MENÜ
İzmir 11°
Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Pipet yerine DUDAKLARINIZLA İÇİP doğaya sahip çıkın
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
21 Haziran 2018 Perşembe

Pipet yerine DUDAKLARINIZLA İÇİP doğaya sahip çıkın

Haberi okuyunca “Allahım bazı insanlar nelerle uğraşıyor” diye mırıldanmadan edemedim. Hindistan’da yaşayan Manoj Kumar Maharana sekiz yıldır kırılamayan guinness dünya rekorunu tek seferde 459 TANE PİPETİ aynı anda ağzına sığdırarak kırmış. Peki bu Hindistanlı kardeşim bir pipetin doğada ancak 450 yılda yok olabildiğini biliyor mudur. Sanmıyorum. Zaten doğaya duyarlı olsaydı farklı rekorların peşinde olurdu. Sakın bir pipet demeyin, milyonlarca insan kullanırsa PLASTİK ÇÖPLÜĞÜ oluşur. World Wildlife Fund (WWF) Türkiye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “1 Güzel Hareket” adlı kampanya başlatarak herkesi plastik tüketimine karşı duyarlı olmaya çağırmış. İşte bu hareket çok daha önemli. Çünkü, Birkaç dakikalığına kullandığımız plastik ürünler yüzyıllarca dünyadan yok olmuyor. Akdeniz’deki atıkların yüzde 95’ini plastik maddeler oluşturuyor. Akdeniz’de yaşayan 134 tür deniz canlısı plastik atıkları yiyor ve bir kilometre karede 5 milimetreden küçük 1.25 milyon plastik parça bulunuyor.

WWW.1GUZELHAREKET.ORG SİTESİ ZİYARET EDİN
WWF Türkiye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Dairesi’nin başlattığı “1 Güzel Hareket” isimli kampanya kapsamında www.1guzelhareket.org sitesi ziyarete açıldı. WWF Türkiye’nin açıklamasına göre kullanıcılar, siteyi ziyaret ederek, plastik kullanımlarını azaltmaya dair kendileri için küçük ama dünya için büyük adımlar atabilir. İsteyen herkes, sitede yer alan şu kullanım alışkanlıklarından en az birini seçerek kampanyaya katılabiliyor: “Plastik Poşet kullanmayacağım”, “Plastik şişe kullanmayacağım”, “Plastik pipet kullanmayacağım”, “Plastik çatal, bıçak, kaşık kullanmayacağım”. Sitedeki sayaca göre, kampanya başladığı tarihten bu yana 17 bin 683 kişi harekete katılmış. Hedefse “100 bin güzel hareket”e ulaşılması.

PLASTİĞİ AZALTACAK 5 BASİT ADIM
1- Mümkün olan her durumda, plastik yerine biyoçözünür veya geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşan ürünleri tercih edin: Naylon yerine biyoçözünür diş ipi; ahşap tarak veya mandal; selülozdan yapılmış süngerler; seramik tabaklar, kaplar ve fincanlar; cam bardaklar; pamuklu kumaştan peçeteler; bambu liflerinden yapılmış yoga matları.

2- Tek kullanımlık ürünlerden kaçının: Başlığı değiştirilebilir diş fırçası veya tıraş bıçağı tercih edin; plastikten yapılmış pipet, alışveriş poşeti, su şişesi, tabak veya çatal kaşık, kulak temizleme çubuğu, kalem ve çakmak kullanmayın.

3- Gıda ürünlerini muhafaza etmek için plastik kullanmayın: Plastik streç film, poşet veya saklama kapları yerine, plastiğin aksine herhangi bir kirletici yaymayan ve reaksiyona girmeyen bir malzeme olan cam kullanın.

4- Ambalajlanmamış ürünler satın alın: Ambalaj kullanımını en aza indirmek için meyve, sebze, peynir, et, balık ve diğer gıda ürünlerini alırken tek tek ambalajlanmış olanları değil, ağırlığınca satılanları; deterjan alırken de toptan satılanları tercih edin.

5- Şehrinizde veya mahallenizdeki atık ve geri dönüşüm uygulamalarına dikkat edin ve mümkün olduğunca çok atığınızı geri dönüşüme gönderin.

SON SÖZ; “Çevre ve doğayı bozmadan korumak, bozulduktan sonra onarmaktan daha kolay ve az masraflıdır”…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ege'de Sonsöz