MENÜ
İzmir 18°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kuzey’e Yolculuk
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
17 Nisan 2018 Salı

Kuzey’e Yolculuk

Türk Edebiyatı yeni bir isim kazandı diyebilirim. Nadir Doğan, TRT ekolünde yetişmiş, akademik okumalarıyla da ufkunu tarihe ve Türkiye sınırları dışına taşımayı başarmış taze bir romancı.

Nadir Doğan, aradığımızda yanı başımızda kolaylıkla bulabileceğimiz sıcakkanlı bir İzmirli.

Doğan, Şubat 2018’de Kripto Yayınları’nda çıkan ilk romanı Kuzey’e Yolculuk’ta, okuyucuya İslam Ortaçağı’ndan bir kesit sunuyor.

Kutsal metinlerin gizemli konularından olan Ye’cüc ve Me’cüc’ün hapsedildiği Zülkarneyn Seddi’ne yapılan bir yolculuğu anlatıyor.

Roman; Abbasi Halifesi el-Vasık’ın rüyası ile başlıyor. Kuzey’e Yolculuk, isminden de anlaşılacağı gibi Samarra’dan, Zülkarneyn Seddi diye rivayet edilen Kuzey kutbuna yakın bir yere kadar uzuyor.

Abbasilerin en parlak döneminde iyi donatılmış bir kafile, uzun ve maceralı bir yolculuktan sonra Ye’cüc ve Me’cüc’ün yaşadığı iddia edilen Zülkarneyn seddine varıyor.

Doğan’ın anlatımıyla yolculukta bir birinde ilginç, bazen de fantastik denebilecek maceralar yaşanıyor. Romana renk veren kimi karakterler kurgu olsa da bazıları ise tarihsel şahsiyetler.

Mekân tasavvurları ve maceralar tek kelime ile sinematografik. Özellikle efsaneleşmiş erkek ve kadın Türk savaşçıları, Kuzeyin savaşçı halkları, zaman zaman arz-ı endam eden denizlerin ünlü macera kahramanı Simbat, filozof Harezmî… romanı ilginç hale getiren önemli kişiler.

Hollywood’da çekilebilecek çatışma, savaş ve Ye’cüc ve Me’cüc’ün dünyaya yayılış sahneleri, Nadir Doğan’ın ancak kameraman, görüntü yönetmeni ve yönetmenlik birikimleriyle hayal edilebilirdi.

 

Togarma’nın Çocukları
Nadir Doğan
’ın Nisan 2018’de henüz yeni çıkan ikinci romanı “Togarma’nın Çocukları” da 23. İzmir Kitap Fuarı’nda Kripto Yayınları’nını standında okuyucuya sunuldu.

Togarma’nın Çocukları da akademik destekli tarihi bir roman. Geçmiş bin yıllara varan, Kuzey Yarımkürenin Kuzey’inde yaşanmış, bugünlere ancak özel araştırmalarla ulaşılabilecek kimi bilgiler, seyahatnameler, efsane ve destanlar… bir romanda derlenmiş.

Fazlasıyla ihmal edilen bize ait tarihlerin ve coğrafyaların ilginç bir romanı Togarma’nın Çocukları.

Her tarihi roman gibi Togarma’nın Çocukları da, yer yer akademik, bazı yerlerde akıl yürütme sonucu varılan analojiler, zaman eskiye sardıkça konu, destansı, efsanevi ve mitolojik olabiliyor.

Önemli olan konuların akıcı bir dille roman sınırlarında kalabilmesidir ki bence yazar bunu başarmış.

Nadir Doğan, her iki romanını da 21 Nisan 2018 Cumartesi 16.30 - 18.30 arasında Kripto Yayınları standında okuyucuya sunabildiği için kutlamak istiyorum.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mehmet Ece
 17 Nisan 2018 Salı 12:07
Kuzey yarm kürenin kuzeyini bi tarif etsene, anlayalım.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz