MENÜ
İzmir 15°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ölümün grevi
Ayda ÖZEREN
YAZARLAR
18 Ocak 2020 Cumartesi

Ölümün grevi

Müzik Önerisi : Immortality – Pearl Jam

Portekiz Edebiyatının Nobel ödüllü Dünyaca ünlü yazarı Saramago’nun “Ölüm bir varmış bir yokmuş” kitabını okuduğumda ölümsüzlüğün insanlığa bu kadar sorun olabileceğini hiç hayal etmemiştim açıkçası.

Hikayeyi çok da ipucu vermeden özetlersek; ölüm meleği greve gider ve ülke sınırları içerisinde kimse, ölüm döşeğindekiler dahilölmez. Ölümsüzlük o ülkedeki yurttaşlara bahşedilmiştir ancak herkes de bir huzursuzluk ve bir mutsuzluk baş gösterir. Önce “Cenaze levazımatçıları” isyan eder. Kimsenin ölmemesi bu iş kolunun sonudur! Devletten yardım elini uzatmasını, kurtarılmalarını isterler.

İkinci isyancılar ise Emeklilik Sigorta Şirketleridir. Kimse ölmediği için ödeyecekleri emekli maaşları şimdi değil ama çok kısa bir sürede şirketlerin sonunu getirecektir.

İroniye bakın!

Sınırlı kaynaklarımız olduğunu bilsek bile Dünyadaki sistemler “tüketme” üzerine kurulu. İhtiyacımız olmayan ne varsa ihtiyaç duyuyoruz. Plastik kartlarımız, reklamlar, popüler kültür bu iştahımızı daha da kabartıyor. Sonu gelmeyen bir sarmalda biz “tasarruf”  denen kavramı  “atalarımızın tuhaf alışkanlığı” diyerek giderek tarihe gömüyoruz.

Hâlbuki tasarruf bir ülkenin gelişmişliğini gösteren en önemli faktörlerden.

Bankacılık yıllarımda en inanarak sattığım üründü Bireysel Emeklilik Poliçeleri. Devlet haricinde farklı bir kanaldan kendi isteğimle emekli olabilme şansım vardı. Ne var ki  satsat bankacılığı yüzünden bilinçsizce düzenlenen binlerce poliçe sisteme güveni sarstı.

Bireysel Emeklilik tamamlayıcı bir üründür. SGK sisteminden emekliliğin tek başına yetmediği aşikâr. Bireysel Emeklilik geleceğinizi bir miktar daha rahatlatır. Tabi bu ne kadar uzun sürede ne kadar katkı sağladığınızla pozitif bağlantılı.

En büyük avantajı “devletin teşviki”. Her yıl yatırdığınız katkının dörtte birini devlet sizin emeklilik fonunuza yatırıyor.

ÖZET : her koşulda yüzde 25 reel getiri. 2020 yılı için devletin ödeyeceği maksimum katkı bedeli  8.829 lira.

Dolar kaç para, borsa ne alemde, faizler yükselecek mi tüm bunları bilmenize ve dünya piyasalarını takip etmenize gerek yok. Sizin için bu görevi üstlenen bilinçli yetişmiş lisans sahibi kadrolar var. Üstelik para üst alt sınırı yok. Bin TL için de milyon TL için de aynı getiriler.

ÖZET: Uzun vadeli yüksek getiriolanaklı (risk tercihinize göre)  yatırım

Tüm emeklilik şirketlerinin faaliyetleri, Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda günlük olarak izlenir.Fonun malvarlığı rehnedilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczettirilemez ve iflas masasına dahil edilemez.

ÖZET :güvenilir bir enstrümandır.

Daha fazla bilgi için Bankacılarınıza danışabilirsiniz.

Günün Atasözü “ALTINI SAKLAMAK DEĞİL, KURUŞU SAKLAMAK HÜNERDİR”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Pınar Melli
 22 Ocak 2020 Çarşamba 10:50
Aydacım kalemine sağlık.Tüketim toplumu olmaya ciddi bir yatkınlık varken küçük büyük demeden tasarruf ‘un uzun dönemli bize kazanımının akılcı yollarının altını çok güzel çizmişsin.
 Meral Çapa
 18 Ocak 2020 Cumartesi 18:12
Ayda cım yazın çok güzel ama bir konuya katılmam mümkün değil. Sigorta poliçesi ve Bireysel Emeklilik Poliçeleri sadece ve sadece Profesyonel Sigorta Acentesinden alınmalıdır, Bankacının mesleği bankacılık olup sadece satış hedefleri üzerinden kesilen hatalı eksik teminatlı ve sürdürülebilirliği olmayan poliçelerdir .bu yüzden maalesef Sigorta sektörü çok zarar görüyor diğer taraftan kredi karşılığı dayatılarak yapılan eksik teminatlı takip edilmeyen poliçeler özellikle bireysel emeklilik fonları yüzünden sigortalılar zarar ediyor ve sigortaya olan güven sarsılıyor
 Vedat ercan
 18 Ocak 2020 Cumartesi 12:43
Uzun vadeli düşünememek bu ülkenin en büyük sorunlarından... “ eğitim ve üretim...” ülkemizin tek ilerleyebilme yolu... ama bu yolda “ tasarruf “ da olmazsa olmazlardan... büyük bütçeli, küçük bütçeli herkesin bu bilince ulaşması için katkılarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum...
 Sevil Tığrak
 18 Ocak 2020 Cumartesi 11:24
Yine çok anlaşılır bir şekilde anlatmışsın Aydacım kalemine sağlık??
 Bilge Bora Kurşun
 18 Ocak 2020 Cumartesi 10:51
Çok doğru bir yönlendirme. Kısa vade değil, orta ve uzun vade bakmak gereken güvenli bir yatırım aracı. Özellikle tasarruf etmekte zorlanananlar için. Ve tasarruf bence artanı kenara koymak değil önce kenara koyup kalanla yaşamak??
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz