MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mesele S-400 değil
Tayfun MARO
YAZARLAR
19 Temmuz 2019 Cuma

Mesele S-400 değil

Türkiye, silahlanma tercihlerinde rotasını Doğu blokuna çevirdi. Batı’nın bütün uyarı ve baskılarına rağmen, S-400 savunma sisteminin teslimatı başladı.
Doğu-Batı hattında bir yol ayrımını akla getiren bu kritik tercihin şimdiden bazı siyasi ve ekonomik sonuçları ortaya çıkmaya başladı.

Şurası muhakkak ki mesele S-400 savunma sisteminin alınmasından ibaret değil. Sıradan ticari ilişki hiç değil. Ruslar ile stratejik ortaklık oluşturma potansiyeline sahip adımlar atılıyor. Ve bu tercih sadece dış ilişkileri değil, içeride siyaseti de derinden etkiliyor.

Nitekim muhafazakârlar ile Erdoğan arasında köprüler atıldı. Erdoğan’ın bölünmesinden endişe ettiği “ümmet” ile “seküler toplum” arasındaki mesafeler açılıyor. “Yerli ve milli” yaftalı mutabakat baskısı işe yaramadı. Siyasal alanda ayrışma, Doğu-Batı ekseninde derinleşerek sürüyor; siyasal iktidarı değiştirecek sonuçlar doğurması muhtemeldir.

Doğu-Batı ekseninde şekillenmeye başlayan ülke siyaseti, “seküler alan-islami alan” çatışmasından besleniyor. Bu durum, toplumsal uzlaşma koşullarını sınırlıyor. Siyaseti çığırından çıkaran da bu uzlaşmazlık koşullarının giderek baskın hale gelmesidir.

Toplumsal alanın uzlaşmaz çatışmaya doğru sürüklendiği koşullarda S-400 alımı ile ortaya çıkan sorunların problematiği doğru tespit edilmedikçe; tartışma, körün fil tarifine döner.
Tv programlarında S-400, F35 üzerine yapılan teknik gevezelikler tam bir saptırma örneğidir.

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan beri Batı blokunda yer alıyor; ekonomik, siyasi, askeri, kültürel bağlarının hayli güçlü olduğu bir gerçek.
Dolayısıyla, Doğu bloku ile stratejik önemde ilişkiler kurarken, Türkiye’nin tercihlerinin olumsuz sonuçlarını taşıyacak güçte olup olmadığını ve başımıza gelebilecekleri bilmek hakkımız olmalı…
 
Batı tarafından önüne koyulacak faturanın yükü altında ezilen Türkiye, Ortadoğu’da oldubittilere boyun eğmek zorunda kalabilir…
Türkiye, bölgesinde süren satranç maçında kaç hamleyi görebiliyor fazla bir fikrim yok ama S-400 hamlesini izleyen karşı hamleler canımızı yakacak gibi…

S-400 ile açılan kapılardan yeni bir dünyaya çıkmak mümkündür. Fakat o dünyada sadece yeni ekonomik imkânlar olmayacak; Yanı sıra, Anadolu’nun 300 yıllık batılılaşma mücadelesinin, yüzyıllık Cumhuriyet Aydınlanmasının güçlü direnişi de olacak. 
Batı bloku ile zayıflayan ekonomik ilişkileri Doğu blokunun imkânlarıyla ile telafi etmek mümkün olabilir; Ancak islamlaşmanın getirdiklerinin telafisi olmayabilir.
S-400 bir işaret fişeği gibi… Sonrası da sanki kıyamet…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 RAŞİT
 23 Temmuz 2019 Salı 15:41
Ben Batı dediğiniz Kültüre ısınamadım. Batı kültürü sömürgecidir, sadece kendini düşünür, menfaati için anasını babasını satar. Teknik olarak derseniz evet Batı kalkınmıştır, teknoloji üretir ama paylaşmaz. Sıkıntıda burada çıkıyor zaten Batı dediğiniz vermeyince belki daha iyisini Doğudan alacağız. Bu olay bundan ibarettir.
 Ege
 22 Temmuz 2019 Pazartesi 10:36
Korkunuzu anlıyorum, içe kapanmak, daha da muhafazakarlaşmak vs. Ancak 12 eylülden 15 temmuza Abd den bugüne kadar yediğimiz darbeler yetmedi mi? Ab nin her ülkesinin her kafadan ikircikli ses çıkarması canınızı sıkmıyormu? Batı batı diyoruz ama bize karşı tutumları uygulamaları hep sıkıntılı. Diğer taraf hiç olmazsa hep net tavır sergiliyor ve uyguluyor.
 Obi
 20 Temmuz 2019 Cumartesi 20:58
S-400 meselesini çağdaşlaşmadan uzaklaşmak, batı medeniyetinden kopuş(Batı medeniyeti dediğimiz şeyi tartışmıyorum bile) gibi değerlendirmek gerçekten çok enteresan olmuş. Bence siz hala Türkiye''nin bağımsız karar alabilen bir ülke olduğuna inanmak istemiyorsunuz...Abd''ye; bizim şartlarımız bu, bizim seçeneklerimiz var.. diyebileceğimize hala inanmıyorsunuz. Evet, bu Akp farklı, bu Akp bazı şeylerin artık farkında önemli olan doğru yapılan şeyleri söylemek ve Y-Chp''nin yaptığı gibi doğru olanı eleştirmeyip yanlışları eleştirmeliyiz.. Eleştirmete devam etmeliyiz..
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz