değişikliği senaryolarına göre ortalama hava sıcaklığında görülebilecek 1-2 derecelik artış, aşırı hava sıcaklıkları ve şiddetli yağışlarda bir kaç kat artış anlamına geliyor. Türkiye de son zamanlarda hızla artan hidro-meteorolojik afetlere ait birçok somut örnek bulunuyor.

Hoca’yı dinlemek gerek: İklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de çöle benzer bir iklim hâkim olmaya başladı. Bunun en önemli nedenlerinden biri, Sahra Çölü gibi bölgelerdeki yüksek basınç kuşağının kuzeye Türkiye’ye doğru kayması. Değişen iklimle birlikte yaşadığımız düzensiz, ani ve şiddetli yağışlar ve seller; heyelanları, erozyonu ve çölleşmeyi artırıyor. Kuraklıkla birlikte kıtlık, orman yangınları, sıcak hava dalgaları, çekirge istilası, kene, sivrisinek gibi haşereler ve bunlara bağlı olarak yaşanan uzun mesafeli göçler artıyor. Artan rüzgar fırtınaları ise şiddetli yağmur, dolu, hortum, yıldırım, ani sel, şehir selleri gibi afetlerin daha sık ve daha uzun süreli etkili olmasına neden oluyor.

Küresel ısınma konusunda memleketteki yöneticilerin Miktad Hoca gibi bilim insanlarına kızmaktan başka yaptıkları pek bir şey yok,  orta - uzun vadeli bir proje yok. Yani herkes paçasını kendi kurtaracak bu konuda da...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Serdar Yasa
 20 Ocak 2018 Cumartesi 12:37
Gerçekler her zaman acıtır. Kalemine sağlık Nedim ağabey. Ben de Mikdat hocamızın yazılarını takip eden ve bazı yazılarını kesip saklayanlardanım. Saygı duyduğum bilim insanlarından . Yaşananlar ve küresel ısınmaya bağlı olarak bundan sonra yaşanabilecekler adına Büyükşehir Belediyemizin Mikdat hocamızı İzmir e önlemlere dönük konulu bir panel için davet etmesi de yerinde olur sanırım. Saygılarımla.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz