MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ne olacak vekillerin hali?
Fatih YAPAR
YAZARLAR
17 Ekim 2018 Çarşamba

Ne olacak vekillerin hali?

Yerel seçim takvimi kapsamında CHP Genel Merkezi’nden aday adayı olmak isteyenlere “ 1-19 Ekim tarihleri arasında başvuru yapın” denilmişti.

Parti örgütlerinden ve dışarıdan aday adayı olanları kapsayan bu tarih aralığına kamu görevlileri dahil edilmemişti.  Tabi ki bu durum seçimleri koordine eden ve tüm yetkileri elinde bulunduran Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi takvimi değil.

Çünkü YSK tüm siyasi partiler için geçerli olacak kamu görevlilerinin istifası ve adaylık başvuruları için bir tarih belirleyecek. Ayrıca bir dizi genel kural ve liste yayınlayacak!

CHP’nin kendi iç dinamizmi ve dengelerini belirlemek için yaptığı bu takvim kimileri tarafından “erken” olarak yorumlansa da muhalefet bir yandan “erken yerel seçim” formülünü düşünerek hazırlık yapmak istedi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekili olduğu İzmir başta olmak üzere partide yerel seçime yönelik önemli gelişmeler bekleniyor. Bunların en başında ise milletvekillerinin durumunun ne olacağı sorusu geliyor.  Malum, 24 Haziran’da yapılan genel seçimle belirlenen milletvekilleri kısa süre sonra yaz tatiline girdi. Meclisin açılmasıyla birlikte bazıları odalarına bile yeni yerleşebildi. Hemen ardından 2019’un Mart’ında yapılması planlanan yerel seçim yarışı belirdi.  

Seçim sonuçlarına göre 28 İzmir milletvekilinin 14’ü CHP’li isimlerden oluşuyor. Partinin Türkiye genelinde ise tam 144 milletvekili bulunuyor.  İttifak görüşmeleri çerçevesinde sandalye sayılarının çok önemli olduğu bu dönemde siyasi partiler için “bir kişi” bile önemli!

Bu anlayış ile hareket eden CHP Genel Merkezi’nde şu sıralar bir eğilim var. O da milletvekillerinin belediye başkan adayı olmaması konusu! Parti kulislerine yansıyan ve genel merkezde masaya yatırılan önemli konuların başında bu mesele geliyor. Kılıçdaroğlu’nun, “Seçimlerin garanti olduğu değil dezavantajlı olduğumuz il ve ilçelerde milletvekilini aday yapabiliriz” dediği konuşuluyor.

“Milletvekilinden belediye başkan adayı olur mu?” sorusunun şimdiye kadar “evet olur” denilerek karşılık bulduğu bir tek yer var. O da Balıkesir…

2009-2014 tarihleri arasında MHP’li (şimdi İYİ Parti) İsmail Ok, 2014 sonrasında ise istifası alınan Ahmet Edip Uğur’la birlikte şimdiki başkan Zekai Kalfaoğlu dahil AK Partili başkan tarafından yönetilen Balıkesir’de CHP’nin adayı bir milletvekili… Kılıçdaroğlu’nun “milletvekili aday” kategorisinde sadece Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’a söz verdiği biliniyor.

Dönelim İzmir’e!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “yeni dönemde aday olmayı düşünmüyorum” açıklaması sonrasında mantar gibi çoğalan adaylar içinde milletvekilleri de bulunuyor.

Azılı ve keskin Kocaoğlu muhalifi Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ile başlayan listede Eski Genel Sekreter ve Bornova eski Belediye Başkanı-Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır,  Murat Bakan, Atila Sertel, Tacettin Bayır, Bedri Serter ve Mahir Polat gibi isimler yer alıyor.  Birçok belediye başkanıyla birlikte şimdilik 20’yi aşan taliplisi bulunan Büyükşehir koltuğu herkese oldukça cazip geliyor.

Görünen o ki, Balıkesir modeli gibi ayrıcalık isteyen milletvekilleri nasıl çalışıyorsa Kılıçdaroğlu ve genel merkez de milletvekillerinden aday yapmamak için mücadele verecek!

Çünkü, seçimin bir aksilik çıkmazsa garanti olduğu İzmir’de belediye başkanı olan vekilin yerine kimse gelemeyecek. Böylece insan kazanılmış değil, azaltılmış olunacak.

Kenti 15 yıldır yöneten ve seçime kadar kamu gücünü elinde bulunduran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, en yakını olan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın Cumartesi günü açılış töreninde kürsüden yaptığı , “Bornova'dan çıkan başkanımız biz Bornovalıları hiçbir zaman yere baktırmadı. Biz üzerimize düşeni yeteri kadar yapamamış olabiliriz. Biz kendisini çok seviyoruz. Kendisinin her zaman destekçisiyiz. Her zaman ona layık olmak için çalışmaya devam edeceğiz. Büyükşehir Belediye başkanımızın biz Bornovalıları yalnız bırakmayacağına, hep beraber iyiye güzele gideceğimize inanıyorum" sözlerinden sonra önemli bir konuya değindi.

O da kefalet vurgusu!

Başkan, yeni döneme gidilirken yapılacak çalışmaları kast ederek, “Sağlıklı arkadaşların aday olmasını sağlayacağız ve yolumuza devam edeceğiz. Bu bir bayrak yarışıdır. Arkasından koşacağımız ve kefil olacağımız bir arkadaşa bayrağı teslim etme mücadelesidir. 5,5 aylık görevimiz budur. Beni bırakıp, adayların sağlıklı seçilmesine katkı koymaya çalışırsak daha doğru bir iş yapmış oluruz" dedi.

Bir yanda vekil adaylar diğer yanda çerçevesi çizilmiş, tarif edilen isimler…

Ne dersiniz?

Kılıçdaroğlu daha önce tarifini yaptığı kariyer sahibi, başarılı, hikayesi olan, partili ama çatışmaya/kavgaya girmeyecek, uzlaşı formülünü işleteceği mevcutların dışında bir ismi aday gösterebilir mi?

Neden olmasın!

Gün doğmadan neler doğar…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ali
 19 Ekim 2018 Cuma 23:55
Daha iki gün önce (17 Ekim 2019) Meclis Genel Kurulu'nda yeterli sayıda muhalafet milletvekili olmadığı için tüm muhalefet partileri birleşmiş olmasına rağmen fındık araştırma önergesi geçmedi. 21 CHP'li milletvekili daha o esnada Genel Kurul'da olsalardı önerge kabul edilmiş olacaktı. Bu tek kelimeyle sorumsuzluktur, sorumsuzluğun dikalasıdır. Hani parlemento çok önemliydi? Hani tek adam rejimine, başkanlığa karşı parlementonun onurunu, şerefini, haysiyetini koruyacak; en önemlisi de ne kadar önemli olduğunu halka anlatacaktı CHP? Milletvekillerinin belediye başkanlığı sevdası, kulisi, buna ayırdığı zamanı yüzünden parlemento en önemli psikolojik eşiklerden birini geçemedi, o eşiğe takıldı. Milletvekillerinin öncelikle oturup asli işlerine odaklanması gerekir. Ahlaken de olması gereken budur. Öte yandan İzmir'de durum içler acısı. Bütün aday adayları birbirinin kuyusunu kazmakla, birbirleri hakkında kara propaganda yürütmekle meşgul. Bu şartlar altında İzmir'de seçim filan kazanılmaz, kazanılsa da o seçim neticesinden ne topluma ne de CHP'ye fayda çıkmaz. CHP'nin ve Kılıçdaroğlu'nun yapması gereken tüm kesimlere eşit mesafede duran, parti içi kliklerin ve ekiplerin parçası olmamış, nitelikli ama en önemlisi iyi belediyecilik yapacak, yerel yönetimlere, kente hakim, genç bir ismi adaylaştırmak ve tüm enerjisini o adaya yönlendirmektir. Yazarın tespiti yerindedir. CHP'nin mevcutlar dışında bir isme ihtiyacı vardır.
 Gürkan
 18 Ekim 2018 Perşembe 12:29
Yavuz kim ? Soyer'in yönetimindeki "CHP'li belediye" boş projeler mi yaptı diyorsun ?
 bahtiyar
 18 Ekim 2018 Perşembe 10:42
gürkan yavuz, o etkinlik soyer'in başkanı olduğu dernek tarafından düzenlendiği için yan yana geldiler.kılıçdaroğlu'nun kafasında soyer yok. sn . soyer'in önceliği halkı ve parti değil de medya, sosyal medya, sanat camiası, seyahatler, geziler ve çiçek böcek projeleri olduğu için kendi kendini bitirdi. nokta...
 Gürkan
 17 Ekim 2018 Çarşamba 16:44
550 değil, 600 vekil var. Sayı 600'e çıktı da yeni sistemde ne işe yarayacaklar orası belli değil. Yeni vekil olmuş kişilerin de belediye başkanlığında işi ne ? Aziz Kocaoğlu aday olmayacağım demiş ama bakıyorsun 15-20 yıldır ilçe belediye başkanlığı yapmış , eski -yeni vekillerin hepsi de büyükşehire talipler. Eskiler aday olacaksa 15 yıllık başkan niye görevi bırakıyor ? Büyükşehirde ondan daha tecrübeli isim mi var ? Genel merkez umarım bu hataya düşmez. Büyükşehir zaten değişecek ancak ilçelerde de değişim olmalıdır. Şehircilikten, belediyecilikten anlayan, proje yapacak kişilerin aday gösterilmesi gerekiyor.
 Gürkan
 17 Ekim 2018 Çarşamba 16:33
Ankara'daki İzmirli belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda basından gördüğüm kadarı ile Kılıçdaroğlu'nun masasında, hemen yanında Tunç Soyer oturuyordu. Öyle mi denk geldi yoksa aday Soyer mi ?
 Vekil
 17 Ekim 2018 Çarşamba 16:12
Değişen sistemde Milletvekilleri iyi veya kötü birşeyler yapmaya çalışıyorlardı, seçmenine çare olmaya çalışıyorlardı şimdi 550 kişi hiçbir etkinliği yok, sadece maaş almaya ve ucuz olan meclis lokantasında yemek yemeye zorlandılar. Birşeyler yapmak isteyenler elbette belediye başkanlığını milletvekilliğine tercih edeceklerdir gayet doğaldır. Haline şükredenler için zaten sorun yok, onlar kapıkulluğunu başarı sayarlar.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz