MENÜ
İzmir
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Para var, huzur var diye bir şey yok
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
20 Ekim 2019 Pazar

Para var, huzur var diye bir şey yok

Dört ay kadar önce yayınlanmış, ben o zaman nasıl olduysa atlamışım, başka bir mevzu üzerine sörf yaparken gördüm. Değerlendirilmeye değer buldum. Aldığım notlar Gıda Hattı’nın çevirisinden…

Meşhur gazetelerden Today’s, 2018 yılı için geçerli Dünya Mutluluk Raporu’nu açıklamış. Hemen aklınıza para gelmesin.

Para, düşük gelir seviyelerindeki ülkelerde mutluluğun çok önemli bir göstergesi olsa da yapılan araştırmalar bize şunu gösteriyor: İnsanların gelirleri arttıkça, genel mutluluk denklemlerinde paranın önemi azalıyor.

Aslında araştırmacılara göre mutluluk; maddi zenginlik dışında, sosyal destek, özgürlük ve sağlık başta olmak üzere birçok parametreyi ölçü olarak alır.

Today’s tarafından açıklanan raporda tahmin edeceğiniz gibi Kuzey Avrupa ülkeleri önlerde. İster istemez sormak gerekiyor 2018 yılında dünyanın en mutlu ülkesi sıralamasında birinciliği göğüsleyen Finlandiya öte yandan Avrupa’da en çok intihar edilen ülkesi. .  Finlandiya’yı Norveç ve Danimarka takip ediyor ama bu ülkelerin en önemli özelliği gençler arasında uyuşturucu ve yasak ilaç kullanma rekorunu ellerinde bulundurmaları…

Evet en mutlu ülkelerin başında kuzey Avrupa ülkeleri geliyor. Onları Hollanda ve yine bir kuzey ülkesi olan Kanada geliyorç  Finlandiya, Norveç, Danimarka ve İzlanda listenin başında yer alıyor. Ortak bir coğrafi konuma sahip olmalarının yanı sıra, bu ülkelerde eğitim ve sağlık gibi devlet hizmetleri yüksek vergiler kullanılarak finanse ediliyor. Ayrıca sosyal güvenlik ağlarının sağlamlığı ile de meşhurlar. İşte ilk 25…

Finlandiya, Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, İsveç, Avustralya, İsrail, Avusturya, Kosta Rika, İrlanda, Almanya, Belçika, Lüksemburg, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık (İngiltere) Birleşik Arap Emirlikleri, Çek Cumhuriyeti, Malta, Fransa, Meksika, Şili…

İlk 25’te Malta ve İsrail gibi iki küçük Akdeniz ülkesi var. İtalya, İspanya, Yunanistan yok. Bana sorarsanız dünyanın en mutlu insanları Akdeniz kıyılarında yaşayanlar…

En mutlu ülkeler listesinde, geçen seneye nazaran şaşırtıcı bir yükseliş ile Kosta Rika dikkat çekiyor. Gelir eşitsizliği sorunlarına rağmen Latin Amerika bölgesi en mutlu ülkelerden biri. Kosta Rika’da asıl mesele şu: Ülkede arkadaşların, ailelerin ve mahallelerin sağlam sosyal ağlarını oluşturan bir kültürü barındırdığı da biliniyor.

Kişi başına düşen GSYİH’ya göre bazı ülkelerden daha düşük olmasına rağmen, kendini sosyal destekle telafi ettirmiş. Hatta daha fazlası bile var; Kosta Rika, eğitim ve sağlığa önemli ölçüde yatırım yaptı.

Türkiye 2008’den bu yana mutluluk artışı gösteren ülkeler arasında 49. sırada… Türkiye’nin mutuluğu veya mutsuzluğunu sonraki yazılarda paylaşacağım…

Dünyanın En Az Mutlu Ülkeleri

Dünyanın en az mutlu ülkelerinin 18’i, Afrika kıtasında yoğunlaşıyor. Dünyanın en mutsuz  ülkesi ise 156. sırada yer alan  Brundi. Brundi’nin hemen üstünde Orta Asya Cumhuriyeti sondan ikinci Güney Sudan ise üçüncü.

2008 krizinin ardından, küresel mutluluk üzerinde ciddi dalgalanmalar yaşandı. Kriz sonrası değişikliklerdeki raporlarda iki ülke dikkat çekti;

Togo en çok gelişmeyi gösteren Batı Afrika Ülkesi olarak, 17 basamak tırmanış ile mutluluğunu arttırırdı. Togo’yu Letonya ve Bulgaristan takip etti.

Venezuela en çok düşüş yaşayan Güney Amerika ülkesinin, kısmen sosyo-politik değişimlerden ve dramatik aşırı enflasyondan dolayı mutluluk seviyesi ciddi oranda azaldı.

GSYİH mi? Özgürlük mü?

Mutsuz ülkelerde kişi başına düşen GSYİH, bu ülkeler arasında yoğun bir şekilde değişkenlik göstermekte ve birçoğunda genel olarak özgürlük eksikliği olduğu da bilinmekte.

Ümit verici bir durum ise; sosyal desteğin göreceli olarak istikrarlı olduğu ve zaman içinde sürekli iyileştirmeler gözlemleneceği düşünülüyor.

Peki nelerin mutluluğa katkısı var?

Araştırmacılar tarafından küresel mutluluk hakkındaki bu raporda kullanılan 6 temel parametre şunlardır:

Kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), Sağlıklı yaşam beklentisi, Sosyal destek, Seçme özgürlüğü, cömertlik, Yolsuzluk algıları…

İşte Dünya Mutluluk Araştırmasının soruları..

Ortalama gelir ve yaşam beklentisi, mutluluk seviyelerini belirlemede kesinlikle ağırlığını koyarken, araştırmada Gallup World Poll (GWP) tarafından sorulan sorular dikkat çekti.

Sosyal Destek : “Başınız belada iken, ihtiyaç duyduğunuz anda size yardımcı olacak, güvenebileceğiniz akrabalarınız veya arkadaşlarınız var mı?”

Seçme Özgürlüğü: “Hayatta kendi tercihlerinizle yaşamaktan, seçme özgürlüğünüzün olmasından memnun musunuz yoksa değil misiniz?”

Cömertlik: “Geçtiğimiz ay herhangi bir hayır kuruluşuna bağışta bulundunuz mu?”

Yolsuzluk algıları: “Yolsuzluk hükümetin her tarafında yaygın mı yoksa değil mi?” , “Yolsuzluk işletmelerde yaygın mı, değil mi?”

,***

Bu mevzu daha çok su kaldırır, yazacağım

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz