MENÜ
İzmir 14°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Muharrem İnce’nin yükselişi sürüyor
Tayfun MARO
YAZARLAR
26 Mayıs 2018 Cumartesi

Muharrem İnce’nin yükselişi sürüyor

Muharrem İnce hızlı form tuttu; Hergün üstüne koyarak hedefine yürüyor. Ve tam olarak Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu Cumhurbaşkanı portresi çizmeye başladı.

Türkiye, seçim sathı mahallinde olmasına rağmen, belirsizliğin ve çıkışsızlığın baskısı altında…

24 Haziran seçimleri, ülkede toplumsal barışa, toplumsal uzlaşmaya giden yolları açmak için belki de kısa vadede son şans…

Türkiye’nin yeni bir toplumsal mutabakat arayışında olduğu kimsenin meçhulü değil. Ne var ki ortaya çıkan derin yarılma ve bu yarılmaya bağlı kamplaşma, mutabakatın önünü kesiyor.

Gerçek çıplak; salt yüzde ellinin rızasıyla mutabakat olmuyor.

Yanı sıra, içinden geçtiği ağır ekonomik kriz Türkiye’yi iyice yoksullaştıracak. Batı ile bozulan ilişkilerin sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Türkiye F-35 savaş uçak projesinden çıkarılıyor. Silah ambargosu yolda…

Tam da umutların azaldığı böyle sıkıntılı bir zamanda, Muharrem İnce, kullandığı dil ve vaatleriyle, toplumda barışın ve uzlaşmanın yolunu açabileceğine dair olumlu işaretler veriyor.

Sosyal demokratların tarihi misyonu olan uzlaşmanın, bir sosyal demokrat tarafından başarıyla ülke gündemine taşınması, bunun bir tesadüf olmadığını düşündürüyor.

Muharrem İnce, sistemle kavga etmeyeceğini, söylüyor. Uluslararası sisteme kafa tutmayacak, kurallara uyacakmış... Mantıklı. Batı bloku ile ilişkilerimiz berbat durumda.

Seçim sürecini iyi yöneten CHP aslında tıpkı AKP gibi kapitalist sistemle barışık; farkı, evrensel normları benimsemiş olması. Arada bir antiemperyalizm falan demelerini zaten ciddiye alan yok.

İnce’nin konuşmalarının rengine bakılırsa, endüstri devrimi ve getirdikleri üzerinden tasavvur ettiği bir Türkiye yok. Endüstri 4.0, robot üretim, siber topluma dayalı geleceğin peşinde…

Bilişim toplumu Muharrem İnce’yi heyecanlandırıyor. Ayrıca, çevre sorunlarına çok duyarlı. Bunları hissedebiliyorsunuz.

Devlet bütün kurumlarıyla, Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine entegre ediliyor. Toplumun yüzde ellisi buna razı değil. Yani yeni yönetim sisteminin kazasız belasız yürümesine imkân yok.

Muharrem İnce, parlamenter rejimi yeniden inşa etmek ve bunun için toplumda bir konsensüs aramak konusunda kararlı görünüyor.

Bütün vaatlerin ve anlattığı projelerin ötesinde, toplumdaki yarılmaya bakışı ve yapıcı tutumu, Muharrem İnce’nin adaylığını çok daha değerli kılıyor. Hiçbir sosyal grup ile kavgalı değil.

Türkiye’nin başat sorunu, yeni bir anayasa ile ülkede toplumsal mutabakat sağlamaktır. Toplumda bir kere barış ve huzur sağlanırsa, gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Ne ki ekonomide işlerin rayına girmesi kolay olmayacak. Gelişmekte olan ülkelerin baharı bitti. Artık ucuz para yok. Ancak Türkiye bu imkanı kötü kullandığı için krize hazırlıksız yakalandı.

Daha beteri, bu ağır krizin faturası, AKP seçimleri kaybederse ve yeni yönetim de krizi doğru yönetemezse, başta CHP olmak üzere muhalefete çıkabilir.

Sonuç olarak, Muharrem İnce, bu zor zamanda, tam da ülkenin ihtiyaç duyduğu insandır.

Yolu açık olsun.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Lombak
 27 Mayıs 2018 Pazar 21:38
Ben de özellikle sanayi atılımını yapan 1929-1938 Türkiyesi görmek istiyorum. O dönemin chpsine dersim miyopluğuyla bakan chpyi istemiyorum. Batıyı değil sadece çağdaş medeniyet kriteriyle batısına doğusuna kuzeyine güneyine komplekssiz önkoşulsuz bakan chpyi istiyorum.
 Sahnede kimler var?
 27 Mayıs 2018 Pazar 19:08
Bakiyorum sahneye yorumlari ile AKP"li kalemsorler cikmis. Demekki ates bacayi sarmaya basladi. Dogru yoldasin Muharrem Ince . Arkandayiz.
 Obi
 27 Mayıs 2018 Pazar 11:59
Uluslararası sisteme kafa tutmamak?? Küresel sermayenin kurallarına uymak?? Bunlar bana 2002''deki akp söylemlerini hatırlatıyor. Akp''nin artık yapmak istemediklerini Chp''ye mi yaptırmak istiyorlar acaba? Fakat biz Chp''yi akp''nin devamı olarak değil Atatürk''ün Chp''si olarak görmek istiyoruz.
 REİS
 26 Mayıs 2018 Cumartesi 20:26
sen analiz değil gönlünden geçeni yazmışsın..sen şu soruma cevap versene..CHP genel başkanlığına layık görülmeyen biri bu ülkeye yönetmeye talip olabilir mi..
 Lombak
 26 Mayıs 2018 Cumartesi 19:11
Türkiye Muharrem görünümlü dersimli kemal programını ilk turda sandığa gömecektir.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz