MENÜ
İzmir 13°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Oyun içinde oyuna daldık!
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
8 Kasım 2018 Perşembe

Oyun içinde oyuna daldık!

ABD; PKK’nın üç önemli ismi Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan’ın başlarına toplamda 12 milyon dolar ödül koyduğunu açıkladığında siyaset ehli farkında olmadan “bayram değil düğün değil…”i mırıldanıverdi.

Bu haber, dünya gündemini ne kadar işgal etti, onu bilmiyorum.

Bildiklerim şundan ibaret:

Üç önemli terörist, dünyanın gözleri önünde cinayetler işleye işleye… işlete işlete yaşlandılar.

O kadar yaşlandılar ki, başlarında saç, ağızlarında diş kalmadı.

Şimdi aklı eren ermeyen şunu soruyor:

ABD bunu neden yaptı?

Amacı neydi?

Bunun sonunda PKK büyüyecek mi küçülecek mi?

Yoksa hepten tasfiye mi olacak?

Belki de koca bir örgütün bütün kanlı eylemlerinden üç – beş kişi sorumlu tutulup infaz edilecek. Böylece PKK sevimli bir örgüte mi dönüşecek?...

***

Birincisi, ABD; bu kadar zamandır yatırım yaptığı bir örgütü kimsenin güzel hatırı için tasfiye etmez. Bunu bilmekte yarar var.

İkincisi, Ortadoğu bu kadar karışık iken ABD, PKK ve yandaş örgütlerine hayal edilemez askeri mühimmat, eğitim ve lojistik sağlamakta iken bir anda “her şey çok yanlış oldu” da demez.

Üçüncüsü, klasik ve konvansiyonel PKK, yeni durumlara intibak etmekte zorlanıyorsa başarısızlık militan kadrolara yüklenemez! Soğuk Savaş’tan kalma eski tüfek liderlerin yeni dönemde başka görevler üstlenmesi gerekiyor.

Dördüncüsü, 40 yıllık eşkıya liderlerini bir anda kenara itmek ABD’ye yarar sağlamaz. ABD, tasfiyelerden onurlu bir sonuç yaratamazsa artık hiçbir örgüt sırtını ABD’ye yaslayarak bir kavganın içine girmez.

Beşincisi, ABD’nin öncülüğünde Batılı güçler arasında PKK ve PYD gibi türev örgütler hakkında ortak bir karar alınmış olabilir. Dört ayrı ülkede gevşek yapıda dört ayrı Kürtçü örgütün olması gibi.

Altıncısı, ABD’nin İran’a yönelik uygulamaya koyduğu yeni ambargonun hemen ertesi günü üç terör lideri için ödül koymasının çok özel bir anlamı olmalı.

Yedincisi, Kandil devlet olmaya giden “süreçte” uygun bir yerdi ama devlet olmaya hiç mi hiç elverişli değildi. O zaman Kandil’in tasfiye edilme zamanı geldi.

ABD’nin Türkiye’ye yardımcı olacakmış gibi görünen bu kararı, çok geçmeden köşeye sıkıştırıcı bir hamleye dönüşebilir.

2006’da alınan ambargo kararından en fazla yararlananlar bazı Türkler oldu!

2018’de ambargo kararı alındığında da ellerini ovuşturan bazı Türkler “Yaşasın! Gün doğmadan neler doğuyor!” çığlıkları atmışlardı.

Bazı uyanıklar bunu erken bir vakitte kutlamaya başlamışlardı ki, ABD’nin Türk uyanıklara bu kez fırsat tanımama konusunda çok kararlıydı.

İşin özüne dönersek ABD; yeni durumlara ayak uydurma güçlüğü çeken bazı PKK liderlerini İran’a gönderdi. İran’ın içindeki Amerikancılar da yeni ambargoya karşı hazırlıklar yaparken tesadüftür ki karşılarında “aranan liderleri” buluverdiler.

Uzatmadan sonuca gidelim;

-İran yeni dönemde sınır ticaretini Türk uyanıklarla değil de, kaçak PKK’lı liderlerle yapacak.

-Türk uyanıklar ise yeni dönemde ancak PKK üzerinden ambargoyu delip dünyalık kazanabilecekler.

-PKK, terör örgütü gibi görünse de bir yönüyle de “kazan-kazan”cı ticari bir örgüte benzeyecek!

 -Bir taraftan “böldürmeyiz” naraları atılırken Kandil üzerinden gerçekleştirilecek sınır ticaretinden de tatlı kârlar elde edilecek.

-Türkiye ambargodan muaf tutulan 8 devletten biri iken 6 ay sonra “İyi niyetimiz istismar edildi!” denip 8 devlet sayısı 5’e inerken Türkiye dışarıda bırakılacak.

-Bu da bizi yol ayrımına getirecek:

Türkiye ya ABD ile birlikte hareket edip NATO’nun İran’a yapacağı askeri bir harekâta destek verecek!

Ya da PKK’nın ticari partneri olduğu belgeler ile dünya kamuoyuna takdim edilecek!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Abdullah Çağrı Elgün
 8 Kasım 2018 Perşembe 18:36
Güzel bir yorumlama!.. Başka amaçlar da var! ABD hiç bir zaman Türkiye''yi karıştırmaktan vazgeçmez. Demek ki Kürt Devletini İŞİD ve YPG ile resmileştirmek istemektedir.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz