MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
“Önseçim kalkar mı?''
Fatih YAPAR
YAZARLAR
3 Mart 2018 Cumartesi

“Önseçim kalkar mı?''

CHP’nin şu sıralar önemli bir gündem maddesi var.

O da tüzük değişikliği!

Çünkü 36. Olağan Kurultay’ın ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu “tüzük kurultayı” kararı almıştı. Önümüzdeki günlerde yani 9-10 Mart tarihinde, delegeler tüzüğü 19.kez değiştirmiş olacak.

Bir siyasi partinin “anayasası” olan tüzüğün bu kurultayda onlarca maddesi değiştiriliyor. İllerden, ilçelerden öneriler alan genel merkez “yaşanmışlıkları ve deneyimleri” de göz önünde bulundurarak son şeklini kısa sürede verecek. Kılıçdaroğlu’nun onayının ardından delegelerin takdirine sunulacak.

Tüzükte tabi ki önemli değişiklikler ve yakın süreci ilgilendiren birçok madde var. Bunların en başında yaklaşan seçimlerin de getirdiği atmosferde “önseçim” konusunun ne kadar uygulanacağı.

Eğer erken seçim olmazsa ilk olarak 2019 Mart’ında yerel seçim yapılacak. Belediye başkanları ve seçilen meclis üyelerinin görev süresinin dolmasına bir yıl kadar süre kaldı. Parti, meclis üyeliklerinde kadın ve gençlik kotalarını da uygulayarak önseçime sadık kalan listelerle meclisi belirliyordu. Büyük il ve ilçelerde tabi ki uyulmayan istisnalar da oldu.

Peki, önseçim konusunun yoğun bir şekilde tartışıldığı partide belediye başkan adayları nasıl belirlenecek?

Tabi ki genel merkez kararıyla!

Parti, son yerel seçimde anket-genel merkez yoklaması-beşli komisyon ziyaretleri gibi çeşitli argümanları kullanarak adayları belirledi. Ve hiçbir yerde önseçim yapıp başkanlar için sandık koymadı.

Yine aynısını yapacak!

Belediye başkanları partide genel merkez kararı, büyükşehirlerde başkanların etkisi gibi nedenlerle belirlenirken yine bu çerçevede seçime girecek. Kararı da Kılıçdaroğlu’nun bizzat kendisi verecek.

Gelelim tüzük kurultayı öncesinde tartışılan önseçim eksenli diğer konuya. O da milletvekillerinin belirlenmesi meselesi.

Mevcut tüzükte yer alan,  “merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı, partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15'inden fazla olamaz" ifadesine, "partinin en fazla 1 milletvekili çıkardığı yerlerden gösterilen toplam milletvekili aday sayısı bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir" maddesi ekleniyor.

Peki bu ne demek?

Önseçim konusunun tartışılması, sayıların azaltılması, genel merkez kontenjanının arttırılması demek.  Çünkü CHP Kasım 2015’teki genel seçimlerde 37 ilde milletvekili çıkartamamıştı. Sadece bir milletvekilin olduğu büyük şehirler ve kentler var.  Uygulanacak yüzde 15 kontenjanın partinin güçlü olduğu yerlere yönelecek olması önseçimden çıkarak gelenlerin listelere yerleştirilmesini azaltacak.

Yani Kılıçdaroğlu aradan geçen seçim sürecinde gördü ki daha önce “sorunlu ve hastalıklı” diyerek nitelendirdiği üye/delege yapısının sandığı gitmesiyle çıkan milletvekilleri sıralaması kimseyi tatmin etmedi. Milletvekilleri arasında halen daha “önseçimle gelen/genel merkez tarafından atanan” ayrımı devam ediyor. Özgüven patlaması yaşayan birçok isimle liderin çatışma yaşadığı zaten biliniyor.

Kılıçdaroğlu’nun tüzük değişikliğiyle yetkilerin büyük bölümünü ve iradeyi kendi elinde toplamasına tepki yok da değil. Birçok kişi “önseçimin” partide daraltılması ve önünün kesilmesinin ileriye gidiş değil geriye dönüş olduğunu söylüyor.

Kılıçdaroğlu’nun da bu konuda kendisini eleştirenlere tabi ki cevabı net:

Bu konuya, “Lafa gelince hepiniz konuşuyorsunuz işe gelince aynı tavrı göstermiyorsunuz. Hepinizin karnesi elimde. Belediye başkanlarının da milletvekillerinin de performansını tutuyorum. Kim kendisine verilen görevi yapıyor, kim meclis çalışmalarına aksatmadan katılıyor biliyorum, izliyorum” yanıtını veriyor.

Gelinen noktada tüzük değişikliği konusunun yaklaşan seçimler de değerlendirildiğinde partide ciddi hareketliliğe neden olacağı kesin.

Kısaca Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun uyguladığı yöntem,  daha fazla demokrasi, daha fazla sınırsız özgürlük değil kontrollü ve denetimli bir yapı oluşturmak. 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 İzmirli
 4 Mart 2018 Pazar 12:38
Önseçimi daraltan veya tümden ortadan kaldıran tüzük dizenlemesi büyük tepkiye yol açar.Kemal bey niye yetkilerini artırmaya ve genişletmeye çalışıyor.Bunlar yanlış işler.
 Partili.
 4 Mart 2018 Pazar 11:47
iyi günler tüzük kurultayımıza sayılı günler kaldı. ben de malesef üye yapımızın " Sorunlu ve Hastalıklı" olduğunu düşünen bir partiliyim ön seçimin hele belediye başkanlığı seçimlerinde çok büyük bir risk olacağını düşünüyorum. Genel Merkezin kriterlerine uyan toplum nezdinde sevilen adaylar aday gösterilmelidir bunu da Genel merkezimizin daha sağlıklı yapacağı kanaatindeyim. Adaylar bir şekilde delege ağalığı yaparak ön seçimden çıkabilir ama seçimde sandığa sadece delegeler yada ön seçime katılan partililer gitmiyor ki benim ilçemde 1900 civarı üyemiz var ama seçmen sayısı 30.000 den fazla ön seçimler de çıkan isimler bence sağlıksız üye yapımız nedeniyle çok büyük bir risk. Sevgi ve saygılarımla...
 Raşit Bey
 4 Mart 2018 Pazar 11:12
Önseçim olmamasından dolayı, tanıdığım bir çok nitelikli insan aday olmuyor ve meydan olmadık insanlara kalıyor
 Demokrasi
 3 Mart 2018 Cumartesi 20:15
Demokrasi diyoruz ama siyasi partilerde parti içi demokrasisi yok genel başkan egemenliği var.Bu konuda en esnek parti Chp olması gereken kadar değil ama bir nebze de olsa var.Diğer siyasi partilerin hepsinde tek kararcı genel başkan.Ama artık insanlar değişti kendisini temsil edeceklerini dayatma liste yerine kendi belirlemek istiyor.Tek liste varsa bizi toplayıp il kongresi yapmayın deniliyor.Örnek mi; 15 yıldan sonra ilk kez Ak Partililer dillendirmeye başladılar çünkü artık masada özünden gelinen son günlerde silkinme gösteren Saadet Partisi ve geniş yelpazeye hitap eden İyi Parti var.Tek neden hayat pahalılığı ve çözüm bulunmaması, ötekileştirme de ilave etken.Toplum artık ben yok biz varız diyenlere itibar ediyor.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz