MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Orman yangınlarının yüzde 92’si İNSAN kaynaklı
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
3 Temmuz 2017 Pazartesi

Orman yangınlarının yüzde 92’si İNSAN kaynaklı

Oku insan denilen varlık oku. Bilmesi gerekenlere de okumasını sağla. Yüce Allah insanı, diğer canlılar bitki ve hayvanlardan farklı olarak akıllı, düşünen, bilen, irade sahibi, özgür, sorumlu ve inanan bir varlık olarak yaratmış. Bütün bu özelliklerden dolayı insan diğer canlılardan farklı ve Allah’ın yarattığı varlıkları arasında seçkin bir yere sahip olmuş. Kur’anı Kerim’de geçen (İsra suresi, ayet 70) “Biz, gerçekten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık” ayeti insanın üstün ve değerli bir varlık olarak yaratıldığını belirtmektedir. Yani “İnsanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık” ayetini okuyunca bir üstünlük verilmenin göreviyle diğer canlıları koruyup, kollamamız gerekmez mi?. Ancak bazı İNSANLAR (!) tam tersini yapıyor.

Yüzde 44’ü rastgele atılan yanık sigaralar

Küresel Isınmanın nedenlerine bakıyorum yüzde 99 İNSAN kaynaklı. Ormanlar yangınlarının nedenlerine bakıyorum yüzde 92 İNSAN kaynaklı. İçme suyu kaynaklarının yokolması İNSAN kaynaklı. Doğanın, denizlerin çöplüğe dönmesi İNSAN kaynaklı. Bunları ben söylemiyorum, konunun uzmanları araştırmalar yaparak ortaya çıkıyor. Bakın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre orman yangınlarının nedenleri neymiş. Sadece orman yangınlarının yüzde 44’ü söndürülmeden atılan sigaralar. Evet yanlış duymadınız yüzde 44. Yanmış sigarayı atanın umurunda mı? 250 futbol sahası zümrüt gibi çam ağaçlarının yanması. Veya yüzlerce bitki türü ile kuşların, kaplumbağaların, sincapların, tilkilerin, yılanların, böceklerin çığlık çığlığa yanmaları. Hani nerede kaldı “İnsanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık” ayeti. Yüzde 92’si İNSAN kaynaklı olan orman yangınlarına devam edelim. Çoban ateşi yüzde 13. Tarla ve bahçe temizliği yüzde 12, piknik, yabancı turistler, kampçılık, avcılık yüzde 11. Yüzde 12’si ise kasten yakmak sonucu. Yani sadece yüzde 8 oranı elektrik tellerinin kopması veya sürtüşmesi ile yıldırım düşmesi. 

Tanık olmak canımı daha çok yaktı

30 Haziran Cumartesi günü Ürkmez’e giderken Menderes Şaşal mevkiindeki orman yangınının ilk tanığı olarak 3 gündür içim yanıyor. Saat 13.10 civarıydı. otomobilinden inip (Orman ekipleri Alo 177) telefonlarına sarılan birkaç kişiden biri de bendim. Zümrüt yeşili çamların bulunduğu sarp kayalık bir bölgede 4-5 ağaç alev alev yanıyordu. Gümüldür tarafından itfaiye ekipleri ard arda geldiler. Trafiği engellememek için özel araçlara yolu açmaları söylenince oradan ayrıldım. 2 gün kaldığım Ürkmez’den gökyüzünü kıpkırmızı yapan alevleri saatlerce üzülerek izlemek zorunda kaldım. Önce televizyon sonra gazetelere yansıyan bilanço korkunçtu.

Düşündükçe çıldırmamak elde değil

İlk tanığı olduğum ve 4-5 ağaçla başlayan orman yangını 250 futbol sahası alanda binlerce çam ağacı kül etmişti. Yıllarca dağcılık sporu yapan biri olarak düşündüm de o ormanlık alanda yaşayan yüzlerce bitki türü ile kuşlar, kaplumbağalar, sincaplar, tilkiler, yılanlar, böcekler ve bir çok canlı türü çığlık ata ata yanarak öldüler. Hani şan ve şeref sahibi kılınan biz insanoğlu diğer canlılar olan bitkiler ver hayvanları koruyacaktık. Koruyamadık. Bir veya birkaç sorumsuz insan o ormanı yaktı. Keza Alanya’daki ormanı da. Çünkü yetkililer her iki orman yangının da yüzde 90 İNSAN kaynaklı olduğunu söylüyorlar. Düşündükçe çıldırmamak elde değil.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz