MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Nedir bu zeytin ağacının çektiği…
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
1 Haziran 2017 Perşembe

Nedir bu zeytin ağacının çektiği…

Uzun yurtdışı seyahatinden dönüp 31 Mayıs Çarşamba günü “zeytinime dokunma” yazdık… Ne yazdık?

Zeytin bütün ağaçların ilkidir…

Üretim Reform paketi olarak bilinen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 1939 yılından bu yana yürürlükte olan ve zeytinliklerin yasal statüsünü düzenleyen 3573 Sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”da değişiklik yapılması öngörülüyor.

Bu kanun daha önce altı kez değiştirilmek istendi,  ancak kamuoyundaki tepkiler nedeniyle istenen değişiklikler yapılamamıştı.

Tasarıda 15 adetten az zeytin ağacı olan alanlar zeytinlik statüsünden çıkarılıyor. Zeytin ağacı kesene hapis değil para cezası geliyordu.

"Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” hükmü kaldırılıyordu.

Bürokratlardan oluşan ve valinin başkanlık ettiği “Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu” adını taşıyan bir kurul oluşturulacak. Bu kurulun kararı ile zeytinlik alanlara maden, enerji, inşaat vb gibi her türlü yatırımı yapmak olanaklı bir hale getiriliyordu.

31 Mayıs Çarşamba akşamı beklenmedik uhalefetten ve üreticiden gelen tepkilerin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi tasarıdan çıkaracaklarını söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi tasarıdan çıkaracaklarını söyledi.

Muhalefet partileri, zeytin üreticileri, ekoloji örgütleri tasarıya tepki göstererek geri çekilmesini talep etmişti. Ve görünen o ki geri çekiliyor.

Ama kesin olarak vaz geçerler mi? Sanmam. 8. Kez aynı yasa gündeme getirilecektir. Benim tek dileğim vardır. 1939’da çıkan yasa doğru bir yasadır ve değiştirilmemiştir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz